
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לשר המשפטים יריב לוין כי מתווה "לוין-סער" לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מטיל "צל פוליטי כבד" על מערכת המשפט. לדבריה, המתווה פוגע במקצועיותה של המערכת, בעצמאותה וביכולתה לשמש גורם מבקר על הרשות המבצעת. בשל כך, טענה מיארה כי יש לערוך שינויים מהותיים במתווה, והציעה לשר המשפטים לבצע תיקונים במסגרת תהליך מקצועי סדור.
שר החוץ, גדעון סער, התייחס לדברים בחריפות וטען כי חוות הדעת של היועמ"שית איננה חוות דעת משפטית, אלא מסמך פוליטי: "קראתי את חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה בנוגע למתווה ההסכמה אליו הגענו – שר המשפטים ואנוכי – בנושא הוועדה לבחירת שופטים, אחרי תקופה ארוכה של שיח. זהו מסמך פוליטי, לא מסמך משפטי. אפילו את העובדה שההצעה הנוכחית מחליפה הצעה קודמת, שהייתה שנויה במחלוקת ציבורית חריפה וכללה רוב קואליציוני בוועדה לבחירת שופטים, מציינת היועצת כחיסרון ולא כיתרון."
עוד באתר:
לדבריו, המתווה הושג לאחר תהליך ארוך של שיח ציבורי ופוליטי, שכלל גם הפגנות, דיונים במסגרת בית הנשיא והדברות ממושכת בין גורמים פוליטיים שונים. סער האשים את היועמ"שית בניסיון "למשוך זמן" באמצעות הצעות חלופיות כגון הקמת ועדה ציבורית או הליך של הצעת חוק ממשלתית.
"מי שפוגע בעקרונות הדמוקרטיים זו היועמ"שית"
סער המשיך במתקפה חריפה על היועצת המשפטית והאשים אותה בפגיעה בעקרונות הדמוקרטיים:
"היועצת המשפטית כותבת שההצעה פוגעת בעקרונות דמוקרטיים וסותרת אותם. האמת היא שמי שפעולתה פוגעת בעקרונות דמוקרטיים היא היועצת המשפטית לממשלה, שמנסה להחליף גם את הממשלה וגם את הכנסת. בנסיבות אחרות הייתי פורץ בצחוק על יומרה זו, לולא הייתי אני זה שהביא לישיבת הממשלה לפני שלוש שנים את הצעת בחירתה – ועוד על בסיס התפיסה שהציגה של 'ייעוץ מאפשר'."
המתווה המדובר ממשיך לעורר סערה במערכת הפוליטית והמשפטית, כאשר הצדדים חלוקים בשאלת השפעתו על מערכת המשפט והאיזונים הדמוקרטיים במדינה. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם יבוצעו שינויים כלשהם בתהליך החקיקה, או שמא הממשלה תבחר לקדם את המתווה כפי שהוא, על אף ההתנגדויות המשפטיות והציבוריות.