בשיעור עמוק ומלא תובנות על פרשת זכור, מאיר הרב אלימלך בידרמן את מהותה האמיתית של מחיית עמלק – לא רק כמלחמה היסטורית בעם מסוים, אלא כהתמודדות רוחנית-נפשית שכל יהודי מתמודד עמה בחייו הפרטיים.
מהו עמלק הפנימי?
הרב בידרמן מתחיל בהסבר שקליפת עמלק מייצגת את הכוח המנסה "לקרר" את האדם מהאמונה ומההתלהבות בעבודת ה'. כפי שהתורה מתארת: "אשר קרך בדרך" – עמלק מנסה ליצור "קרירות" ביחס לקדושה.
עוד באתר:
"עמלק רוצה להזכיר לך תמיד מה היה אתמול ומה יהיה מחר, ובכך למנוע ממך התחדשות ועבודת ה' עכשווית," מסביר הרב. כאשר אדם נופל ברוחניות, עמלק מנסה להכניס בו ייאוש – "אתה כבר לא בסדר, אתה כבר לא ראוי".
פיתוח האמונה העצמית
אחד המסרים המרכזיים בשיעור הוא שאין לזלזל בכוחות הטובים שבכל אדם. "עמלק אומר לאדם 'אתה חלש, אתה לא יכול'," מסביר הרב בידרמן. "התורה מלמדת אותנו בפרשה: 'ואתה תדבר אל כל חכמי לב אשר מלאתיו רוח חכמה' – זה מלמד שבכל אדם יש חכמה נטועה וגנוזה, והתפקיד שלנו הוא רק לעורר אותה ולגלות אותה."
הרב מביא מדברי החתם סופר שאומר שהתורה מלמדת אותנו להגיד לאדם: "תדע שיש לך חוכמה פנימית, תדע שאתה יכול," ובכך האדם באמת יוכל לגלות את הכוחות הגנוזים בו.
מחיית עמלק בחיי היומיום
הרב בידרמן מציע מספר דרכים מעשיות למחות את עמלק הפנימי:
- להתחזק באמונה תמידית – גם כאשר לא רואים את ישועת ה', להאמין שהכל מהשמיים ולטובה.
- התחדשות מתמדת – כמו שעופה טרי וחם מהתנור טעים יותר מהישן, כך צריך להתחדש בכל יום בעבודת ה'. "אל תלמד היום כי אתמול למדת, אל תתפלל היום כי אתמול התפללת."
- גדרים ביראת שמיים – הרב מסביר שבבגדי הכהונה, המצנפת והאבנט היו ארוכים ונכרכו סביב הראש והלב כמה פעמים, ללמדנו שבמקום המחשבות (ראש) והתאוות (לב) צריך שמירה מיוחדת, גדר על גבי גדר.
- להכיר בערך של כל מעשה קטן – אחת מהטעויות הנפוצות שעמלק גורם היא לחשוב "או הכל או כלום". הרב מלמד שאפילו מרדכי הצדיק לימד את תלמידיו "הלכות קמיצה" – שאפילו דבר קטן חשוב ובעל ערך בעיני הקב"ה.
כוחה של מילה טובה
הרב בידרמן מספר סיפור מרגש על ילד שהיה מתקשה בלימודים ובהתנהגות. כשאביו הגיע לאסיפת הורים, המלמד, בטעות, התבלבל בינו לבין אבא של תלמיד מצטיין ושיבח את הבן ללא הרף. האב, מבולבל אך מרוגש, חזר הביתה וסיפר לבנו את כל השבחים.
להפתעתו, הבן החל להשתנות לטובה מאותו רגע. הוא השתפר בלימודיו, בהתנהגותו, והפך להיות תלמיד טוב. כל זאת בזכות מילים טובות שנאמרו עליו – ולמרות שבמקור לא היו מיועדות לו.
מחיית עמלק כהכנה לפורים
לקראת סיום, מזכיר הרב בידרמן את הקשר בין מחיית עמלק לחג הפורים. "במגילת אסתר אנו רואים איך כל דבר שנראה במקרה היה למעשה חלק מתוכנית אלוקית. כאשר אנחנו מוחים את העמלק – את האמונה במקריות – אנחנו זוכים לראות איך כל פרט בחיינו מכוון משמיים."
"כשאדם מוחק את הקליפה של עמלק, שרוצה להכניס בו ספקות וקרירות, הוא זוכה לישועות," מסכם הרב.
בשבת זכור, מזכיר הרב, יש סגולה מיוחדת לישועות, במיוחד לזרע של קיימא, שכן "כשמוחים את עמלק, הקב"ה מוחה את כל הצרות והקשיים של עם ישראל, ובאים רק ברכות עד בלי די לנו ולכל ישראל."