
"הפסקת הסבסוד פוגעת באוכלוסייה מאוד צעירה, שגם כך נפגעה ממחירי הדיור הגבוהים ומתחילה את החיים עם ראש מתחת למים", אומרת ל'קול חי' יעל, אשת אברך, רואת חשבון ואמא לפעוטה במעון, בפאנל מרתק שנערך ב'מהדורה המרכזית' בנושא הפסקת הסבסוד לאברכים חייבי גיוס, "הגזירה הזאת רק מעצימה את זה. יש משפחות רבות שקורסות".
יעל מוסיפה: "מדובר על תשלום של כ-7,000 ש"ח ל2 פעוטות, יש לי חברה שיש לה תאומים ופעוט נוסף – מדובר בעלות של כ-10,000 ש"ח. אין לה איך לממן את זה. אישה שרוצה להתחיל קריירה – מדובר בגזר דין מוות על הקריירה שלה, כי היא תהיה חייבת להיות עם הילדים".
עוד באתר:
שלום נגר, מנהל מעונות חלמיש, אמר בפאנל: "זה יום עצוב לעם ישראל. מדינת ישראל השקיעה מאות מיליונים לעידוד תעסוקת נשים, וראינו נתונים מאוד יפים, זה הולך להיפגע עכשיו. בנוסף, הפעוטות שכבר הסתגלו למעונות הולכים להיפגע באופן נפשי, פיזי ופדגוגי. אף גורם רשמי לא מסוגל להסתכל להם בעיניים. יש פה פגיעה משמעותית בחסרי ישע".
יעל: "הורים יעבירו תינוקות למעונות לא מפוקחים, שמעתי על מקום שיש מטפלת אחת ל-25 ילדים במקום היחס הרצוי של מטפלת ל6-7 ילדים. ההורים לא רוצים לעשות את זה, אבל אין להם ברירה. הם רוצים שיהיה לחם וחלב בבית".
ישראל גפנר מארגון 'אמת ליעקב' שעתר לבג"ץ בסוגייה: "ליברמן, בזמנו, רצה שלא יכירו בכלל בלימוד תורה כמשהו שמזכה בסבסוד, הפעם זה שונה, כי מכירים בלימוד תורה – אבל רק מגיל 27 או מהרגע שיעבור חוק גיוס".
מה הפתרונות? גפנר: "אם האבא ילך ללמוד במכון למורים בשעות הערב, או קורס במרכז הכוון כלשהו, הוא יוכל להמשיך לקבל סבסוד. אפשרות נוספת היא ללכת לעבוד שעות נוספות בשעות הערב, או באמצעות תלוש של לפחות 3,160 ש"ח, או באמצעות עוסק פטור, כשבחצי שנה הראשונה אין דרישה למינימום הכנסות".
יעל: "אני חוששת שמי שיוציא תלושים יהיה הראשון שישלחו אליו בהמשך צווי גיוס". גפנר: "עתרנו לבג"ץ על כך שביטוח לאומי העביר לצה"ל נתונים על מי שעובד, ואני לא מאמין שיעשו את זה בהמשך".
נגר, על נתוני העזיבה: "אנחנו מדברים על 30% שעזבו את המעונות כתוצאה מהפסקת הסבסוד, הורים לא יכולים לעמוד בסכומים האלה".