
חברת התעופה הישראלית ארקיע חויבה לשלם פיצויים בסך כחצי מיליון שקל ל-97 נוסעים שטיסתם מגרנובל שבצרפת לישראל התעכבה בכ-25 שעות, כאשר חלק מהנוסעים נאלצו ללון בחדרים צפופים ואף לחלוק מיטה עם אדם זר. כך קבע בית משפט השלום בבית שמש, שדן בתביעה שהגישו הנוסעים באמצעות עו"ד אייל אבידן.
לפי הדיווח ב'כלכליסט', התביעה הוגשה באפריל לאחר שהטיסה, שאורגנה על ידי ארקיע אינטרנשיונל (1981) וארקיע קווי תעופה ישראליים, לא המריאה כמתוכנן ב-29 בינואר 2022 בשעה 12:55 מגרנובל. רק בשעה 15:30 הודיעו על ביטול הטיסה, והטיסה החלופית יצאה כ-25 שעות לאחר מכן. התובעים טענו כי במשך כ-19 שעות לא סופק להם מזון או שתייה, וכי ארקיע לא דאגה למספיק חדרי מלון. כתוצאה מכך, שלושה נוסעים נאלצו לחלוק מיטה אחת עם זרים.
לדברי התובעים, "במשך כ-19 שעות רצופות משעת הטיסה המקורית ועד לשעת ארוחת הבוקר – בחרו הנתבעות 'להרעיב' את התובעים ולא טרחו לספק להם כל דבר מזון ומשקאות," וכן כי "סופקו שירותי הלינה באופן חלקי, תוך שנאלצו לחלוק חדר, ואף מיטה עם נוסעים אחרים."
ארקיע טענה כי העיכוב נבע מנסיבות חיצוניות, בשל תאונת דרכים חמורה בגרנובל שחסמה את הגישה לשדה התעופה, מה שהוביל לעומס וכאוס, ומחלת קורונה של הקברניט, שהובילה לביטול הטיסה מטעמי בטיחות. החברה טענה כי פעלה באופן מקצועי וסיפקה שירותים כנדרש על פי חוק שירותי תעופה, כולל שוברי מזון, הסעות, לינה וארוחות מלאות. לדברי ארקיע, "החברה פועלת תמיד בהתאם לחוק ותוך מחויבות עמוקה לנוסעיה. לעיתים מתרחשים מקרים שאינם בשליטתנו, אך טובת הנוסעים עומדת לנגד עינינו בכל עת."
השופט אופיר יחזקאל דחה את טענות ארקיע וקבע כי החברה לא הציגה ראיות לקיומן של תאונה או מחלת טייס כגורמים לעיכוב. בפסק הדין נכתב: "לא הציגה ראייה קבילה כלשהי לכך שתאונה או מחלה אכן גרמו לביטול הטיסה, לא כל שכן לכך שדובר בתאונה או מחלה העולות כדי נסיבות מיוחדות כנדרש. כמו כן, הטייס החולה (כך, על פי הנטען) לא הובא לעדות." השופט הוסיף כי "בהעדר ראיות קבילות ובהינתן מחדלים ראייתיים, לא ניתן לקבוע כי הורם הנטל להראות כי הגורמים לביטול הטיסה היו נעוצים בתאונה או במחלת הטייס."
בנוסף, נקבע כי ארקיע לא עמדה במלוא חובותיה לספק שירותים כנדרש, כולל מזון ושתייה, וכי שוברי המזון חולקו רק בשעות מאוחרות. השופט ציין כי "לא הובא עד כלשהו מאת ארקיע שנכח במקום ויכול היה להעיד מכלי ראשון כי סופק מזון כנדרש," וכי "עולה לכאורה כי שוברים חולקו לכל המוקדם בשעות הערב או ביום שאחרי." לגבי הלינה, השופט אישר כי הוסדרו הסעות ומלון, אך הדגיש כי שלושה נוסעים קיבלו שירות לקוי ונאלצו לחלוק מיטה עם זרים.
השופט חייב את ארקיע לשלם 4,620 שקל לכל אחד מ-97 הנוסעים, ו-5,620 שקל לשלושת הנוסעים שחלקו מיטה, וכן הוצאות משפט בסך 33,600 שקל ושכר טרחת עורך דין בסך 35,000 שקל.
עורך הדין אייל אבידן, אשר ייצג את הנוסעים התובעים, מסר בתגובה: "במקרה זה ניסתה חברת ארקיע לחמוק מפיצוי התובעים למרות שקיפחה שלל זכויות המוקנות להם בחוק. אנו שמחים שבית המשפט חייב אותה בתשלום פיצויים".
חברת 'ארקיע' הגיבה לפסק הדין ואמרה: "החברה פועלת תמיד בהתאם לחוק ותוך מחויבות עמוקה לנוסעיה. לעיתים מתרחשים מקרים שאינם בשליטתנו, אך טובת הנוסעים עומדת לנגד עינינו בכל עת. נלמד את פרטי פסק הדין ונמסור את תגובתנו בבית המשפט".