
במהלך תוכנית המאזינים "שמור וזכור" ברדיו קול חי, התייחס הגאון הרב אברהם יוסף לשאלה מרתקת בנוגע לבקיאות בהלכה ולגדלותו של אביו, מרן רבי עובדיה יוסף זצ"ל, תוך שהוא משתף בתובנות על ענווה, לימוד תורה והיחס לתלמידי חכמים בדורנו.
הרב אברהם פתח את דבריו בהצהרה מפתיעה: "היום, אדם שבקיא בארבעת חלקי שולחן ערוך? אני לא מכיר אחד כזה". הוא הבהיר כי למרות הכבוד הרב שהוא רוחש לגדולי ישראל בדורנו, שכולם "צדיקים ומיוחדים", הוא סבור שאין כיום תלמיד חכם שיכול לטעון לבקיאות מלאה בכל ארבעת חלקי השולחן ערוך. דברים אלו ממחישים את הדרישה הגבוהה שהרב מציב לרמת בקיאות הלכתית.
עוד באתר:
בהמשך, שיתף הרב זיכרונות אישיים מימיו כתלמיד בכולל בתל אביב, כאשר למד תחת הנחייתו של אביו, מרן רבי עובדיה זצ"ל, שכיהן אז כרב הראשי של העיר. הרב תיאר כיצד הרב עובדיה היה מעיין בדקדקנות בכל מילה בשולחן ערוך ובמקורותיו, למרות שבקיאותו בסוגיות ההלכתיות הייתה כבר אז יוצאת דופן. "לי ברור שעד שהוא לימד אותנו, הוא למד את הסוגיות האלה הרבה מאוד פעמים", אמר הרב אברהם, והוסיף כי הרב עובדיה הכיר את הסוגיות לעומק כבר בגיל צעיר, כשהיה בן 20–22. הוא ציין כי לא בכדי מונה הרב עובדיה לדיין בבית הדין הספרדי כבר בגיל 25–26, והיה "נושא ונותן כאחד הזקנים" לצד דיינים בכירים כמו הרב עזרא עטיה.
הרב הדגיש את ענוותנותו המופלגת של אביו, שגם כאשר לימד בכולל, גילה הכנעה עמוקה כלפי כל סברה תורנית, בין אם מדובר בדברי הרשב"א, התוספות או הראשונים. "הוא ניסה כמה שיותר להבין ולהסביר כדי שנבין את מה שאנחנו לומדים", סיפר הרב, והוסיף כי גישה זו ממחישה את "הגדולה של התורה".
בהתייחסו למציאות בדורנו, הביע הרב ביקורת על הנטייה של צעירים לברך את ברכת "שחלק מחכמתו ליראיו" על כל תלמיד חכם שהם פוגשים. לדבריו, זו טעות, שכן ברכה זו שמורה אך ורק לתלמידי חכמים מופלגים ששימשו תלמידי חכמים רבים, צברו ניסיון רב בלימוד ובפסיקה, וממשיכים להתמיד בלימודם. "סתם כך על כל תלמיד חכם – בוודאי שאי אפשר", חתם הרב את דבריו.