
תחקיר מבצעי מקיף שנערך על ידי צוות בראשות אל"מ זיו נמני וסוכם על ידי אלוף פיקוד הדרום לשעבר, ירון פינקלמן, חושף את השתלשלות האירועים הקשה בקיבוץ עין השלושה ב-7 באוקטובר. לאחר חודשים של איסוף עדויות, ניתוח הקלטות, סרטוני אבטחה ומידע מודיעיני, הובאו הממצאים בפני תושבי הקיבוץ והמשפחות השכולות. המסקנה המרכזית והכואבת: "צה"ל נכשל במשימתו להגן על קיבוץ עין השלושה ותושביו".
השעון מראה 06:29 בבוקר ה-7 באוקטובר. ברחבי הנגב המערבי, כולל קיבוץ עין השלושה, מתחילה מתקפת טילים ורקטות כבדה. כוחות צה"ל, שהיו בכוננות שחר על פי ההערכות שהיו באותה עת, מוצאים את עצמם תוך דקות ספורות תחת מתקפה מאורגנת היטב ובנחיתות מספרית משמעותית.
עוד באתר:
ההפתעה מושלמת: מחבלים חודרים לשטח ישראל על גבי מצנחי רחיפה, אופנועים, כלי רכב ובאופן רגלי. התחקיר מגלה כי שש דקות בלבד לאחר תחילת המתקפה, בשעה 06:35, כוח העתודה של הגדוד הגזרתי כבר נע ממאגר עדי לכיוון קיבוץ עין השלושה ופרק מהרכב באחד הצירים המובילים לקיבוץ.
גל ראשון: 15 מחבלים
בשעה 06:58 – פחות משעה מתחילת המתקפה – חודרים לקיבוץ כ-15 מחבלים דרך שלוש נקודות חדירה שונות מהגדר המערבית. הם מתפצלים לשתי חוליות ופותחים במסע רצח מתואם, תחילה בשכונה הצפונית ובהמשך בשכונה הדרומית.
בשעה 07:02 תושב הקיבוץ מזהה חמישה מחבלים בסמוך ל"כל-בו" בקיבוץ. רבש"ץ היישוב, שיתגלה כגיבור טרגי של האירועים, מקפיץ את כיתת הכוננות למזכירות הקיבוץ ומנחה את חברי הקיבוץ להינעל בבתים ולהישאר בממ"דים.
במקביל, כוח העתודה הגדודי נתקל בחוליית מחבלים ומצליח לפגוע בשלושה מהם. אבל בתוך הקיבוץ, המצב קשה: המחבלים מזהים תושבת קיבוץ שמנסה לברוח מדירתה ורוצחים אותה ביריות.
רבש"ץ הקיבוץ, שהיה באזור המזכירות, מבין מהיכן מגיע הירי, חותר למגע ויורה לעבר חוליית מחבלים שזיהה. המחבלים משיבים אש ואז יורים טיל RPG לעבר רכבו. למרות שנפגע בהתקלות, הרבש"ץ מצליח לדווח למוקד אשכול על המתרחש לפני שנופל בקרב.
בעוד שני חברי כיתת הכוננות מתקדמים לכיוון בית הכנסת, כוח העתודה הגדודי מתמקם ופוגע בשלושה מחבלים מערבית לקיבוץ. אך גם כוחות צה"ל אינם מצליחים למנוע את מסע ההרג – בשעה 07:15 חוליית מחבלים מזהה על שביל הקיבוץ אורחת שהגיעה לבקר את חתנה ורוצחת אותה.
הרגעים הדרמטיים מתגלים בשעה 07:27, כאשר טנק מגדוד 77 מזהה חוליית מחבלים על אופנועים בהיתקלות עם כוח העתודה הגדודי. צוות הטנק חותר למגע באש מקלעים, ובמעשה נועז – דורס את המחבלים.
בין השעות 07:45-08:00 לערך, הגל הראשון של המחבלים עוזב את הקיבוץ, אך המאבק טרם הסתיים.
גל שני: מחבלים ללא שיוך ארגוני
בין השעות 08:05-08:30, זמן קצר לאחר יציאת הגל הראשון, פורץ לקיבוץ הגל השני – עשרות בודדות של מחבלים ללא שיוך ארגוני ברור. הם מתחילים בשרשרת מעשי רצח, הרס וביזה שנמשכים עד הצהריים.
