
העולם דרך עדשת המצלמה: ראיון עם מיקי שפיצר, צלם טבע ונופים
"תצלם אותי כבר", כך נדמה שמתחננים הבמבים הקטנים העומדים בצל עצים בפארק ריצ'מנד בלונדון. לפחות, כך מספר מיקי שפיצר, צלם טבע ונופים, שטייל בפארק ותיעד את המשפחה החמודה. "הם מסתכלים עליי, אומרים 'תצלם, תצלם אותי כבר'. וצילמתי," הוא מספר בחיוך רחב. "ואז הם ברחו."

עוד באתר:
במפגש מרתק עם שפיצר, נחשפתי לעולם קסום של אהבה לטבע, לחיות ולנופים – ולא פחות חשוב, לסבלנות אינסופית הנדרשת כדי לתעד את רגעי הקסם הללו.
"ארבע שעות של חיפושים והתכופפויות"
אנחנו מתחילים את השיחה בתמונות של שקדיות בחבל יתיר, ליד ערד. "ממש לפני שלושה שבועות נסעתי לצלם שקדיות," מספר שפיצר. "ידעתי שבין השקדיות מסתתרים להם, מסתתרות, משפחות של צבאים, 'צבי ארץ ישראלי'."
אך כשהגיע לשם, המשימה התבררה כמאתגרת במיוחד. "היה מאוד מאוד קשה לאתר אותם, הם פשוט התחבאו בין העצים. ברגע שאתה רק מתקרב אז הם בורחים, היה מאוד מאתגר."
שפיצר לא ויתר. "הייתי צריך לשכב, לזחול על הקרקע, באמת 3-4 שעות…" הוא מתאר. "לצלם בעלי חיים באופן כללי זה מאוד מאוד קשה, כי אתה לא בא לצלם במשפטה, צריך שבעל חי יעמוד ולא יברח."
המאמץ השתלם. "ברוך השם, אני חייב לומר שמצאתי באמת את הצבאים, וזה שתי תמונות," הוא אומר בהתרגשות. "בתמונה אחת ( שלפניכם) רואים את הצבי, איך הוא אוכל יפה מהעלים. ובתמונה השנייה, רואים איך הצבי פשוט עובר בין שתי השקדיות, בין הוורוד לירוק… תמונה יפה באמת."


דובים ודגי סלמון: אלסקה הפראית
מאלסקה, שפיצר חוזר עם תמונות מרהיבות של דובים ודגי סלמון. "בקיץ שעבר, נסעתי לאלסקה, מקום מאוד מאוד מורכב," הוא מספר. כדי להגיע לשמורת הטבע המיוחדת, צריך "לקחת כמה טיסות, בתוך אלסקה כמה טיסות, ואז עד ההחלטה צריך לטוס במטוס מים, המטוס ממריא מהמים – וגם נוחת עליהם."
הסיכון הוא חלק מהעניין. "אתה מסתובב עם דובים, דובים מסתובבים לידך," הוא מסביר בהתלהבות. "אין חשש שיתקפו אותך כי הם מחפשים אוכל ויש להם מלא-מלא דגי סלמון שם, אז הם לא מסתכלים עליך כאוכל."
הוא מתאר תופעת טבע מרתקת: "יש שם מפל מים שהדגי סלמון פשוט מגיעים וקופצים את המפל, רוצים לעשות את הדרך למעלה. יש הסבר מטורף שהם נולדו שם, עושים דרך אדירה של מאות קילומטרים באוקיינוס וחוזרים בחזרה לאיפה שהם נולדו, להטיל את הביצים שלהם שם ואז הם מתים."
והדובים? "הם פשוט עומדים במעלה המפל," הוא אומר. "הדגים קופצים, אתה רואה קפיצות של הדגים עד שלושה מטר. והדובים פשוט עומדים ומחכים בסבלנות עד שהדג יגיע. מגישים להם ארוחה על מגש, מה שנקרא."

העיתוי הוא קריטי: "זה רק תקופה מסוימת של שבועיים, שלושה, ארבעה או משהו כזה. הם צריכים לאכול הרבה לפני החורף, כי בחורף הם הולכים לישון בתרדמת חורף, אז הם צריכים שיהיה להם המון מאגרי שומן."
איל בשלג ו"דונלד טראמפ"
בקנדה, שפיצר מצא את עצמו מצלם איל בודד על אגם קפוא. "אני הייתי במקום שנקרא פארק אומגה בקנדה," הוא מספר. "האגם היה קפוא, קר מאוד. האיל עמד על האגם הקפוא."
"היה לי המון סבלנות," הוא מדגיש, "הסתובבתי שם באגם, באזור, חיכיתי, חיכיתי, ובאמת איזה איל אחד נעמד."

מה שהוא אוהב במיוחד בתמונה הזו הוא "השבירה הזאת של הלבן-שחור של הטבע, ופתאום האייל החום הזה פשוט עומד וגם מסתכל בצורה מאוד-מאוד חמודה."
מאיסלנד, שפיצר הביא תמונות של סוסים איסלנדיים – זן מיוחד של סוסים שלא מוצאים מחוץ לאי הצפוני. "סוסים איסלנדים זה זן מאוד מיוחד של סוסים, נורא חמודים," הוא מתאר. "על כל הסוסים האלה, אני אומר שהם 'סוסי דונלד טראמפ', כי הם מאוד מאוד מזכירים את התסרוקת הזו."

באחת התמונות המרשימות ביותר שלפניכם, מופיעים שני סוסים איסלנדיים על רקע מפל אדיר, כשקשת מעטרת את השמים. כדי להשיג את התמונה הזו, שפיצר לקח סיכון: "עמדתי בתוך הזרימה העצומה של המים, וממש הייתי צריך להיאבק במים כדי לא לעוף."

