
תחקיר מקיף שפורסם ב"ניו יורק טיימס", בהשתתפות העיתונאי הישראלי רונן ברגמן, חושף נתונים מטלטלים: 41 מבין החטופים שנלקחו לרצועת עזה בחיים ב-7 באוקטובר 2023 נהרגו או נרצחו במהלך המלחמה. הכתבה, המתבססת על תחקירי צה"ל, ניתוח פורנזי וראיונות עם בכירים ישראלים וקרובי משפחה, מספקת תמונה מורכבת של נסיבות מותם של החטופים.
על פי הממצאים, חלק מהחטופים נרצחו בידי מחבלי חמאס, אחרים נהרגו כתוצאה מתקיפות ישראליות, וסיבת המוות של השאר אינה ידועה בוודאות. הן משרד ראש הממשלה והן צה"ל סירבו להגיב על פרטי התחקיר.
עוד באתר:
התחקיר מצביע על מספר מקרים שנסיבותיהם ידועות: שבעה חטופים הוצאו להורג על ידי שוביהם כשצה"ל התקרב למקום שבו הוחזקו; ארבעה חטופים נהרגו בתקיפות אוויריות; שלושה חטופים – אלון שמריז, סאמר אל-טלאלקה ויותם חיים ז"ל – נהרגו בדצמבר 2023 על ידי חיילי צה"ל שחשבו שהם מחבלים; וחטוף נוסף, סהר ברוך ז"ל, נהרג בחילופי אש במהלך ניסיון חילוץ. לגבי 26 חטופים נוספים, נסיבות מותם "נותרו לא חד-משמעיות", כפי שמציין התחקיר.
במקרה של משפחת ביבס, שירי, אריאל וכפיר הי"ד, שגופותיהם הוחזרו לישראל בשבועות האחרונים, טוען התחקיר כי קיימת מחלוקת לגבי נסיבות מותם. בעוד ארגון הטרור חמאס טען ששלושת בני המשפחה נהרגו בתקיפה ישראלית, ישראל הצהירה שהם נרצחו. בדיקות במכון הלאומי לרפואה משפטית לא העלו ראיות לכך שהם נהרגו בהפצצה, והבית הלבן קיבל את הטענה הישראלית כי הם נרצחו על ידי שוביהם זמן קצר אחרי שנשבו.
התחקיר חושף גם את המקרה של החיילים רון שרמן וניק בייזר והאזרח אליה טולדנו ז"ל, שגופותיהם נמצאו בדצמבר 2023 באתר תקיפה ישראלית שבוצעה חודש קודם לכן. על פי התחקיר, הם מתו כתוצאה מחנק בעקבות גזים שנפלטו בתקיפה, אך צה"ל הודה רק בספטמבר 2024, לאחר לחץ ציבורי של המשפחות, שהשלושה נהרגו כתוצאה מאחת התקיפות שלו.
מקרה נוסף שמוזכר בתחקיר הוא הרצח של שישה חטופים – הרש גולדברג-פולין, אורי דנינו, עדן ירושלמי, אלכס לובנוב, אלמוג סרסי וכרמל גת הי"ד – שנמצאו מתים ב-31 באוגוסט במנהרה ברפיח. חקירת צה"ל קבעה שהם נרצחו על ידי השומרים שלהם כשחיילי צה"ל התקרבו למקום. הפעילות באזור התבצעה במסגרת מאמצי חיסול של יחיא סינוואר, שלדברי בכירים ישראלים קיבלה עדיפות גבוהה יותר מחילוץ החטופים באותה הזדמנות.
לפי התחקיר, מתוך 251 האנשים שנחטפו ב-7 באוקטובר, הוחזרו יותר מ-130 בשתי עסקאות, שמונה חולצו בחיים על ידי כוחות הביטחון, ו-40 גופות הוחזרו לישראל. כיום נותרו עדיין 59 חטופים ברצועת עזה, מהם 24 לפחות בחיים על פי ההערכות הישראליות.