התחקיר חושף רגעים קשים: בין השעות 09:00-09:39 מגיעים מחבלים לביתה של תושבת קיבוץ. לאחר שניסו לפרוץ את הממ"ד בו הסתתרה, הם מציתים את הבית והתושבת נספית בשריפה.
אך גם ברגעים הקשים ביותר, יש גילויי גבורה: בשעה 09:39 תושב קיבוץ חותר למגע ויורה לעבר חוליית מחבלים עם אקדחו האישי. זמן קצר לאחר מכן, מחבלים זורקים רימונים לביתו וחצרו של חבר כיתת כוננות. בתגובה, הלה חותר למגע, יורה במחבל חמוש שנכנס לביתו ומחסל אותו.
מחבלים פורצים למספר בתים ברחבי הקיבוץ, שורפים ובוזזים אותם. רק בשעה 12:00 לערך, חיל האוויר מצליח לזהות ולחסל שישה מחבלים בנקודת הפריצה בגדר ובמרחב מחוץ לקיבוץ.
סוף סוף, בשעה 13:20, כוח יחידת מתיל"ן מגיע לקיבוץ יחד עם כוח אזרחי ראשון. הם חוברים לחבר כיתת הכוננות שהזעיק אותם, ומתחילים לסרוק את הקיבוץ. בשעה 14:15 כל הכוחות הפועלים בקיבוץ מתחילים לפעול ככוח אחוד. אחד מחברי כיתת הכוננות מכריז על עצמו כרבש"ץ זמני ומחלק את הגזרות לסריקה.
המערכה נמשכת לתוך היום הבא. רק ב-8 באוקטובר, החל משעה 17:30, מתחיל פינוי מסודר של תושבי הקיבוץ על ידי יחידה 5515. על אף המורכבות והתנגדות חלק מחברי הקיבוץ, הפינוי מתבצע, אך כ-7 תושבים וכן עובדים זרים נשארים מאחור.
"כישלון והישג" – מסקנות התחקיר
התחקיר קובע באופן חד-משמעי: צה"ל נכשל במשימתו להגן על קיבוץ עין השלושה ותושביו. ההפתעה, עוצמת ההתקפה, והפגיעה במערכות התקשורת והפיקוד הכריעו את ההגנה על הקיבוץ למשך שעות ארוכות.
צוות התחקור מצא כי מרכיבי הביטחון בקיבוץ לא התאימו לתרחיש של פשיטת מחבלים כפי שהתממשה. חלק מתשתיות הביטחון היו תקולות או שלא היו בשימוש כלל במהלך המתקפה.
עם זאת, הצוות מדגיש כי כוחות צה"ל שפעלו במרחב הקיבוץ שיבשו את שטף התנועה לקיבוץ, והביאו לכך שכוח האויב שהגיע היה קטן מהמתוכנן, לא אורגני ולא בגלים סדורים.
בהתייחסות לפינוי התושבים, התחקיר קובע כי צה"ל לא עמד במשימה על פי הנורמה הנדרשת – הפינוי התבצע ללא תכנית סדורה ולא בטווח זמנים סביר. השארת העובדים הזרים בקיבוץ לאחר הפינוי הוגדרה כשגיאה.
מערך הצח"י (צוות חירום יישובי) וכיתת הכוננות לא היו אפקטיביים בבלימת האויב – כמות הנשקים בידי חברי כיתת הכוננות הייתה קטנה מהתקן, כשירות הלחימה הייתה בסיסית, וחמ"ל הצח"י לא היה ממותקן ולא מאויש.
התחקיר מציין לחיוב את האזרחים שלקחו חלק בלחימה: הרבש"ץ, חבר כיתת כוננות, תושב קיבוץ וארבעה אזרחים שאינם תושבי הקיבוץ. את רבש"ץ קיבוץ עין השלושה מציין התחקיר במיוחד, שפעל "בגבורה, בחתירה למגע ובחירוף נפש עד לנפילתו בקרב."
בהתקפה האכזרית על מרחב הקיבוץ נרצחו שלושה אזרחים וחלל אחד מכוחות הביטחון. המחיר היה כבד, והתובנות – קשות.