
חודש לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את תוכניתו להגליית עזתים מהרצועה, מדינות ערב מתכנסות היום (שלישי) בקהיר לפסגת חירום שנועדה לגבש מתווה נגדי לשיקום רצועת עזה. התוכנית המצרית, שתוצג בפסגה כאלטרנטיבה, מסתמנת כשאפתנית ביותר, אך כבר זוכה להתנגדות משני גורמי הטרור הפלסטיניים המרכזיים – הרשות הפלסטינית וחמאס.
שיקום בעלות של 53 מיליארד דולר
לפי דיווחים בכלי תקשורת ערביים, טיוטת התוכנית המצרית מציעה תהליך שיקום שיימשך לפחות ארבע שנים וחצי, בעלות כוללת של כ-53 מיליארד דולר. השלב הראשון צפוי להימשך שנתיים ויעלה כ-20 מיליארד דולר, והשלב השני יימשך שנתיים וחצי נוספות בעלות של כ-30 מיליארד דולר.
עוד באתר:
התוכנית כוללת הקמת ועדה זמנית לניהול רצועת עזה למשך חצי שנה, שתורכב מאישים עצמאיים ותפעל תחת הממשלה הפלסטינית ברמאללה. בנוסף, מוצע להקצות שבעה אזורים ברצועה שבהם יינתן דיור זמני ל-1.5 מיליון פלסטינים.
בניגוד לתוכנית טראמפ, התוכנית המצרית קובעת במפורש כי "אין הצדקה לעקירת תושבי הרצועה" וכי "רצועת עזה היא חלק בלתי נפרד מהשטחים הפלסטיניים ואין בידול בינה לבין הגדה."
המימון והשליטה
על פי הדיווחים, הוועדה הזמנית תפעל לגיוס התמיכה והכסף הנדרשים לשיקום, ותוקם קרן נאמנות בפיקוח בין-לאומי אליה יועברו הכספים. בוועדה לא יהיו חברים מארגוני הטרור הפלסטיניים.
התוכנית אף מציעה שמצרים וירדן יעבירו הכשרה למשטרה הפלסטינית לקראת פריסתה ברצועה, ומציינת כי "ניתן יהיה לטפל בבעיית הגורמים החמושים ברצועה באמצעות תהליך מדיני."
התנגדות מארגון הטרור חמאס
ארגון הטרור חמאס, מצדו, כבר הביע התנגדות לתוכנית. יו"ר מועצת השורא של חמאס, מוחמד דרוויש, העביר מסר להנהגת מדינות ערב לפיו הארגון מעוניין להשלים את יתר שלבי הסכם הפסקת האש, מה שיוביל לנסיגה מלאה של צה"ל מעזה, שיקום הרצועה והסרת המצור.
דובר הארגון, חאזם קאסם, הדגיש כי "חמאס מחויב לנשק ההתנגדות שלו כנשק לגיטימי, ואין על כך דיון. ההתנגדות על כל צורותיה תישאר זכות לגיטימית בעבור עמנו."
מומחים מעריכים כי חמאס מוכן להתפשר על גוף שינהל את הרצועה כמו הרשות הפלסטינית, אך רק בתנאי שיהיה כפוף לדרישותיו וימלא את העניינים האזרחיים, כך שיוכל להתפנות לשיקום צבאי של כוחות הטרור שלו.
הרשות הפלסטינית מסתייגת
במקביל, הרשות הפלסטינית, בהנהגת אבו מאזן, אינה מוכנה להיות מעורבת בניהול האזרחי של הרצועה כל עוד חמאס שולט בפועל. הרשות, שזוכרת היטב את אירועי 2006 כאשר אנשיה "נזרקו מהגגות ברצועה", מציבה תנאי ברור – חמאס לא יהיה בתמונה ולא יהיה המושך בפועל בחוטים.
אבו מאזן, שהגיע לקהיר בליווי משלחת בכירה, צפוי לשאת נאום בפסגה ולהיפגש עם מספר מנהיגים ערביים.
ספקנות לגבי האפקטיביות
למרות המאמצים הדיפלומטיים, נשמעים קולות ספקניים לגבי יעילות הפסגה. גורם בכיר ברשות הפלסטינית אמר אתמול לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי כי "כל החלטה שתצא מהפסגה לא תביא לאף צעד ממשי, שיכלול תמיכה כספית ברשות הפלסטינית. התגובה לנשיא האמריקני טראמפ לא תהיה מועילה ולא יהיה ניתן להתבסס עליה."
הפסגה צפויה להסתיים בהודעת סיכום שתכלול סירוב לעקירת הפלסטינים ולתוכניות לסיפוח הגדה, הדגשת הצורך בהעברת סיוע לרצועת עזה ללא הגבלות, ותמיכה בתוכנית המצרית לשיקום הרצועה – מבלי להיכנס לפרטיה.
בזמן שהמנהיגים הערבים מתכנסים בקהיר, הקהילה הבינלאומית צופה בדריכות כיצד יתגבשו הפתרונות ל"יום שאחרי" בעזה, כשהשאלה המרכזית נותרת – מי באמת ישלוט ברצועה החרבה ביום שאחרי המלחמה?