
בפתח תוכניתו 'ואמונתך בלילות', התייחס הרב נחמיה רוטנברג לאווירת חודש אדר ולמצוות "משנכנס אדר מרבים בשמחה". הוא פתח בשאלה שהופנתה אליו: כיצד ניתן לחייב אדם לשמוח, במיוחד בתקופה מלאת קשיים כלליים ופרטיים? בדבריו, שילב הרב סיפורי אמונה והשגחה פרטית, תוך הדגשה כי השמחה אינה תלויה בנסיבות חיצוניות, אלא בתפיסת עולם פנימית ובחיפוש אחר הטוב.
"איך אפשר לחייב בן אדם להיות בשמחה?" שאל הרב והוסיף: "אנחנו יכולים להבין ציווי מאוד פשוט – סוכה, לולב, תפילין, ציצית, כל מיני מצוות שהן מעשיות… אבל איך אפשר לצוות על משהו שהוא בלב, על משהו שהוא בהרגשה?". הוא ציין כי שאלה דומה נשאלה על ידי האבן עזרא בנוגע למצוות "לא תחמוד", והציע תשובה באמצעות משל: "בן כפר שנכנס לעיר וראה את בת המלך, אמר לעצמו, אני ודאי לא אוכל להתחתן איתה, אין שום סיכוי בעולם, לכן אפילו לא חמד אותה".
עוד באתר:
בהמשך, קשר הרב את הדברים לתקופה הנוכחית, והביא דוגמאות מעוררות השראה מאנשים שחזרו מהשבי בעזה. "אתה שומע מהם אמונה, דבר שאי אפשר לתאר… אחד החטופים שחזרו, ברוך השם, אמר: 'אני כל בוקר קמתי ואמרתי שמע ישראל, לפני זה לא אמרתי, לא רק שלא אמרתי, הייתי רחוק מהדבר הזה בכלל, וזה מה שחיזק אותי'". לדבריו, אמונה זו היא המפתח לשמחה גם בזמנים קשים.
הרב הדגיש כי מצוות השמחה אינה דורשת דברים דרמטיים, אלא התבוננות פשוטה בטוב הקיים סביבנו. "תחפש את חצי הכוס המלאה," אמר, "ואיך מישהו אמר לי פעם, אם אתה תחפש את חצי הכוס, אתה כבר תראה שזה שלושת רבעי, לפעמים כמעט הכוס מלאה". הוא קרא למאזינים להתחיל את היום בתפילה ובתודה, ולהתמקד בהשגחה הפרטית שמלווה אותנו גם בחושך.
לסיום, עודד הרב את המאזינים לאמץ את המצווה כדרך חיים: "זה לא אמור להזיז אותנו מהאמונה הפנימית שלנו, מה'שמע ישראל' שלנו, וזה המצווה בימים האלה". דבריו מהווים הזמנה להתחזקות משותפת דרך סיפורים קטנים וגדולים של אמונה, גם בתקופות מאתגרות.
האזינו לדברים המלאים מתוך 'ואמונתך בלילות' ב'קול חי':