
תשע מחברות התחבורה הציבורית המובילות בישראל, בהן אלקטרה אפיקים, מטרופולין, קווים, דן בדרום תחבורה וסופרבוס, הגישו ביום ראשון עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד משרד התחבורה והרשות להגנת הפרטיות. העתירה מבקשת לבטל את החלטת המשרד, האוסרת על החברות להשתמש בנתוני נוסעים מכרטיס הרב-קו לצורך טיפול בתלונות או התגוננות בתביעות משפטיות. החברות טוענות כי ההחלטה ניתנה בחוסר סמכות, פוגעת בזכויותיהן ומקשה על פעילותן השוטפת, בעוד משרד התחבורה טוען כי השימוש במידע אינו חוקי.
החברות, המיוצגות על ידי עורכי הדין ד"ר דן חי, תומר ארד ועו"ד דרור אפלדורף, טוענות כי האיסור על שימוש בנתוני הרב-קו פוגע ביכולתן לברר תלונות נוסעים ולהגן על עצמן בהליכים משפטיים. "מדובר בהחלטה שניתנה שלא כדין, בחוסר סמכות ותוך פגיעה בזכות של החברות להגן על עצמן בהליך משפטי," נטען בעתירה. לדבריהן, המידע, הכולל פרטים כמו תחנת עלייה ושעת נסיעה, משמש אך ורק לטיפול בפניות נוסעים ונחשב חלק בלתי נפרד ממתן השירות.
החברות מדגישות כי נוסעים המפיקים כרטיס רב-קו אישי מסכימים מראש לשימוש בנתונים לצורך זה. יתרה מכך, הן טוענות כי הגשת תלונה או תביעה על ידי נוסע מהווה "הסכמה נלמדת" לשימוש במידע לבירור טענותיו. "אין מניעה משפטית לעשות שימוש במידע לטובת התגוננות משפטית, מאחר שהוא נועד לצורך מתן השירות והתגוננות משפטית נכללת בכך," נכתב בעתירה.
החברות טוענות כי דרישת משרד התחבורה לפנות לבית המשפט ולבקש צו בכל מקרה של תלונה או תביעה אינה מעשית ויוצרת עומס בלתי סביר על פעילותן. "המשמעות המעשית של הדרישה לפנות לבית המשפט ולבקש צו בכל מקרה של תלונה או תביעה אינה ישימה ותכביד בצורה בלתי סבירה על פעילותן השוטפת," נטען. הן מוסיפות כי מדובר ב"מקרה קלאסי בו יש מקום להתערבות שיפוטית, על מנת למנוע פגיעה בזכויות יסוד והכבדת יתר על נותני השירותים בתחבורה הציבורית."
ד"ר עו"ד דן חי, מומחה להגנת הפרטיות המייצג את העותרות, מסר: "העתירה מעמידה למבחן את מרחב השימושים האפשרי במידע אישי. העותרות טוענות כי יש לתת לכך פרשנות מרחיבה וכי יש לתת מעמד מרכזי להסכמה הנלמדת מהתנהגות הנוסעים, הסכמה המוכרת בחוק. אנו מאמינים שבית המשפט יאמץ את גישתנו ויוציא בכך מסר ברור לשוק המידע האישי השוקק בארץ."
מנגד, משרד התחבורה טוען כי השימוש בנתוני הרב-קו להתגוננות משפטית אינו עומד בהנחיות הרשות להגנת הפרטיות ואינו נכלל במטרות איסוף המידע. במכתב תגובה ממרץ 2023, כתבה עו"ד ספיר דדון מלשכת היועצת המשפטית של המשרד: "ישנן מפעילות ששולפות מידע, בניגוד מוחלט להנחיות המשרד ולהנחיות הרשות להגנת הפרטיות, ועושות בו שימוש לצרכיהן הפרטיים, כדוגמת התגוננות משפטית, מטרה שאינה נמנית על מטרות איסוף המידע על ידן, באופן העולה לכדי הפרת הוראות הדין."
המשרד הוסיף כי העתירה טרם התקבלה, וכי "לכשתתקבל היא תקבל מענה בבית המשפט."