
בפסק דרמטי ומפתיע, לאחר הבאת כל הנימוקים והשיטות מכריע מרן הראשון לציון רבי יצחק יוסף כי מותר להשתמש במעליות שבת, בתנאים מסוימים, ואף מעודד ציבור דתי לגור במקומות חילוניים בבניינים גבוהים בשביל ההשפעה לקרבם אל התורה והמצוות.
"אודות מה ששאלתם בנדון התקנת מעליות בשבת בהתקן "מכון מדעי טכנולוגי להלכה" שנוסד ע"י הגרל"י הלפרין זצ"ל, שחברות המעליות הטובות דורשות תשלום גבוה עבור התקן זה, בעוד שבעד התקן של "מכון צומת" העלויות הן נמוכות והפער בין ההתקנים גובל במאות אלפי שקלים האם ניתן לכתחילה להסתמך על התקן של מכון צומת בפרט שיש חסרון כיס גדול" פותח הראשון לציון את מכתבו.
עוד באתר:
מרן כותב תחילה את התשובה העקרונית: "לגבי מעלית שבת רגילה, צריך לדעת שמעיקר הדין מותר להשתמש בה בשבת לקומות גבוהות. הן בעלייה והן בירידה. ורק מי שיכול להחמיר על עצמו בלא טורח גדול, אדרבה שיחמיר ולא ישתמש במעלית שבת, ויצא ידי חובת שיטת החזון איש. אבל צריך לדעת שמעיקר הדין זה מותר. שכבר חלקו גדולי עולם של שיטת מרן פאה"ד החזון איש, וסוברים שאין איסור בונה וסותר בהפעלת והגברת זרם. וגם לשי' החזו"א י"ל דבהגברת זרם בגרמא, ליכא איסור בונה וסותר. ויש לדון בזה. עכ"פ מעיקר הדין יש להקל במעלית אוטומטית. וה"ה למדרגות נעות".
מרן מוסיף וכותב כי יש שיקול נוסף בדבר ההיתר: "ולכן יש לעודד אנשים דתיים שיקנו דירות בערים מסורתיות, גם בקומות גבוהים, כדי להשפיע על הסביבה. כי בסביבה שלא דרים שם דתיים יש עוינות לדת, ומתרחקים מאד, וכאשר יש דתיים בסביבה, יש השפעה לקרבם אל התורה והמצוות. ולא שווה חומרא זו כנגד התועלת שבדבר".
לסיכום כותב הראשון לציון: "לאחר בירור שעשינו הוברר שבעיקר ההבדלים ביו מכון הלפרין לבין מכון צומת הינו בפתירת חשש של הגברת או יצירת תוספת זרם בזמן העלייה והירידה של האדם במעלית, ושינויי זרם חשמל במשקל המותקן בחוטי המעלית, ושאר רגשנים שנמצאים בפיקודי המעלית, ובכל הנ"ל כבר השבנו בתשובה שמעיקר הדין אין כל חשש בהגברת זרם החשמל, כיון שאינו מתכווין לכך. וכן דעת מרן אאמו"ר זצ"ל, וכן הגרש"ז אויערבאך זצ"ל כפי שהובא בשמירת שבת כהלכתה, ואמנם כ"ז בהתייחס למעליות שבת המותקנות בפיקוח מכון צומת, אבל לעניין מעליות שבת המותקנות בפיקוח "מכון מדעי טכנולוגי להלכה", הנה ברור הדבר כי גם אותם המחמירים בזה, יודו כי השימוש במעליות אלה הוא מותר לכתחילה וללא כל חשש ופקפוק".