בעוד כוחות המשטר החדש בסוריה בהנהגת אבו מוחמד אל-ג'ולאני וכוחות מקומיים מתעמתים בעיר ג'ראמנה שליד דמשק, תושבים דרוזים בעיר קוראים לישראל להתערב "בהקדם האפשרי". לדברי תושב בעיר בשיחה עם Ynet, "המצב בעיר גרוע מאוד, אין מים או חשמל. אנחנו קונים מים לשתייה ואנחנו ערים כל לילה כדי להגן על המשפחות שלנו".
הקריאה מגיעה יומיים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ שיגרו איום חריג למשטר הסורי החדש: "לא נאפשר למשטר הטרור של האיסלאם הקיצוני בסוריה לפגוע בדרוזים. אם המשטר יפגע בדרוזים – הוא ייפגע על-ידינו", הצהירו השניים.
עוד באתר:
התושב הדרוזי אמר כי הוא מברך על האיום הישראלי ומקווה שיתורגם לפעולה: "אנחנו רוצים שישראל תתערב כמה שיותר מהר כי המצב לא מאפשר לנו לחיות במדינה איסלאמית, ואנחנו לא רוצים מדינה איסלאמית".
לטענתו, המשטר החדש מפלה את הדרוזים לרעה בכל הנוגע לסיוע הומניטרי: "ניתנו מענקים של 200 דולר רק לקהילה הסונית. אין לנו כל סיוע מהם ואנחנו דורשים מישראל להתערב בהקדם האפשרי, לפני שיהיה מאוחר מדי".
"זה לא שאנחנו רוצים חלוקה", הדגיש, "אבל אנחנו רק רוצים לחיות בשלום. ההצהרה של נתניהו לא הפתיעה אותנו כי זו לא פעם ראשונה שהוא מדבר על הדרוזים או מגן עליהם. השייח' מואפק טריף, המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל, עזר לנו רבות ושלח סיוע לא-סווידא. אנחנו רוצים לחיות באושר. אלה הדרישות שלנו".
מצב הדרוזים בג'ראמנה רגיש במיוחד. מדובר באזור מעורב של דרוזים ונוצרים הצמוד לדמשק, בו הדרוזים אינם יכולים להתארגן ולהגן על עצמם כפי שעושים אחיהם בא-סווידא – האזור הדרומי בסוריה, שם הקהילה הדרוזית עצמאית יותר וחמושה.
בשבוע הראשון לאחר נפילת משטר אסד, גורמים בישראל הזהירו מ"מחטף" באזור, והחשש הוא שמשטרו החדש של אל-ג'ולאני עלול "לבחון" את מצבם של הדרוזים דווקא בג'ראמנה – ולכן חשוב לישראל להציב שם גבולות גזרה ברורים.
לגבי המהומות בימים האחרונים אמר הגורם הדרוזי: "כל עוד המדינה לא יציבה – יהיו מהומות. המצב עלול להיות גרוע יותר. אם לא תתקבל החלטה מכרעת לגבי העם הסורי ואזור הדרום, ימשיכו להיות הפרות סדר".
עם זאת, בקרב קהילת הדרוזים בג'ראמנה נשמעים גם קולות שונים. אחד מתושבי העיר, רביע מנזר, אמר לרשת אל-ג'זירה: "אנחנו ערבים-סורים ואנחנו קשורים לארצנו, לא ביקשנו הגנה מאף אחד. הממשל הסורי יגיב לנתניהו, לא נאפשר להשתמש בנו".
אתמול נמסר כי לאחר יומיים מתוחים, שרר שקט יחסי בג'ראמנה. ראש מנהלת ביטחון האזור הכפרי של דמשק, חוסאם א-טחאן, מסר לסוכנות הידיעות הסורית "סאנא" כי כוחות הביטחון המזוהים עם המשטר החדש החלו להתפרס בתוך העיר.