
משרד האוצר הסיני הודיע על הטלת מכסים חדשים בשיעור של 84% על מוצרים המיובאים מארצות הברית, צעד שייכנס לתוקף ב-10 באפריל 2025. ההחלטה מגיעה כתגובה ישירה למכסים של 104% שהטיל נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על סחורות סיניות, והחלו לפעול החל מהבוקר (9 באפריל). עד כה, שיעור המכסים של סין על סחורות אמריקניות עמד על 34%, והעלאה זו מסמנת הסלמה משמעותית בסכסוך הכלכלי בין שתי המעצמות.
המהלך האמריקני, שהוכרז בשבוע שעבר, כוון לא רק נגד סין אלא גם נגד כ-60 מדינות נוספות, אותן הגדיר ממשל טראמפ כ"פוגעות באינטרסים המסחריים של ארה"ב". המכסים על מדינות אלה נעים בין 10% ל-50%, כאשר ישראל נדרשת לשלם תעריף של 17% על יצוא לארה"ב. טראמפ טען כי ישראל מטילה מכסים של 33% על מוצרים אמריקניים, מה שמצדיק את הצעד. ההשפעה ניכרת גם בשווקים, כאשר שער הדולר זינק מעל 3.8 שקלים – רמה שלא נראתה מאז אוקטובר 2024.
עוד באתר:
סין, שהפכה למטרה המרכזית של המדיניות האמריקנית, מיהרה להגיב. שעות ספורות לאחר כניסת המכסים האמריקניים לתוקף, הודיעה בייג'ין על תגמול משלה, והעלתה את המכסים על סחורות מארה"ב ל-84%. דובר משרד המסחר הסיני תקף את המהלך של וושינגטון וקרא לו "טעות חמורה המדגימה את גישת הסחיטה של ארה"ב". הוא הבהיר כי "סין לא תיכנע ותנקוט בכל האמצעים הדרושים להגן על זכויותיה".
במקביל, טראמפ ממשיך להסלים את הרטוריקה. בנאום שנשא באירוע של המפלגה הרפובליקנית, הוא חשף תוכניות להטיל מכסים גם על תרופות המיובאות לארה"ב, בטענה שמחיריהן בחו"ל נמוכים מדי בהשוואה לארה"ב. "בקרוב נכריז על תעריפים משמעותיים בתחום הזה", אמר, מבלי לספק פרטים נוספים.
המתיחות הגוברת עוררה תגובות סותרות גם בתוך הממשל האמריקני. בתחילת השבוע דווח כי יועצו הכלכלי של טראמפ, קווין האסט, הציע לדחות את יישום המכסים ב-90 יום, למעט אלה על סין. אולם, הבית הלבן מיהר להכחיש את הדיווח וכינה אותו "חדשות מזויפות".
מלחמת הסחר הזו ממשיכה לעורר חששות ברחבי העולם, כאשר עשרות מדינות נדרשות להתמודד עם השלכות המדיניות האגרסיבית של שתי הכלכלות הגדולות בעולם. בסין מבטיחים להילחם "עד הסוף", בעוד טראמפ מראה נחישות להמשיך בדרכו – מה שמעלה שאלות לגבי עתיד הסחר הבינלאומי.