
"הגדת מוס", הנחשבת לאחת מיצירות האומנות היפות והחשובות בעולם, נתרמה בימים האחרונים לספרייה הלאומית. מדובר בהגדת פסח שנוצרה ע"י אמן היודיאקה דוד מוס והיא כוללת קליגרפיה, מיניאטורות, מראות משובצות אבני חן, חיתוכי קלף ועלי זהב טהור.
"הגדת מוס", או בשמה הרשמי "שיר המעלות לדוד", נוצרה במשך ארבע שנים (1980-1984) ונחשבת לאחת מיצירות האומנות היהודית היפות והחשובות ביותר בעולם. ההגדה נכתבה ע"י אמן היודאיקה הנודע דוד מוס, והיא משובצת ומאוירת בחומרי גלם יקרים, לצד עיצובים, איורים ושימוש בטכניקות שונות של ציור וחיתוך נייר שבזכותם ההגדה נחשבת לנקודת שיא באומנות היהודית העכשווית ולאחת מיצירות המופת של אומנות היודיאקה מאז ומעולם.
עוד באתר:
ההגדה, הוצאה למכירה בבית המכירות סות'ביס בניו יורק ביוני 2024, ונמכרה במחיר שיא. כעת, ארבעים שנים לאחר שנוצרה הגדת הפסח הנחשבת ליפה ביותר בכל הזמנים, נמסרה הגרסה המקורית שלה לספרייה הלאומית כמתנה מטרודי אלבאום גוטסמן ורוברט גוטסמן.
הגדת מוס הוצגה במספר מוזאונים ותערוכות חשובות ובהן: הספרייה הציבורית של ניו יורק, מוזיאון הישיבה האוניברסיטה, ספריות אוניברסיטת הרווארד ובספריית הקונגרס, וכן נעשו ממנה פקסימיליות (עותקים באיכות גבוהה מאוד) שנרכשו והוצגו במוזאונים בארה"ב, אנגליה וישראל.
בשנת 1987 העניק נשיא ארה"ב רונלד רייגן העתק פקסימיליה של ההגדה לנשיא חיים הרצוג, לרגל ביקורו הממלכתי הראשון של הנשיא בארה"ב.
ואכן, בין השנים 1980-1984 הקדיש האמן דוד מוס את כל זמנו לעבודה על הגדת הפסח הזו שמשולבים בה קליגרפיה, מיקרוגרפיה, מיניאטורות מצוירות, ועיצובים באמצעות גואש, אקריליק וטמפרת ביצים (צבע העשוי מחלמון ביצים). כיוון שבהתחלה לא התכוון דוד מוס לשכפל את כתב היד, יש בהגדה המקורית מוטיבים שאינם ניתנים להעתקה כמו גזרות תחרה חתוכות באיזמל מנתחים, עלי זהב טהור המשובצים לאורך דפי הקלף, מראות משובצות אבני חן ועוד.
מנהל הספרייה הלאומית, אורן וינברג, אומר כי לקראת חג הפסח ובפעם הראשונה הספרייה תציג לציבור הישראלי את הגדת "שיר המעלות לדוד", המהווה נקודת שיא של יצירת אמנות יהודית עכשווית ושל תחיית האמנות הקליגרפית העברית – תחייה אומנותית שבה האמן דוד מוס ממלא תפקיד מרכזי וחשוב.
ד"ר חיים נריה, אוצר אוסף היהודית על שם חיים וחנה סולומון בספרייה הלאומית, אומר כי הגדת מוס נותנת פרשנות עמוקה, ויזואלית ומודרנית לאחד הטקסטים העתיקים בעולם היהודי – הגדת פסח. "להגדת מוס יש משמעות כפולה – היא גם נותנת פרשנות מרתקת לטקסט המסורתי, היא מפתיעה את אלה שחושבים שהם מכירים היטב את ההגדה ובו בזמן מצליחה, באמצעות טכניקות האומנות והעיצוב, לקרב ולעניין בהגדה ציבורים רחבים המתעניינים באומנות – יהודים ולא יהודים", אומר ד"ר חיים נריה.
האמן דוד מוס אמר, "התחלתי לעבוד על ההגדה שלי בשנת 1980 בחודשים רבים של מחקר מקדים ובסיום העבודה היא נמסרה לארה"ב שם היא שוכפלה למספר מצומצם של מהדורות מודפסות יפהפיות. אני אסיר תודה במיוחד על כך שעבודתי חוזרת סוף סוף 'הביתה' – לירושלים, ולמקומה הראוי בספרייה הלאומית. אני מקווה ומאמין שדורות רבים של תלמידים, סטודנטים, חוקרים וכלל הציבור ילמדו, יחוו וייהנו ממנה לאורך שנים רבות".
יצוין כי בספרייה הלאומית נמצא אוסף הגדות הפסח הגדול בעולם שכולל אלפי הגדות מכל רחבי העולם היהודי, החל מהמאה ה 15 ועד היום. האוסף כולל גם הגדות לא מסורתיות כמו הגדות הפסח של הקיבוצים וכן הגדות שנמצאו אצל חיילים יהודים במלחמת העולם הראשונה וכאלו ששימשו קהילות יהודיות בגטאות שהוקמו במלחמת העולם השנייה.