
בשיחה מרתקת בתוכנית 'זמן אוויר' עם מנחם טוקר, חיים שפיר, ממציא משחק הטאקי האייקוני, חושף את הסודות מאחורי המשחק שכבש את לבם של מיליונים בישראל ובעולם. לצד הטאקי, שפיר, שפיתח למעלה מ-100 משחקים, מספר על הקסם של משחקים משפחתיים, מסביר את הכללים האמיתיים של טאקי ומשתף בטיפים אסטרטגיים שיהפכו כל שחקן למנצח. הראיון מעשיר ומציג את עולמו של ממציא המשחקים ששינה את תרבות הפנאי בישראל.
"לא רק טאקי – למעלה מ-100 משחקים"
עוד באתר:
שפיר פותח את השיחה בצניעות אך עם גאווה מוצדקת: "תמיד שמציגים אותי כממציא הטאקי, אני חייב להוסיף ועוד למעלה מ-100 משחקים." בין המשחקים שהמציא נמצאים פיקולו, פיקולינו, תפוס את הכוס, לוגי וקוקו, שחלקם זכו לפופולריות עצומה מחוץ לישראל. "בארץ, המשחק הכי פופולרי שלי זה טאקי. בעולם דווקא הפיקולו ותפוס את הכוס הרבה יותר פופולריים מטאקי," הוא מספר, ומסביר כי "כל דבר זה התרבות ומה תופס, זה מנהג המקום."
אחד הרגעים המרכזיים בראיון הוא כששפיר מבהיר את הכוונה המקורית מאחורי קלף "משנה כיוון" בטאקי, שגרם לאינספור ויכוחים סביב שולחנות המשחק. "אני מבהיר את כוונת המחבר," הוא אומר בחיוך, ומסביר: "כשיש שלושה, ארבעה או חמישה שחקנים, משתנה כיוון המשחק. כשיש שני שחקנים, זה מעביר את התור לשחקן השני." הוא מדגיש כי "כשאתה שם את הקלף משנה כיוון, הוא מתנהג בדיוק כמו קלף רגיל, התור עובר הלאה." הסיבה? "זה עמוק… זה לא יכול לשנות כיוון כשאין כיוון."
שפיר גם מתקן טעות נפוצה לגבי "טאקי פתוח": "כשאתה שם קלף טאקי פתוח, אתה יכול לשים עליו רק קלפים בצבע של הטאקי, או קלפים שאין להם צבע, כמו מחליף צבע או מלך." הוא מוסיף כי "במקרה של מחליף צבע, אם סיימת במחליף צבע, אתה קובע את הצבע, אבל התור שלך נגמר. אם שמת מלך, תורך שוב פעם, ואז אתה יכול להחליף צבע, אבל זה המקרה היחיד."
עוד מסביר חיים שפיר את תפקידו של קלף המלך, שמכונה לעיתים "כתר": "כתר מבטל את מה שהיה בקופה, כאילו מוחק אותה, אבל נותן לך תור חופשי נוסף שבו אתה יכול לשים מה שאתה רוצה." הוא ממליץ לשחקנים לחשוב היטב לפני שימוש בקלף זה: "לא כדאי לבזבז קלף כזה יקר ערך סתם אם אין לך לשחק צבע מסוים. תחכה שתהיה לך יד שאתה יכול לבנות מהלך מנצח, ותעזר במלך." הוא נותן דוגמה: "אם משחקים צהוב ואין לך צהובים, תמשוך קלף, אולי תקבל משהו טוב. למה לבזבז טאקי צהוב סתם?".
אחד הרגעים המפתיעים בראיון הוא כששפיר חושף כי קלף "שלוש פלוס", שנחשב לאכזרי במיוחד, הוא אופציונלי: "אני אגלה לך סקופ… הקלפים האלה זה קלפים אופציונליים. אם יש הסכמה, מוציאים אותם, לא צריך לשחק איתם." הוא מסביר כי הקלף מוסיף "חריף" למשחק, אך "מי שלא אוהב חריף, שיוציא אותם." לדבריו, הדעות חלוקות: "זה חצי-חצי, יש כאלה שאוהבים ויש כאלה שמוציאים."
שפיר מסביר כי טאקי הוא הרבה יותר ממשחק מזל: "בכל משחק יש אסטרטגיה, מזל ומיומנות. אם אין לך מספיק מיומנות, אתה משחק רק כמשחק מזל. ככל שאתה צובר יותר ניסיון, אתה מבין שיש הרבה טקטיקה במשחק." הוא מוסיף כי "ככל שאתה מתאמן יותר, אלמנט המזל הולך ויורד, ואלמנט הטקטיקה הולך ועולה." כשטוקר שואל אם הוא ינצח אותו במשחק, שפיר עונה בחיוך: "אם אתה לא מנוסה, בעשרה משחקים אני אנצח את רובם."
ממציא המשחקים, הדגיש את הקסם של טאקי כמשחק משפחתי: "מה שיפה בטאקי, אפשר לשחק שניים, שלושה, ארבעה, עד עשרה שחקנים, ותמיד זה כיף גדול." הוא מספר כי המשחק פופולרי במיוחד בקהילה הדתית והחרדית: "אני שומע כל הזמן שבקהילה החרדית משחקים המון משחקים שלנו, במיוחד בשבתות." לדבריו, המשחקים שלו מתאימים לכולם כי "אין שום דבר שמפריע לכולם לשחק."
כשטוקר מזמין את שפיר לאולפן לקרב טאקי ראש בראש, שפיר מציע רעיון גדול יותר: "בוא נעשה משהו יותר מעניין, נדבר באופן כללי על משחקים משפחתיים, ומה עושה אותם כיף במיוחד." הוא מבטיח כי השיחה תהיה מחכימה ומעשירה, בדיוק כמו המשחקים שהמציא.
האזינו לשיחה המלאה ב'זמן אוויר' ב'קול חי':