
בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) מתחיל היום (שני) לדון בטענות שלפיהן ישראל מפירה את הדין הבינלאומי בכך שהיא מונעת כניסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. במהלך חמשת ימי השימוע צפויות כ-40 מדינות להופיע בפני חבר השופטים ולהציג את טענותיהן בנושא.
הדיון נערך בעקבות החלטה שקיבלה האספה הכללית של האו"ם בדצמבר האחרון, עוד לפני שהממשלה החליטה להגביל את כניסת הסיוע לרצועה. כבר היום יופיעו נציגי הפלסטינים בפני בית הדין, בעוד ישראל החליטה שלא להשתתף בדיונים.
עוד באתר:
ממשרד החוץ נמסר כי "עמדת ישראל בנושא תוצג היום בשעה 11:00 במסיבת עיתונאים לתקשורת זרה שתיערך במשרד החוץ, על-ידי השר גדעון סער, ראש אגף האו"ם וארגונים בינלאומיים, השגריר אמיר ויסברוד, והיועצת המשפטית של המשרד תמר קפלן תורג'מן".
החלטת ישראל שלא להשתתף בדיון עצמו משקפת את עמדתה כי מדובר בהליך פוליטי מוטה, שתוצאותיו ידועות מראש. ארה"ב, שהייתה בין 12 המדינות היחידות שהתנגדו להחלטת האו"ם בדצמבר, צפויה להציג את טענותיה ביום רביעי ולהגן על עמדת ישראל.
החלטת האו"ם שהובילה לשימוע הנוכחי התקבלה ברוב מוחץ של 137 מדינות שתמכו בה, לעומת 12 בלבד שהתנגדו ו-22 שנמנעו. ההחלטה ביקשה חוות דעת מייעצת מבית הדין הבינלאומי לצדק בנוגע לחקיקה הישראלית שאוסרת על פעילות אונר"א בישראל, וכן בנוגע למחויבותה של ישראל לאפשר העברת סיוע הומניטרי לפלסטינים.
מהות הטענות נגד ישראל מתבססת על הגדרת האו"ם לפיה רצועת עזה ויהודה ושומרון הם "שטחים כבושים", ולכן ישראל מחויבת לספק מזון, ציוד רפואי ותוכניות סיוע ובריאות לאוכלוסייה הפלסטינית.
חשוב לציין כי החלטות בית הדין לצדק בהאג אינן מחייבות, ועל אף שלבית הדין יש השפעה פוליטית ובינלאומית, אין ביכולתו להכריח את ישראל לשנות את מדיניותה. ההחלטה הסופית צפויה להתקבל רק בעוד מספר חודשים.