תקיפת אדם על ידי כריש עפרורי בנחל חדרה עוררה הדים, וד"ר חיים מויאל, אקולוג ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, התייחס לאירוע בראיון ל'מעריב'. "זה אירוע נדיר ביותר ומזעזע," אמר, והסביר כי הכריש שתקף, באורך כ-4 מטרים, שייך למין עפרורי – מין שמעולם לא תועד כתוקף בני אדם בישראל. הוא ציין כי תקיפות כרישים קטלניות בעולם נגרמות ב-97% מהמקרים על ידי כריש לבן, וכי בממוצע נהרגים 7 אנשים בשנה מתקיפות כאלה.
לדברי ד"ר מויאל, כ-40-50 כרישים, בעיקר נקבות עפרוריות, שוהים בחורף במי השפך החמים של נחל חדרה ובאזור תחנת הכוח באשקלון, בשל המים החמים שמוזרמים מתחנות הכוח. "מרבית הכרישים לא מסוכנים לבני אדם ב-99% מהמקרים," הבהיר, אך הוסיף כי תקיפה עלולה להתרחש אם הכריש עבר טראומה, כמו מפגיעה מקרסי דייג או רשתות, שיכולים לשבש את מערכת החישה שלו. הוא העריך כי "הצפיפות הרבה של שחיינים וצוללנים באזור יצרה לחץ על הכרישים, וייתכן שזה תרם לתקיפה."
כרישים הבוקר בחוף חדרה, נהנים מהחוף הריק מאדם | צילום: ד"ר אביעד שיינין
עוד באתר:
הוא הדגיש את חשיבות הכרישים למערכת האקולוגית, וציין שבני אדם הורגים כ-30 מיליון כרישים בשנה, לעיתים כנקמה או למאכל, ולעיתים בשוגג על ידי רשתות דייג. "הכריש הוא חיה חיונית לאקולוגיה, ובארה"ב אף מאלפים כרישים לטרוף דגים רעילים," אמר. עם זאת, הוא הזהיר כי "צריך לבדוק לעומק את הסיבות לאירוע ולהסיק מסקנות, אך אין לעשות דה-לגיטימציה לכרישים."
למניעת מקרים דומים, הציע ד"ר מויאל לגדר את אזורי השהייה של הכרישים, למנוע כניסת שחיינים וצוללנים, ולהרחיק דייגים מהאזור. "זו חוויה מיוחדת לשחות לצד כרישים, אבל הצפיפות עלולה להלחיץ אותם," סיכם, תוך קריאה למודעות גבוהה יותר לשמירה על הכרישים ועל בני האדם כאחד.