
עבדוללה אוג'לאן, מנהיג המחתרת הכורדית (PKK) הכלוא בטורקיה זה 26 שנים, הפתיע את האזור כולו כאשר הודיע היום (חמישי) על קריאה דרמטית להנחת הנשק ולפירוק הארגון. בהצהרה חסרת תקדים, קרא אוג'לאן לכינוס קונגרס של ה-PKK על מנת להחליט סופית על התפרקות הארגון.
מדובר בהתפתחות משמעותית בסכסוך עקוב מדם שנמשך כבר ארבעה עשורים וגבה את חייהם של למעלה מ-40,000 בני אדם. אף שמדובר בקריאה להתפרקות ולא בהודעה רשמית ומחייבת, עצם הצהרה כזו מפי מנהיג שכלוא בגין מעשי טרור היא יוצאת דופן לכל הדעות.
עוד באתר:
הרקע להצהרה מפתיע לא פחות מתוכנה. היוזמה למהלך הגיעה מדוולת בהצ'לי, מנהיג מפלגת ימין קיצוני ובעל בריתו של הנשיא ארדואן, שקרא מעל בימת הפרלמנט באנקרה לאוג'לאן לפרק את ארגונו מנשק, תמורת חנינה אפשרית. בעקבות נאום זה, התקיימה סדרת ביקורים בתא כלאו של אוג'לאן, ביניהם קרובי משפחתו ונציגי מפלגת DEM הפרו-כורדית, שהעבירו מסרים בינו לבין גורמים פוליטיים שונים בטורקיה ובאזור הכורדי בעיראק.
ההצהרה מגיעה בעיתוי אסטרטגי, על רקע התחזקות מעמדה של טורקיה בסוריה וכוונתה לפעול נגד מעוזי הכורדים על אדמת סוריה. זאת בנוסף לרצון של הנשיא ארדואן לדחוק את הממשל הכורדי בצפון-מזרח סוריה.
אוג'לאן הקים את מפלגת הפועלים הכורדית (PKK) בשנת 1978, ובשנת 1984 הכריז על מרד מזוין נגד טורקיה. מאז, הארגון ניהל פעילות אלימה נגד מטרות טורקיות בטורקיה וברחבי העולם, תוך דרישה להקמת מדינה עצמאית לכורדים, ומאוחר יותר לאוטונומיה פוליטית ותרבותית. הארגון מוגדר כארגון טרור בטורקיה ובמספר מדינות מערביות.

מאז מעצרו של אוג'לאן בשנת 1999 בקניה על ידי המודיעין הטורקי והרשעתו בבגידה, הוא מרצה עונש מאסר עולם באי בים מרמרה. למרות מעצרו, מסריו מהכלא זכו לציות מצד ה-PKK בעבר, כמו קריאתו להפסקת אש ב-2013. אולם, זו הפעם הראשונה שאוג'לאן קורא במפורש להנחת נשק ולפירוק הארגון.
השאלה המרכזית כעת היא האם קריאתו של אוג'לאן תביא לסיום הסכסוך. ההערכות בטורקיה הרשמית הן חיוביות, בהתבסס על היענות הארגון למסרים קודמים ממנהיגו הכלוא. עם זאת, קיים חשש שפלגים קיצוניים בארגון לא יישמעו לקריאה או יטילו ספק באותנטיות שלה.
שאלה משמעותית נוספת נוגעת להשפעה על הכוחות הכורדיים מעבר לגבול, במיוחד בסוריה, שקשורים ל-PKK אידאולוגית ופוליטית. עתידם ושאלת השתלבותם בסוריה שלאחר משטר אסד עשויים להיות מושפעים עמוקות מהתפתחות דרמטית זו.