
זה אולי יישמע מוזר, אבל חיפוש עצמי בגוגל הוא דרך יעילה לגלות איזה מידע אישי חשוף עלינו ברשת – ולעיתים, גם הצעד הראשון בדרך להסרתו. בעידן שבו פרטיות דיגיטלית היא עניין מהותי, חשוב לדעת אילו כלים עומדים לרשותנו.
מאפריל 2022, גוגל מאפשרת להגיש בקשות להסרת מידע אישי מזהה – כגון מספרי תעודת זהות, פרטי חשבון בנק, כרטיסי אשראי, תמונות רשמיות, מידע רפואי, ואף פרטים אישיים כמו כתובת, טלפון או אימייל.
עוד באתר:
לאחרונה, החברה השיקה גרסה מחודשת של הכלי "תוצאות אודותיך", שמאפשר לעקוב אחרי מידע אישי שמופיע בתוצאות החיפוש – ואף לקבל התראות אוטומטיות כאשר מתפרסם מידע חדש.
בפברואר האחרון נוספה אפשרות נוספת שמפשטת את התהליך: כעת ניתן להגיש בקשת הסרה ישירות מתוך תוצאת חיפוש – באמצעות לחיצה על שלוש הנקודות שמופיעות ליד התוצאה. כמו כן, ניתן לבקש ריענון של תכנים שהתעדכנו באתר המקורי.
בעבר היה קשה להתמודד עם מידע רגיש שמופיע ברשת, אך כיום עומד לרשות הגולשים מגוון כלים שמאפשרים להשיב את השליטה לידיהם. לעיתים, מספיקות כמה דקות של בדיקה כדי לעשות שינוי משמעותי.
אז איך מתחילים? מדריך קצר למחיקת מידע אישי מהאינטרנט (באדיבות חברת ESET):
> חפשו את השם שלכם, בדקו את התוצאות בחמשת הדפים הראשונים, והצליבו אותו עם פרטים נוספים – כמו כתובת או מספר טלפון – כדי לראות מה עולה בתוצאות החיפוש.
> ברשתות החברתיות יש אפשרויות שמאפשרות להסיר את התוכן שלכם ממנועי חיפוש – מומלץ לבדוק ולעדכן.
> אם מופיע אזכור שלכם באתר מסוים שברצונכם להסיר, פנו ישירות לבעל האתר. בדרך כלל תמצאו פרטי התקשרות בעמוד "צור קשר".
> עברו על פרופילים ברשתות החברתיות ומחקו פוסטים, תמונות ותכנים ישנים – במיוחד כאלה שמביכים או חושפים מידע אישי. זכרו שגם לתמונות של חברים ובני משפחה יש משמעות – מחיקה שלהם חשובה לא פחות.
> לאחר שביצעתם ניקוי בסיסי, גשו לכלי של גוגל והגישו בקשות להסרת מידע אישי מתוצאות החיפוש.
> מעכשיו – לפני כל פוסט, סטורי או ציוץ – חשבו פעמיים. הגדירו מי יכול לראות את התוכן שלכם, ואל תשתפו מידע אישי שלא הכרחי לפרסום.
השתמשו ב-VPN
רשת פרטית וירטואלית (VPN) מוסיפה שכבת הגנה – מצפינה את החיבור ומסתירה את המיקום. בנוסף, היא מגבילה גישה של צדדים שלישיים למידע שלכם.
האם אפשר לשלוט באופן מלא במידע האישי שלנו?
לצערנו, ברוב המקרים – לא. זה תלוי בעיקר בהרגלי הגלישה שלכם. אם אינכם פעילים במיוחד ברשתות החברתיות והפעילות המקוונת שלכם מצומצמת, ייתכן שתצליחו למחוק חלק גדול מטביעת הרגל הדיגיטלית שלכם.
אך אם אתם פעילים מאוד – משתפים תמונות, כותבים פוסטים ונרשמים לשירותים רבים – קשה להאמין שתוכלו להעלים הכול. סביר להניח שחברים העלו תמונות שלכם, ואתם עצמכם מסרתם שוב ושוב את כתובת המייל או מספר הטלפון לאתרים ואפליקציות, לא פעם תוך מתן הסכמה (אוטומטית) לשיתוף המידע עם צדדים שלישיים.
עם זאת, אין סיבה להתייאש. אפשר עדיין להגביל את הנזק, לשפר את הפרטיות ולהגן על עצמכם – לא רק מחשיפה של מידע אישי, אלא גם מהסכנות שבחשיפת עמדות פוליטיות, העדפות אישיות ותוכן שעלול להזיק בעתיד.