
בימים האחרונים זועזעו רבים בעולם היהודי מפריצה לבית הקברות היהודי בדמשק, סוריה, שם נחפר בור ליד קברו של רבי חיים ויטאל, תלמידו הגדול של האר"י הקדוש. האירוע מעורר מחדש את הפולמוס על מקום קבורתו האמיתי של המקובל – האם עצמותיו עדיין טמונות בדמשק או שהועברו לישראל כפי שטוענים רבים?
היום, ל' בניסן, הוא יום ההילולא של רבי חיים ויטאל, כך שהפולמוס המרתק רלוונטי יותר מתמיד.
עוד באתר:
לפני יומיים, פרסם ראש הקהילה היהודית הקטנה של דמשק, בכור סימנטוב, כי אלמונים פרצו לבית העלמין היהודי בעיר, שברו את הדלת הראשית ופרצו לחדר שבו נמצא הקבר המיוחס לרבי חיים ויטאל. הפורצים חפרו באדמה לצד הקבר. סימנטוב מסר כי הוגשה תלונה לרשויות האחראיות על האזור, שהגיעו לבדוק את מקום ההרס והבטיחו לחפש אחר האחראים לתקרית.
איגוד הרבנים במדינות האסלאם פרסם הודעת גינוי נחרצת: "אנו מזועזעים ועצובים עמוקות מחילול קברו הקדוש של רבי חיים ויטאל. יהודים חיים בסוריה אלפי שנים והם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה שלה. אנו קוראים בדחיפות לממשלת סוריה לאבטח באופן מיידי את האתרים הקדושים ליהודים, את בתי הכנסת ובתי הקברות ולהבטיח את שלומם, ביטחונם ורווחתם".
התמונות שפורסמו מראות בור חפור ליד המצבה המיוחסת לרבי חיים ויטאל, מה שמעורר חששות כבדים לגבי מצב הקבר ומטרת הפריצה.
רבי חיים ויטאל, הידוע גם בכינויו "מהרח"ו" או "רח"ו", היה מגדולי המקובלים בהיסטוריה היהודית ומדמויות המפתח בהתפתחות תורת הקבלה. הוא נולד בצפת בא' בחשוון ה'ש"ג לאביו רבי יוסף קאלאבריס, שעלה לארץ ישראל מדרומה של איטליה.

כבר בגיל צעיר החל ללמוד בבית מדרשו של רבי משה אלשיך, ובהמשך למד בבית מדרשו של רבי משה קורדובירו את תורת הקבלה. המפנה המשמעותי בחייו התרחש עם עלייתו של האר"י הקדוש לצפת בשנת ה'ש"ל. רבי חיים ויטאל הפך לתלמידו המובהק של האר"י עד כדי כך שהאר"י עצמו אמר לו שהסיבה שירד לעולם – הייתה ללמדו קבלה.
לאחר פטירת האר"י בשנת ה'של"ב, רבי חיים ויטאל אסף את כתבי האר"י וערך אותם, ובכך הפך למנחיל העיקרי של תורת האר"י הקדוש לדורות הבאים. בין חיבוריו הידועים – הספר 'עץ חיים', 'ספר התכונה' ו'ספר הפעולות'.
במהלך חייו עבר רבי חיים ויטאל בין מספר מקומות, כולל צפת, ירושלים, מצרים ולבסוף דמשק, שם כיהן כרבה של קהילת יוצאי סיציליה. הוא הסתלק לבית עולמו בל' בניסן ה'ש"ף.
על פי התיעוד ההיסטורי המקובל, רבי חיים ויטאל נקבר בבית קברות קטן בדמשק הסמוך לבית הקברות היהודי בעיר. בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת (שנות הל'), כאשר פונה חלק מבית הקברות לצורך סלילת כביש לנמל התעופה הבינלאומי של דמשק, הועבר קברו למקום סמוך באותו בית קברות. כעבור שנתיים, כאשר פונה חלק נוסף, הועבר הקבר יחד עם קברי עשרה רבנים נוספים לבית הקברות היהודי בדמשק, וכיום הוא ממוקם תחת אוהל מיוחד.
מחלוקת עזה שוררת זה כעשרים וחמש שנה בנוגע למקום קבורתו של רבי חיים ויטאל בעת הזו. מצד אחד ניצבים הטוענים כי הוא קבור עד היום בדמשק, ומן הצד השני עומדים המאמינים כי עצמותיו הועברו בחשאי לישראל.
יו"ר ארגון "אהלי צדיקים", הרב ישראל מאיר גבאי, מתעקש כי הקבר האמיתי עדיין נמצא בדמשק. בשנת 2008 הוא אף הצליח לארגן משלחת לסוריה, בתיאום עם עיתונאי ערבי-ישראלי בשם באסם ג'אבר ועם גנרל סורי לשעבר, וצילם את עצמו ליד המצבה המפוארת של רבי חיים ויטאל בדמשק כדי להוכיח את טענתו.

