
מנכ"ל חברת תשתיות התקשורת האיראנית הודיע היום (שני) לסוכנות ידיעות איראנית כי נבלמה מתקפת סייבר משמעותית ונרחבת במדינה. לפי דיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס, מדובר ב"אחת מתקיפות הסייבר הנרחבות והמורכבות ביותר שכוונו נגד תשתיות איראניות".
הרשויות האיראניות לא מסרו פרטים נוספים אודות המתקפה – לא על מקורה, היקפה המדויק או המטרות הספציפיות שלה. עם זאת, בכירים איראנים הדגישו כי המתקפה זוהתה במהירות וננקטו צעדים לעצירתה לפני שנגרם נזק משמעותי.
עוד באתר:
ההודעה על מתקפת הסייבר מגיעה יומיים בלבד לאחר אסון קטלני בנמל בנדר עבאס, שם אירע פיצוץ אדיר שהוביל למותם של לפחות 40 בני אדם ולפציעתם של כ-800 נוספים. סוכנות הידיעות האיראנית נור ניוז דיווחה כי הסיבה לפיצוץ היא מיכל דלקים גדול שהתפוצץ, אך ברשתות אחרות נטען כי הסיבה לפיצוץ עדיין אינה ידועה.
נמל בנדר עבאס, שבו אירע הפיצוץ, אינו רק נמל מסחרי חשוב – לפי דיווחים מערביים, הוא משמש גם את יחידת ההברחות המסתורית הידועה בשם "יחידה 190" של כוח קודס האיראני.
לפי בלוג המודיעין "אינטלי טיימס", היחידה, בראשות בהנם שהרייארי, מחזיקה משרדים בבנדר עבאס ומשתמשת בנמל להברחת חומרים אסטרטגיים מסין, המיועדים בין השאר לייצור מחדש של ארסנל הטילים הבליסטיים האיראני.
מקורות מודיעיניים טוענים כי ממש לאחרונה נפרקו בנמל משלוחים מסין שהיו אמורים לסייע בייצור מנועים למאות טילים בליסטיים. כמו כן, היחידה משתמשת בנמל להברחות נפט לארגוני טרור ולהברחת אמצעי לחימה.
בימים האחרונים, לפי אותו בלוג מודיעין, גורם אופוזיציוני איראני חשף מידע רגיש הנוגע לבהנאם שהרייארי, ראש יחידת ההברחות 190. המידע כלל את מיקום מגוריו, פרטי קשר ואף מידע על משפחתו. חשיפה זו, בצירוף מתקפת הסייבר והפיצוץ בנמל, מעוררת שאלות לגבי מאבק חשאי אפשרי המתנהל נגד מערך ההברחות האיראני ויכולות הטילים של המדינה.
איראן הייתה בשנים האחרונות מטרה למספר מתקפות סייבר מתוחכמות, שיוחסו בדיווחים זרים לישראל ולארצות הברית. המפורסמת שבהן, וירוס ה"סטקסנט" שפגע במתקני הגרעין האיראניים בנתנז לפני כעשור, נחשבת לאחת ממתקפות הסייבר המתוחכמות הראשונות שפגעו בתשתיות פיזיות.
מומחי סייבר מעריכים כי איראן עצמה פיתחה יכולות התקפיות משמעותיות בתחום, ובשנים האחרונות בוצעו מתקפות סייבר שיוחסו לה נגד מטרות בישראל, ארצות הברית ומדינות המפרץ.