
במהלך היום השני של ועידת מרכז הנדל"ן אילת 2025, התייחס יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד השיכון, להגרלה הבאה של תוכנית "מחיר בהנחה" וציין כי במסגרתה ישווקו קרקעות לכ-5,000 יחידות דיור והיא צפויה להתקיים מעט אחרי חג הפסח. לדבריו, "התוכנית ממשיכה את דירה בהנחה, אך יש כוונה להכניס לתוכנית פרמטרים לחיזוק הצפון והדרום".
בנושא השכירות ארוכת הטווח והכוונה להכניס לשוק בעלי דירות פרטיים, הדגיש מורגנשטרן כי "השכירות המוסדית תמשיך, והיא צריכה להמשיך. היא עובדת באמצעות חברת דירה להשכיר. במבט על העשור האחרון, בתנאי השוק הנוכחיים והריבית, יש קושי. קל לעשות בשדה דב, אבל כשמדובר על עפולה ומגדל העמק זה הופך מורכב יותר עד בלתי אפשרי". עוד הוסיף כי "כשמכרז נכשל, הכסף שצריך להכניס לכיס והתשומות שנצטרך להשקיע לא שוות רגע אחד ממה שנשיג".
עוד באתר:
מורגנשטרן התייחס גם לשוק השכירות הפרטית וציין כי "יש כמיליון דירות מושכרות. ביחס של מעט כסף נהפוך שכירות לטווח ארוך. נייצר חוזים ארוכי טווח בשוק השכירות הפרטית. עם חוזה גנרי מייצרים עליות מחירים. צריך לאפשר לנו לתת יציבות לאנשים". בנוגע למבצעי הקבלנים אמר: "אנשים קונים ניירות בלי כסף. קונים דירות קבלנים ומסתכנים. בסופו של דבר נהיה במצב של 'למה לא עצרנו את הדבר הזה?'".
בהתייחס לשוק הדיור בישראל וליעדי 2030, אמר מורגנשטרן כי "אנחנו במשרד הבינוי והשיכון תוקפים את זה בשני כיוונים. ייצרנו את ההיצע לא בצורה שהיינו רגילים לה. למעלה מ-100 אלף שיווקים בשנה ו-80 אלף עסקאות. אנחנו מסתכלים קדימה עם יעד שיווקים של 500 אלף יחידות דיור".
השר זאב אלקין, הממונה על שיקום הדרום והצפון, התייחס לאישור המינוי של אביעד פרידמן לראש מנהלת תקומה וציין כי "המינוי של אביעד פרידמן הוא ברכה עבור מנהלת תקומה ובשורה גדולה. זה לקח זמן כי תקופה ארוכה לא היה נציב שירות המדינה. האמנתי שהוא המועמד הנכון. אני בטוח שיידע לעבוד קשה על מנת שנשקם את חבל תקומה בדרום". עוד הוסיף אלקין כי "הממשלה נערכה לתת מענה מירבי, אך ברור כי לא הכול תוקן ולא הכול שופץ. יש גם שיקולים מעשיים ופסיכולוגיים. לכל האנשים האלה יש מענה להמשיך עד חודש יוני בשכירות. מי שיבחר לחזור יקבל תנאים טובים יותר".
כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, דיברה על הבחינה המחודשת של מנגנון היטלי ההשבחה ואמרה כי "המצב הקיים לא יוכל להמשיך ולהתקיים. המנגנון הקיים הוא מסורבל ולא מביא לוודאות כלל. חובתנו כגורמי מקצוע להמליץ לדרג הנבחר לשנות את ההסדרים, להפחית בירוקרטיה ולהביא לפישוט וקיצור הליכים". עוד ציינה כי "אין כוונה בהכרח לבטל את ההיטל, אך בהחלט יש רצון להביא למנגנון יעיל וקצר יותר".
אלעזר במברגר, ראש הרשות להתחדשות עירונית, התייחס להסדרת שכר הטרחה של עורכי הדין המייצגים דיירים בעסקאות פינוי-בינוי ואמר: "כבר קיים כיום מנגנון חוקי של קביעת שכר טרחה, בסמכות שר המשפטים. נפעל מול משרד המשפטים להגבלת שכר הטרחה גם בייצוג בעסקאות פינוי-בינוי". בנוסף, אמר כי "במוקד תיקוני החקיקה המרכזיים שהרשות תקדם השנה יכללו תיקונים שמטרתם שיפור ההגנה על קשישים ואוכלוסיות חלשות".
שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים, הדגיש כי "ב-2026 מבחינתי כל מי שיש לו שתי דירות ולא יהיה דיווח על שכירות – אנחנו נגיע אליו. זה יחייב גם מי שמקבל פטור משכירות לדווח". לדבריו, "זה שווה למדינה מעל מיליארד שקל אם תהיה חובת דיווח". בהתייחס להצעת האוצר לקבע את שיעור המס, אמר: "שוק הנדל"ן הוא דינמי, בהחלט תלוי מה יקרה".
בפאנל בנושא שכירות ארוכת טווח אמר מתן יגל, סגן הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר, כי "צריך לחשוב בצורה מדודה ובשיח עם כל השחקנים הרלוונטיים איך נכון לייצר את הדבר הזה כדי שלמשק בית יהיה יותר אופק לדיור". ענבל דוד, מנכ"לית דירה להשכיר, הוסיפה: "הגיע הזמן לדבר על דיור להשכרה ארוכת טווח בסימני קריאה ולא סימני שאלה. אין דרך לטפל בשוק הדיור בלי לטפל בשוק השכירות, ואי אפשר לטפל בשוק השכירות בלי לטפל בשוק השכירות ארוכת הטווח".