לעומת זאת, הרב חיים פינטו, רבן של הערים אשדוד וקריית מלאכי, טוען בתוקף מזה כ-25 שנה כי עצמותיו של רבי חיים ויטאל אינן בדמשק אלא הועברו למדינה אחרת לפני עשרות שנים, בהזדמנויות שונות הוא רמז כי העצמות הועברו לישראל.
על פי עדותו, בשנות ה-60 של המאה הקודמת פעל ועד ספרדי חשאי להצלת קברי צדיקים מארצות ערב, במיוחד מאזורים שבהם הייתה סכנה מוחשית לשלמות הקברים. הרב פינטו מספר כי בהיותו נער צעיר השתתף במשימה חשאית להעברת עצמות רבי חיים ויטאל מדמשק למרוקו, בהסכמת השלטונות שם.
באיגרת שכתב בשנת תש"פ, הוא מגלה: "מה שידוע לי הוא, שצדיקים רבים, שהיה חשש גדול מאד לשלימות קברם, הועברו בחשאי למנוחה בדרום מרוקו, באישור ממשלת מרוקו, בתנאים מסוימים, אחד התנאים הוא סודיות, אשר נשמרה באדיקות שנים רבות".
על פי הנטען, בדיון סגור שנערך על ידי אתרא קדישא בפני מושב בית הדין של בד"ץ העדה החרדית בראשות הראב"ד מרן הגר"מ שטרנבוך – הופיע הרב פינטו ותיאר את השתלשלות העניינים ואת תהליך העברת הקבר לישראל, דרך מרוקו. בתום הדיון הוחלט לא לפרסם זאת, אך הגר"מ שטרנבוך עצמו הגיע להתפלל במקום הקבורה בקרית מלאכי, בו טמונים על פי הנטען גם המקובל רבי שלמה פינטו, המקובל רבי אברהם בן מלכא, שנהרג על קידוש ה' ביום חתונתו לפני כ-300 שנה, המקובל רבי שלמה בן שבת, ועוד חמישה צדיקים קדושים.

הרב פינטו מפנה לעובדה שהרב שטרנבוך, ראב"ד העדה החרדית, מגיע לפקוד את הקבר בקריית מלאכי, ולכך שמאות אנשים מגיעים להתפלל במקום, במיוחד בל' בניסן – יום ההילולא של רבי חיים ויטאל. מנגד, הרב ישראל מאיר גבאי מציג תמונות וסרטונים מביקוריו בדמשק, וטוען שהקבר האמיתי נמצא שם. בשנת תשפ"ב, הרב עזריאל מנצור, ראש ישיבת שובי נפשי בירושלים, אף תחקר את הקברנים וטען שהם אמרו שהעלו לקבורה בארץ ישראל רק את קבר בנו של רבי חיים ויטאל, הרב שמואל ויטאל, ואילו קברו של רבי חיים ויטאל נשאר בדמשק.
עוד נודע ל'אמס', כי גם הגאון רבי גמליאל רבינוביץ', מגדולי המקובלים בדורנו, מגיע לעיתים קרובות להתפלל במתחם הקבורה אשר בקריית מלאכי, כאשר לעיתים הוא אף נוסע לשם במיוחד.
ככל הנראה, הפולמוס סביב מקום קבורתו של רבי חיים ויטאל לא יוכרע בקרוב. שתי הגרסאות ממשיכות להתקיים במקביל, כשכל צד מחזיק בעדויות ובטענות משלו. הרב פינטו עצמו אמר בהקשר זה, בהסתמכו על דברי רבי חיים ויטאל: "טוב ללכת על קברי צדיקים ולהתפלל עליהם. ואמנם הצדיקים אשר קברותיהם נעלמים מבני אדם… הנה התפילות שהאדם מתפלל עליהם הם יותר מתקבלות לפני הקב"ה ויותר נשמעות".