"אני הייתי הצלם היחיד שהגיע עם מגפיים מאוד-מאוד-מאוד גבוהות, שיכולתי להיכנס לתוך המים," הוא מציין בגאווה. "כל האנשים עמדו בצד… היה שווה את זה."
שועלי הקוטב והפרווה הלבנה
לא רק נופים אלא גם בעלי חיים ייחודיים מושכים את עינו של שפיצר. "נסעתי קילומטרים באיסלנד כדי לצלם את השועלים האלה," הוא מספר על שועלי הקוטב. "באנגלית זה שועל ארקטי. שועלים שנמצאים רק בצפון כדור הארץ, חלק מהמדינות כמו איסלנד, נורבגיה, קנדה וכולי, מקומות מאוד קרים."

הייחוד של שועלים אלה הוא ביכולתם להשתנות: "חלק מהשועלים מחליפים את הפרווה שלהם מצבע חום בקיץ ללבן בחורף."

לעומת שועלי הקוטב, שפיצר צילם גם שועל ישראלי בצפון הארץ. "מה שחשוב, אתה יכול לראות את ההבדלים," הוא מסביר. "השועל הארקטי, שועל הקוטב, יש לו פרווה אדירה. הקדוש ברוך הוא דאג לזה, אבל בארץ השועל לא צריך כזאת פרווה, בגלל שיש מזג אוויר טוב."

יעלים ולווייתנים – האתגר והתגמול
במצפה רמון, שפיצר חיפש יעלים קופצים. "הגעתי לשם, החלטתי לשהות יומיים באזור, ממש ישנתי שם, ובאתי בוקר ערב, בוקר ערב, כדי לחפש יעלים שקופצים". הוא מתאר.
"הרבה שעות ביליתי שם, ובאמת לקראת שקיעה, אחד היעלים קפץ בין הסלעים."


מהים – שפיצר חוזר לרגע לספר על צפון כדור הארץ, הגיע גם רגע אדיר, כאשר צילם לווייתן קופץ מהמים ליד איסלנד. "זה לווייתן אדיר ששוקל 30 טון בערך," הוא מסביר. "לקראת סוף השייט, פתאום אנחנו שומעים 'ספלאש' אדיר מהמים. אני מסובב את המצלמה, אני רואה עוד איזו קפיצה… הוא קופץ מהמים, היה באמת מאוד מיוחד.

ההשתקפות המושלמת: תפיסת רגע
שפיצר אוהב במיוחד השתקפויות במים. באחת התמונות המרשימות שלו מהולנד, הוא תפס השתקפות מושלמת של בתים, עננים וטחנות רוח. "כשיש רוח, ההשתקפות נהרסת," הוא מסביר. "הצלחתי שבאותו יום באמת לא היה רוח, וכל המים פשוט השתקפו, השתקפו את העננים, את הבתים, בצורה מאוד-מאוד-מאוד נפלאה."

בחלק מהתמונות, שפיצר משלב את אהבתו לטבע עם אמונתו היהודית. באחת התמונות המרשימות ביותר, הוא מופיע עטוף בטלית בתוך מנהרת קרח כחולה באיסלנד.

"אני אוהב לצלם בנוף, אני אוהב לפעמים לשלב את האמונה והטבע," הוא מסביר. "החלטתי להתעטף בטלית, וביקשתי מהחבר שלי שיבוא לצלם אותי, וככה נוצרה התמונה הזאת."
תמונה אחרת, שצולמה בארץ, ליד קיבוץ ניר יצחק על גבול עזה, מראה שדות של פרחי נוריות כשברקע נראית טלית. "הייתי חייב משהו שיוסיף לתמונה ואיך לא, טלית תוסיף ותפאר באמת ותגדיל את הבורא הזה," הוא אומר. "זה גם מסמל לנו את המשך התורה, היהדות, החיות שלנו, גם אחרי המלחמה, אנחנו העם הנצחי."

סיפור של עקביות והתמדה
מה שבולט בסיפוריו של שפיצר הוא הנכונות להשקיע זמן, מאמץ וסבלנות בכדי לתפוס את הרגע המושלם. כשנשאל אם יש תמונות שצילם ואינו אוהב, הוא משיב בכנות: "יש, יש הרבה תמונות כאלה. בכל התמונות לא יצאו לי מוצלחות, יש המון אכזבות."
אך האכזבות הן חלק מהתהליך, והן שמובילות בסופו של דבר לתמונות מרהיבות שחלקן זכו להכרה בינלאומית. אחת מהן, תמונה של בריכה גיאותרמית שנראית כמו עין,

והיא, מציין שפיצר – זכתה בתחרות צילום בינלאומית יוקרתית.
"התמונה הזאת זכתה בתחרות מאוד גדולה, קיבלתי הזמנה מהתחרות לבוא לגמר, לאירוע מאוד מכובד," הוא מספר. "אבל זה היה בשבת." למרות ההחמצה, מרן הגר"י זילברשטיין בבני ברק שמע על הסיפור ו"קרא לי לשיעור, ובאמת זה עשה קידוש השם וחיזק המון אנשים."
עבור שפיצר, האתגר והסיפוק שבצילום הם שמניעים אותו לטייל בעולם ולחפש את הרגעים המושלמים הבאים. וכפי שניתן לראות מהתמונות המרהיבות שלו, המסע הזה מניב תוצאות מרשימות שמאפשרות לנו להציץ אל עולם הטבע דרך עיניו.
בסרטון הבא מיקי מסביר מעט על ענייני העריכה במחשב וגם: על 'מאחורי הקלעים' של התמונות:
אהבתם? מוזמנים להגיב לנו את דעתכם ממש כאן למטה • >>>>