
בעקבות התפרצות מחלת החצבת בערים חרדיות, שוחח אמש (שני) אבי מימרן במהדורה המרכזית עם פרופ' נדב דוידוביץ', רופא מומחה באפידמיולוגיה ובריאות הציבור.
דוידוביץ' התריע על ירידה בשיעורי ההתחסנות בשנים האחרונות, שגרמה להתפשטות המחלה, והדגיש כי חיסונים הם הדרך היעילה ביותר למניעת הדבקה. הוא קרא לציבור, במיוחד בקהילות עם שיעורי חיסון נמוכים, להתחסן בהקדם, והזהיר כי חצבת עלולה לגרום לסיבוכים קשים ואף למוות.
פרופ' דוידוביץ' הסביר כי מקרי החצבת האחרונים מקורם בחו"ל או באנשים שנדבקו ממטיילים שחזרו לארץ: "מקרי החצבת או שהם מקורם בחו"ל, או אנשים שנדבקו מכאלה שחזרו מחו"ל." הוא ציין כי ירידה בשיעורי ההתחסנות, במיוחד בתקופת הקורונה, הובילה למצב שבו חלק מהאוכלוסייה אינו מוגן: "יש לנו ירידה בשיעור ההתחסנות מחצבת בשנים האחרונות… ולכן יש מקומות שאנחנו לא מגיעים לחסינות עדר, ושם מקומות יותר מסוכנים."
הוא הזהיר כי המחלה מסוכנת במיוחד: "מחלת החצבת היא מחלה שיכולה להיות קשה מאוד ויכולה להגיע עד כדי פגיעה מוחית ומוות." לדבריו, אזורים עם שיעורי חיסון נמוכים, כמו חלקים בחברה החרדית או קהילות המתנגדות לחיסונים בפרדס חנה וקרקור, נמצאים בסיכון גבוה.
דוידוביץ' הדגיש כי חצבת היא מחלה מדבקת ביותר: "המחלה היא מאוד מאוד מדבקת, יותר מדבקת מקורונה." הדרך היעילה ביותר למניעת הדבקה היא חיסון: "בדרך הכי טובה להימנע מהדבקה זה פשוט להתחסן. החיסון הזה ניתן בטיפת חלב לכל ילד, שתי מנות, וכאלה שמחוסנים הם בעצם מוגנים." הוא ציין כי ילדים שחוסנו בגילאי שנה בטיפת חלב מוגנים, אך קרא למי שלא חוסנו להתחסן בהקדם: "כל העניין הוא כאלה שלא עברו חיסונים בטיפת חלב, בגילאי השנה, כמה חודשים ללידה ללכת להתחסן ולחסן את הילדים."
למי שנחשף לחולה, הוא המליץ לפנות בדחיפות לרופא: "אם אדם נחשף למישהו שהוא חולה חצבת חשוב מאוד להגיע מהר לרופא ילדים, רופא משפחה, ואם מגיעים מספיק מהר אפשר לקבל טיפול אחרי חשיפה."
הפרופסור הצביע על אתגרים במערכת הבריאות כגורם המשפיע על שיעורי ההתחסנות: "המשאבים של טיפות החלב, לצערנו, לא מספיקים, אין עדכון מספק של כוח האדם. ב-30 השנה האחרונות מספר הילדים קפץ יותר מפי שתיים, ומספר החיות לא הדביק את הקצב הזה, ולכן לפעמים החיסונים מתעכבים." הוא ציין כי משרד הבריאות משקיע מאמצים בעבודה עם מנהיגי קהילות, כולל רבנים בחברה החרדית, שקוראים להתחסן: "אנחנו עובדים הרבה מאוד מול רבנים שמוציאים בצדק את הקריאה להתחסן, זה פיקוח נפש מבחינה הלכתית."
המומחה הדגיש כי חצבת כמעט נעלמה מהעולם, אך חזרה בשל ירידה בהתחסנות: "המחלה הזאת כמעט עברה כחדה מהעולם, ולצערנו בשנים האחרונות, בגלל ירידה בהתחסנות, אז יש חזרה שלה." הוא ציין כי במדינות עם תת-תזונה או מחלות רקע, חצבת ממשיכה לגרום למותם של אלפי ילדים מדי שנה. בישראל, למרות שיעורי התחסנות גבוהים, קיימים "כיסים" של אוכלוסיות לא מחוסנות שדורשים טיפול דחוף.
האזינו לשיחה המלאה מתוך המהדורה המרכזית ב'קול חי':