
בימי השבעה על הסתלקותו של ראש הישיבה הגאון רבי מאיר מאזוז זצ"ל, התארח הרב מרדכי גנוט, מו"ל הלוח המפורסם 'דבר בעתו' ומחסידי ויז'ניץ, בתוכנית 'חדשות אנ"ש' עם נתי קאליש ב'קול חי'. גנוט, שהיה מקורב לרב מאזוז במשך למעלה מחמישים שנה, שיתף בסיפורים אישיים על הקשר המיוחד שנרקם ביניהם ועל אישיותו יוצאת הדופן של הרב.
הרב גנוט סיפר כי הקשר עם הרב מאזוז החל לפני למעלה מחמישים שנה, כאשר נחשף לראשונה לירחון 'אור תורה' שערך הרב מאזוז. "הקשר שלי נוצר לפני למעלה 50 שנה, כשראיתי לראשונה את הירחון אור תורה הוא מאוד מצא חן בעיניי, המאמרים והאחדות של הרב מאזוז," אמר גנוט. כבחור צעיר, הוא התחבר לתוכן הירחון, למרות היותו ספרדי, והחל להתכתב עם הרב, לשלוח מכתבים ולקבל תשובות. הוא אף זכה בפרסים על פתרון חידות תורניות שפורסמו בירחון.
עוד באתר:
הרב גנוט ניסה לפגוש אז בצעירותו את הרב פיזית בבני ברק, אך הדבר היה קשה בשל לוח הזמנים הצפוף של הרב והגנת הרבנית על זמנו. עם זאת, פגישות ספורות ובמכתבים חיזקו את הקשר. "התחלנו לדבר, מאוד נהנה, וגם במכתבים שמרנו על קשר" הוסיף.
גנוט תיאר את הרב מאזוז כאדם שברח מכבוד והתמסר לאמת התורנית. "הוא היה כמובן איש אמת, ענוותן גדול, הוא סלד מאוד מכבוד, ברח מכבוד," אמר. הוא סיפר על שיעורי הגמרא והמשניות ששמע מהרב בשבתות ובמוצאי שבת, שבהם התרשם מדיוקו ומהשליטה המופלאה בחומר. "ראיתי איך שהוא מדייק בכל דבר, הוא מזכיר פיוטים, מזכיר את הראשונים, את האחרונים, הוא שולט בחומר, וכמה תיקונים שהוא תיקן על פי ההיגיון והסברא, וזה נמצא אחרי כן בכתבי יד, כדבריו," ציין גנוט.
לעיתים הציע גנוט תירוצים תורניים, וחש גאווה כאשר הרב אישר את דבריו ורשם אותם בשולי הגמרא. עם זאת ציין המרואיין שהרב מאזוז ספג ביקורת על חידושיו בסידורים ובסליחות, אך נותר נאמן לאמת. "התקיפו אותו, כתבו נגדו בכל מיני מקומות אבל הוא לא התרגש מזה, האמת חשובה מכולם, והוא עושה מה שצריך," סיפר גנוט.
הקשר בין השניים התהדק כאשר גנוט השאיל לרב מאזוז מחזורים מדויקים של פיוטי אשכנז, כולל מהדורות של רבי דניאל גולדשמידט. "השאלתי לו את כל שבעת הספרים, היו אצלו זמן מה, הוא עבר על הכל, וגם הוסיף הערות ותיקונים, לפעמים הוא כתב שהוא צודק ולא אני, לפעמים הוא ציין ראייה לדבריי," אמר גנוט. הרב מאזוז שמח למצוא בגנוט בן שיח שמבין את "הניואנסים" של הפיוטים ואת מקורותיהם בתנ"ך ובמקורות עתיקים.
"אני ראיתי על פניו את השמחה שיש לו כשהגעתי, שיש מישהו שמבין את התשדורות שלו, את המזג שלו," הוסיף. גנוט הקפיד להגיע לשיעורי הרב בחג השבועות ובמוצאי שבתות, ושמע ממנו קריאת מגילה ופיוטים בדיוק רב. "פתאום הוא אמר, 'הוא שכח פה, מלעיל, מלרע, פסק, פסיק, תקרא עוד פעם, תעצור'," סיפר בהתרגשות.
קשר לחסידות ורדיפת שלום
הרב גנוט הדגיש את אהבת השלום של הרב מאזוז ואת קשריו עם עולם החסידות. הוא ציין כי ראש הישיבה זצ"ל היה ידיד קרוב של הרבי מנדבורנא חדרה זצ"ל, שגר סמוך לביתו, והשניים היו "רעים נאמנים." לדבריו, הרב מאזוז שאף לאחד את המפלגות החרדיות והדתיות ב"בלוק טכני" לקידום ערכים משותפים כמו שמירת שבת וטהרת המשפחה. "הוא שלח אותי שאדבר עם ראשי החסידות וגם גדולי הליטאים על בלוק טכני, הוא רצה מאוד, הוא רדף שלום, אהב שלום מאוד," סיפר גנוט.
בנוסף, סיפר הרב מרדכי גנוט על מסורת שליחת משלוחי מנות לרב בפורים, כולל בפורים האחרון לפני פטירתו, שבה זכה לשיחה אישית. "הפורים הזה דווקא אני הייתי בודד ויחיד ישבתי לידו, התחלנו לדבר ממש כמה ימים לפני שהוא נפל למשכב," אמר בכאב. גנוט הביע צער עמוק על הסתלקותו של הרב, והוסיף: "לא האמנתי לעצמי כמה פעמים שנכנס לבית חולים ויצא, הקב"ה חמל עלינו".
האזינו לראיון המלא של הרב מרדכי גנוט עם נתי קאליש בחדשות אנ"ש ב'קול חי':