
תת-אלוף רן כוכב, לשעבר דובר צה"ל ומפקד מערך ההגנה האווירית, שוחח עם עו"ד אבי בלום במהדורה המרכזית ב'קול חי', והתייחס לתחקירים שנחשפים לאחר מחדל ה-7 באוקטובר. לדבריו, התמונה המתקבלת מהתחקירים קשה מאוד, וחשף בעיות חמורות ביסודות הצבא, במשמעת הצבאית ובכוננות החיילים.
כוכב ציין כי אף אחד מהלוחמים לא דמיין את המתקפה בהיקפים ובכמות שהתרחשה, ומודגש שיש לקחת בחשבון בעיות מערכתיות ביסודות הצבא.
עוד באתר:
כוכב, שהיה חבר במטכ"ל עד שנה לפני המתקפה, לא הצליח לתת תשובה ברורה לשאלה כיצד קרה המחדל, ולמרות תחושת האשמה והאחריות האישית, הוא הביע צער על המצב שהוביל לאירועים הקשים. ראש מערך ההגנה האווירית לשעבר לא ייחס את הכישלון אך ורק לבעיות טכניות, אלא ציין שמדובר במחדל מערכתי רחב, גם ברמה הלאומית והצבאית וגם ברמת הכוננות והמשמעת בשטח.
המאבק בין ראש הממשלה לראש השב"כ
בלום שאל את כוכב על המתח הגובר בין ראש הממשלה וראש השב"כ, והאם יש מקום שהשניים יסיימו את תפקידיהם בעקבות חוסר האמון הקיים. כוכב ציין כי רמת האמון בין הדרג המדיני והביטחוני נמצאת בשפל חסר תקדים, והשפעת המתח הזה מורגשת על התפקוד בשטח. הוא ציין כי אין ספק שלחוסר האמון בין הממסד הביטחוני לדרג המדיני יש השפעה ישירה על יכולת התפקוד, ובמיוחד בנוגע למבצעי סיכול וניהול מאבקים בשטח.
כוכב המשיך ודיבר על השפעת חוסר האמון בין הדרג המדיני והביטחוני גם על הפעילות בשטח. הוא סיפר על מקרים שבהם לא הצלחנו לסכל איומים מיידיים, ואף תיאר את המקרים של הפיגועים בפרדס חנה ובחיפה, בהן היו כישלונות טכניים חמורים. המתח בין שירות הביטחון הכללי, צה"ל וגורמים נוספים, משפיע ישירות על יכולת המערכת לאתר איומים ולסכלם.
דובר צה"ל לשעבר התייחס גם לאתגר הגדול של החזרת האמון בקרב הציבור. הוא ציין כי המלחמה הנוכחית לא הייתה בהסכמה כללית, ושהצבא לא עמד ביעדים שהציבו לו, במיוחד בנוגע להכרעת חמאס ולחזרת החטופים. כוכב ראה במלחמה חלק מהמחדלים, במיוחד בהיבט הצבאי והמדיני. הוא התייחס גם לאתגר בשמירה על לגיטימציה למלחמה בעיני הציבור, והדגיש את הצורך בהסבר נכון וכולל למטרות ולתוצאות של המלחמה.
האזינו לדבריו המלאים של תא"ל במיל' רן כוכב – מתוך המהדורה המרכזית ב'קול חי':