
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה דיון מעקב אחר ההעלאה הצפויה בתעריפי התחבורה הציבורית בישראל, במסגרת סדרת הישיבות לטיפול ביוקר המחיה. הדיון התקיים לאחר שלפני כשבועיים דנה הוועדה בהתייקרות שתיכנס לתוקף ב-25 באפריל, היו"ר ביטן מתח ביקורת על מנגנון העדכון האוטומטי שעשוי להוביל להתייקרות נוספת בעוד כחודש וביקש תשובות בעניין.
יו"ר הוועדה, ח"כ ביטן, פתח את הדיון והזכיר כי בישיבה הקודמת שנעשתה ביקש ממשרדי האוצר והתחבורה הסבר מה יקרה במידה ותהיה עליה נוספת ביוני. ביטן הוסיף שהשיטה להעלאת המחיר באופן אוטומטי בצו מיוחד שלא מצריך את אישור הוועדה כדי לאזן את תקציב המדינה לא מתקבל, "כהחלטה אנחנו לא מקבלים את ההעלאה הזו. ביוני צריכה להיות העלאה ולכן ההעלאה הזו היא לא במקום ולא מתקבלת על הדעת במחינתנו וצריך לבטל אותה. זה כאילו מס מסווה על הציבור" אמר.
עוד באתר:
לדבריו של סגן ראש עיריית ירושלים, אדיר שוורץ, ישנם רחובות בירושלים שמקבלים הנחה ורחובות שלא מקבלים. "מממנים הנחות על חשבון מעמד הביניים. אי אפשר לייקר ביד אחת ולתת הנחות רק למגזרים מסוימים" אמר. ח"כ עודד פורר, הוסיף לדבריו ואמר: "זה לא רק הפרוצדורה זה גם איך מקבלים ולא מקבלים את ההנחה".
נציגת משרד התחבורה, דריה פודשיבלוב, ציינה כי העלייה היא קבועה בחוק וכי לא ניתן לצפות עדיין כמה תהיה העליה. "השרה וגם המשרד הולכים להתנגד לה ולפעול" אמרה. נציגת משרד האוצר, שחר בר, הוסיפה לדבריה ואמרה כי במידה וירצו לבלום את העליה בתעריפים יצטרכו למצוא מקור תקציבי אחר. ח"כ ביטן השיב לדבריה של פודשיבלוב ואמר כי השרה הייתה צריכה להתנות שלא תהיה עליה ביוני כשחתמה על הצו, "זה לא מספק אותי. תעשו צו. להגיד רוצה לפעול זה לא מספיק לי" אמר.

נציגת רשת לחיים בכבוד, עמליה אלביליה, סיפרה לוועדה כי היא מתגוררת באופקים ותחבורה ציבורית היא הדרך שלה להתנייד, "תחבורה ציבורית היא הרגליים שלנו חד הוריות מבוגרים צעירים משתמשים בתחצ למה מעלים ומצד שני הנחות, בוא נשאיר את המחירים וניתן לאנשים לנסוע באוטובס כרגיל. אני מקבלת הנחה, אבל אני לא אגיש אותה כי אחרי ההעלאה זה יצא לי בדיוק אותו דבר מה שיצא לי קודם" אמרה.
לדבריה של פודשיבלוב, רפורמת צדק תחבורתי נודעה לעודד שימוש בתחבורה ציבורית ולהנגיש לאוכלוסיות שזקוקות לכך בפריפריה או במעמד סוציואקונומי נמוך, צעירים, חיילים משוחררים ואזרחים ותיקים. בנוסף, ציינה כי לצד העלאת המחירים יש יישום של הפעימה השנייה בצדק תחבורתי ועוד כ-2 מיליון אנשים יקבלו הנחות. "למעלה מ80 אחוז מאוכלוסית המדינה תהייה זכאית להנחה כזו או אחרת. ללא הרפורמה כל האוכלוסיה היו משלמות הרבה יותר" אמרה. פודשיבלוב הוסיפה שהמשרד לא העלה ב-45% ובנוסף לרפורמה יהיו תוספות שירות בסך 250 מיליון שקלים כדי להפוך את הרפורמה לשירותית ונגישה.
ח"כ ביטן סיכם את הדיון ואמר כי עד יוני העלייה צפויה להגיע ל-45%-50% מהתעריף, וכי אי אפשר לעלות את המחיר הארצי ולהוריד מחיר למקבלי הנחות. ביטן הוסיף ופנה למשרד התחבורה בבקשה לבטל את ההעלאה האחרונה שתיכנס לתוקף השבוע, של כ-25-33 אחוז, ואת ההעלאה הצפויה ביוני בצו מיוחד. "זאת הדרישה שלנו מהשרים. נקדם חוק שלא יאפשר לכם העלאה בצו בלי אישור ועדה" אמר.