
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אותת אתמול (שני) על נכונות להשתתף בשיחות ישירות עם מנהיג אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, לראשונה מאז תחילת המלחמה. ההצהרה המפתיעה מגיעה אחרי יותר משנתיים של לחימה ללא שיחות ישירות בין המנהיגים.
בראיון לתקשורת הממלכתית הרוסית, אמר פוטין כי "רוסיה תמיד התייחסה בחיוב לכל יוזמות שלום. אנו מקווים שנציגי המשטר בקייב ירגישו כך גם הם". דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, הבהיר מאוחר יותר כי דבריו של פוטין מצביעים על נכונות לנהל שיחות ישירות עם אוקראינה בנוגע להימנעות מפגיעה במטרות אזרחיות.
עוד באתר:
"כשהנשיא אמר שאפשר לדון בנושא של הימנעות מפגיעה במטרות אזרחיות, כולל באופן דו-צדדי, הנשיא התכוון למשא ומתן ושיחות עם הצד האוקראיני", אמר פסקוב לסוכנות הידיעות אינטרפקס.
זלנסקי מצדו לא הגיב ישירות להצהרות פוטין, אך אמר כי אוקראינה "מוכנה לכל שיחה" שתבטיח את ביטחון האזרחים. בנאום הווידאו הלילי שלו, אמר זלנסקי כי אוקראינה זקוקה ל"תשובה ברורה ממוסקבה" האם היא תסכים להפסיק התקפות על תשתיות אזרחיות.
בינתיים, הלחימה נמשכה במהלך הלילה עם דיווחים על מתקפות כטב"מים בעיר הנמל אודסה. רשויות מקומיות דיווחו כי שלושה אנשים נפצעו בפשיטה, פרצו שריפות ונגרם נזק לבניינים למגורים.
ההצעה של פוטין לשיחות ישירות מגיעה לאחר שהצדדים האשימו זה את זה בהפרת הפסקת האש בת 30 שעות שהוכרזה על ידי פוטין בשבת, ושכבר פגה. זלנסקי טען כי כוחות רוסיים הפרו את הפסקת האש כמעט 3,000 פעמים מתחילת יום ראשון, בעוד רוסיה האשימה את אוקראינה בשיגור מאות כטב"מים ופגזים.
שני הצדדים נמצאים תחת לחץ גובר מצד ארצות הברית, שם הנשיא דונלד טראמפ איים "לוותר על משא ומתן נוסף לשלום" אם לא תושג התקדמות. אוקראינה אמורה להשתתף בשיחות עם ארצות הברית ומדינות אירופאיות השבוע בלונדון, בהמשך לפגישה בפריז בשבוע שעבר שבה דנו מנהיגים בדרכים לסיים את המלחמה.
מאז הפלישה הרוסית המלאה לאוקראינה בפברואר 2022, לא התקיימו שיחות ישירות בין שני הצדדים. הצהרתו של פוטין משקפת שינוי משמעותי בעמדה הרוסית, לפחות ברמה ההצהרתית, אם כי מוקדם להעריך האם היא תוביל לתהליך דיפלומטי משמעותי.