
גורם מדיני בכיר הצהיר היום (רביעי) כי ישראל מעוניינת להגיע לנורמליזציה עם לבנון, וזאת על רקע הדיווחים על תחילת המגעים בין המדינות בנושא קו הגבול ונקודות המחלוקת. "הדיונים מול לבנון הם חלק מתוכנית רחבה וכוללת. המדיניות של ראש הממשלה כבר שינתה את המזרח התיכון ואנחנו רוצים להמשיך את המומנטום ולהגיע לנורמליזציה מול לבנון", אמר הגורם, שהוסיף: "כפי שללבנון יש תביעות בעניין הגבולות, גם לנו יש. נדון על הדברים".
האמירה יוצאת הדופן של הגורם המדיני מגיעה לאחר שאמש פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה רשמית על תחילת המגעים בין ישראל ללבנון. "במסגרת הפגישה סוכם על הקמת שלוש קבוצות עבודה משותפות שמטרתן לייצב את האזור", נכתב בהודעה, "הקבוצות יתמקדו בנושאים הבאים: חמש הנקודות שעליהן שולטת ישראל בדרום לבנון, דיונים בנושא הקו הכחול ונקודות שנשארו במחלוקת, ונושא העצורים הלבנונים המוחזקים בידי ישראל".
תגובות חריפות מחיזבאללה
עוד באתר:
מצד ארגון הטרור חיזבאללה, הגיבו בחריפות לדיווחים על המגעים. איבראהים אל-אמין, עורך העיתון אל-אח'באר המזוהה עם ארגון הטרור, הזהיר מפני "ישראל רוצה לפרק את חיזבאללה מנשקו בכוח – מה שיוביל למלחמת אזרחים".
"פתיחת הדלת למשא ומתן בתנאים האלו משמע שיש בלבנון מי שלא קורא את ההיסטוריה ושאינם מכירים את הסיכונים הטמונים בצעד כזה", הוסיף אל-אמין. "האחראים היום נדרשים להבין שהם נושאים באחריות לכל מה שנובע מתהליך נרמול היחסים הזה, ואלו תוצאות הרסניות בלשון המעטה".
עורך העיתון המקורב לחיזבאללה התייחס גם לסוגיית האסירים והשטחים שבמחלוקת: "שחרור האסירים לא מתבצע בתמורה לשבויים ציוניים, וגם לא משא ומתן או תנאים. האויב הוא זה שחטף את השבויים הלבנונים מכפריהם בדרום לבנון או ממקום מגוריהם בהר הלבנון. הנקודות שבהן נשאר הצבא הישראלי הן שטחים לבנוניים שנכבשו בכוח. אין שיקולים ביטחוניים או צבאיים המצדיקים את המשך כיבושם".
מעורבות אמריקנית במגעים
לפי דיווחים בעיתון הלבנוני אל-אח'באר, המשא ומתן והמגעים לגבי דרום לבנון החלו למעשה לפני זמן מה, עם מעורבות אמריקנית משמעותית. על פי הדיווח, הנשיא הלבנוני ג'וזף עאון ביקש מהצד האמריקני ללחוץ על ישראל בנושא האסירים, במיוחד לאחר שלבנון הסכימה להאריך את תקופת הפסקת האש ב-30 ימים נוספים, ואחרי שניתנו הבטחות אמריקניות בנושא.
הנשיא עאון הדגיש בפני האמריקנים כי כל ערוץ שקשור לדרום לבנון והנקודות שבמחלוקת עם ישראל, דורש שיח עם חיזבאללה ועם גורמים מרכזיים בלבנון, וכי על וושינגטון ללחוץ על ישראל לפעול בנושא.
על פי מקורות לבנוניים, הישיבה שהתקיימה אתמול בראש א-נאקורה נקבעה מראש, ובמהלכה הוחלט לפתוח ערוץ רשמי למשא ומתן, לאחר שהוכנה התשתית לדיון בשאר הסוגיות.
הלבנונים מצידם טוענים כי הם חשים "מבוכה" בשל מה שהם מכנים "אי-ההיענות הישראלית והיעדר לחץ אמריקני" בנושא האסירים הלבנונים – המחבלים הכלואים בישראל, למרות ההבטחות שניתנו להם.
נקודות המחלוקת העיקריות
בין נקודות המחלוקת המרכזיות שיידונו במגעים בין הצדדים: חמש נקודות בשטח לבנון שעליהן שולטת ישראל, סוגיית הקו הכחול והנקודות שנשארו במחלוקת בגבול בין המדינות, וכן שאלת המחבלים הלבנונים שמוחזקים בידי ישראל.
הצהרת הגורם המדיני הישראלי על רצון ב"נורמליזציה" עם לבנון מהווה התפתחות משמעותית ביחסים בין המדינות, והיא מגיעה בעיצומם של מאמצים לייצב את האזור לאחר חודשים של לחימה בגבול הצפוני.