
כ-28 מיליון אזרחי קנדה הולכים היום (שני) לקלפי בבחירות הכלליות שיקבעו את הרכב בית הנבחרים הקנדי ואת זהות ראש הממשלה הבא. הבחירות, שנערכות שבועות ספורים לאחר הדחתו של הנשיא ביידן וכניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מתמקדות בשאלה המכרעת: מי יתמודד טוב יותר עם הנשיא האמריקאי ומדיניות "אמריקה פירסט" שלו?
ערב ההצבעה, הסקרים מצביעים על יתרון קל למפלגה הליברלית בראשות ראש הממשלה המכהן מארק קרני על פני מפלגת השמרנים בהנהגת פייר פוליאב. זהו היפוך דרמטי של המגמה שנראתה לפני מספר חודשים, כאשר השמרנים הובילו בפער דו-ספרתי.
עוד באתר:
עד לפני שלושה חודשים, נדמה היה שקנדה עומדת להצטרף למגמת הפנייה ימינה במדינות המערב, אך שני אירועים מכריעים שינו את התמונה הפוליטית: ראשית, ראש הממשלה ג'סטין טרודו, שהפך לנטל על המפלגה הליברלית, התפטר לאחר עשור בשלטון. שנית, וחשוב יותר, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב והמלחמה הכלכלית שפתח נגד קנדה.
מכסי הענק על תוצרת קנדית והתבטאויותיו המתריסות של טראמפ, כולל רמיזות על הפיכת קנדה למדינה ה-51 של ארה"ב, עוררו גל של פטריוטיזם קנדי. קרני, לשעבר נגיד בנק קנדה ובנק אנגליה, הגיב בנחישות למתקפותיו של טראמפ. גישתו האסרטיבית אפשרה לליברלים לסגור את הפער בסקרים, והובילה את קרני להכריז על הקדמת הבחירות כדי לנצל את המומנטום החיובי.
פייר פוליאב בן ה-45, המועמד השמרני, מוביל קמפיין המתמקד בהפחתת מסים, פתרון משבר הדיור והורדת יוקר המחיה. בסגנון המזכיר את טראמפ, הוא מושך קהל רב לעצרות שלו עם אג'נדת "Bring it Home" – הגרסה הקנדית ל"אמריקה פירסט". פוליאב ידוע כמועמד פרו-ישראלי באופן מובהק, לעומת קרני שרק בימים האחרונים מתח ביקורת חריפה על ישראל בשל אי הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה.
אך בניגוד לקרני, שהפך את טראמפ ל"שק חבטות" בקמפיין שלו, פוליאב מנסה להימנע ככל האפשר מאזכור שמו של הנשיא האמריקאי. "הוא מנסה לשבור אותנו כדי שאמריקה תוכל להשתלט עלינו", אמר קרני באחת העצרות האחרונות שלו בסוף השבוע באונטריו, בהתייחסו לטראמפ.
כבר כעת נרשם שיא חדש בהצבעה המוקדמת, עם כ-7.3 מיליון קנדים שכבר השתתפו בבחירות – עלייה של 25% לעומת הבחירות הקודמות ב-2021. הקנדים יבחרו את כל 343 חברי בית הנבחרים, אחד מכל מחוז בחירה, בסיבוב הצבעה אחד ויחיד. המפלגה שתזכה ברוב מושבים בבית הנבחרים, לבדה או בתמיכת מפלגה אחרת, תרכיב את הממשלה הבאה ומנהיגה יהיה ראש הממשלה.
הבחירות ייערכו בצל אירוע הדריסה הטרגי שהתרחש בשבת בלילה בוונקובר, כאשר נהג בן 30, תושב העיר, דהר לתוך קבוצת משתתפים בפסטיבל רחוב של הקהילה הפיליפינית והרג 11 בני אדם. משטרת ונקובר הודיעה שלהערכתה לא מדובר בפיגוע טרור, אלא בנהג עם היסטוריה של בעיות נפשיות.
בעקבות האסון, ביטל ראש הממשלה קרני את פעילויות הקמפיין המתוכננות ליום האחרון שלפני הבחירות, כאות הזדהות עם הקורבנות ומשפחותיהם. תוצאות הבחירות צפויות להיות צמודות, ויהוו מבחן משמעותי ליחסים העתידיים של קנדה עם שכנתה הגדולה מדרום.