
"מה שקרה כאן שהרשות לאכיפת מקרקעין החליטה לעשות בדיקות מעמיקות על כל האזורים של השטחים הציבוריים הירוקים," מסביר ל'קול חי' השר במשרד החינוך חיים ביטון את שורש הבעיה, שהטילה את אימתה על בתי כנסת רבים בעיר. "בבני ברק זו עיר שיש בה הרבה חוסר של שטח מכל הבחינות. היא אחת מהערים הצפופות בעולם".
לדבריו, "עם השנים נוצר איזשהו נוהג כזה, ויש למעלה מ-30 בתי כנסיות ובתי מדרשות שנמצאים במה שעל פניו לא חוקי לשים אותם שם". השר הדגיש כי מדובר במבנים שחלקם קיימים כבר 25 שנה, ולא בתופעה חדשה.
עוד באתר:
ביטון תיאר את הקושי בהידברות עם הרשויות: "מלכתחילה לא היה עם מי לדבר. ברגע שבאו, הם היו כל כך קשוחים גם כלפי העירייה. ראש העיר אמר לי בכמה שיחות שהיו לי איתו כבר לפני שלושה-ארבעה חודשים, 'אין לי עם מי לדבר, הם לא מוכנים לשמוע'." הוא הוסיף כי גם יושבת-ראש הוועדה המחוזית לא הייתה מוכנה להקשיב: "הם לא יכולים לשמוע שום דבר".
המפנה, לדבריו, הגיע כאשר נכנס לעובי הקורה יו"ר תנועת ש"ס אריה דרעי, שפנה לשר הפנים, וקראו גם ליושב-ראש המועצה הארצית נתן אלנתן, האחראי על כל הוועדות המחוזיות, סיפר ביטון. "הוא פשוט פתח את השער שאי אפשר היה בכלל לדבר. הבינו שראש העיר באמת רוצה למצוא פתרון והוא מתכוון לפתרון נכון, ואז בעצם הייתה אפשרות לשבת כל הצדדים".

הפתרון שהושג כולל הסדרה משמעותית של השטחים: "כל החריגות ישבו על כמעט 63 דונם של שטח ירוק, שיושבים בו ישיבות, אגב, גם עסקים, לא רק ישיבות", הסביר השר. "מסגרת ההסדרה אומרת שמצמצמים את הכל ל-12 דונם, ששם אנחנו פותרים את הבעיות רק לישיבות ובתי הכנסת. לעסקים ימצאו את הפתרון שלהם". בעקבות ההסכם, "רשות האכיפה למקרקעין הורידה את כל התהליכים", אמר ביטון, וציין כי קודם ההסדרה הרשויות הטילו קנסות כבדים: "בית כנסת אחד קיבל 900 אלף שקל קנס".
ביטון ראה בפתרון הזה לקח חברתי חשוב: "בדור שלנו, הלוואי ויהיו עוד אנשים שיגרמו לאנשים לדבר. אם יהיו יותר אנשים שידברו בין הצדדים באוכלוסייה, אולי גם נפתור דברים אחרים. אנשים בדרך כלל מתכנסים ולא רוצים לדבר." הוא הוסיף כי "הדיבור, וכמובן הרצון הטוב והדחיפה מצד המשרד ושר הפנים, הם שהביאו לכך שהגיעו להסכמה הזאת ושחררו את כל הסיפור הזה".
בחלק השני של הראיון, התייחס השר ביטון לסוגיית גיוס בני הישיבות, בעקבות החלטת בג"ץ להגביר את האכיפה בנושא צווי הגיוס. "אנחנו כבר שנתיים וחצי עם הממשלה הזו," ציין ביטון, "אבל היא לא הביאה פתרון בעניין של הגיוס. כמובן, עוסקים בזה הטובים, טובי המוחות וראשי המפלגות, ונלחמים על הנושא הזה".
לדבריו, "היו עשרות דיונים בוועדת חוץ וביטחון כדי להגיע לחוק הזה. ראשי המפלגות הודיעו – גם הרב אריה דרעי וגם הרב גפני וכולם אמרו – 'חבר'ה, יש גבול. צריך לדעת שצריכים לגמור עם הסיפור הזה.'"
השר ביטון הביע תקווה שפתרון בנושא הגיוס יושג במהרה: "מחכים ומצפים, בעזרת השם, שזה יהיה הכי מהר שאפשר. מקווים שיהיה לפני שבעוד שבוע חוזרים כבר מהפגרה הזאת, וחייבים שלקראת היציאה מהפגרה ידעו לפחות את המתווה, ואחר כך ימשיכו במשך הקיץ הזה לפתור את הדבר הזה". בסיום הראיון, איחל השר הצלחה לבחורי הישיבות החוזרים ללימודיהם: "הם אלה היחידים שהתורה שלהם והתפילות שלהם מחזיקות את העולם ושומרות על העולם".
האזינו לראיון המלא, מתוך 'המהדורה המרכזית' בהגשת אבי מימרן: