
משרד החינוך דוחף מוסדות חרדיים לעבור למסגרת ממ"ח? רבנים ואנשי חינוך המבקשים להקים תלמודי תורה וגני ילדים, גילו לאחרונה כי משרד החינוך מקשיח את התנאים לפתיחת מסגרות פרטיות באמתלא של היעדר מנהל תקין בכספי הרשתות. במשרד החינוך הוחלט לחייב מי שרוצה לפתוח מוסד חינוכי המוגדר "מוכר שאינו רשמי" לשלם ערבות למשרד החינוך בסך 2,850 שקלים עבור כל תלמיד, ו-45,000 שקלים על פתיחה של כיתת גן. הערבות תוחזר אחרי חמש שנים מאז התשלום. מדובר בהחמרה משמעותית של התנאים, שהיו עד כה תשלום פיקדון בסך 950 שקלים עבור כל תלמיד ו-15,000 שקלים עבור פתיחת גן ילדים למשך שנתיים בלבד. כך נחשף הבוקר ב-ynet.
מ"איגוד הת"תים", שמפעיל מוסדות בחינוך המוכר שאינו רשמי במגזר החרדי, נמסר: "מדובר בתקנה שתקשה מאוד על מוסדות החינוך החרדיים, שגם כך מתמודדים עם קיצוצים וגזירות בשנים האחרונות. לקראת שנת הלימודים הבאה רבים מהם ייאלצו לגייס סכומי עתק, שאין להם יכולת להעמיד, אם זה לשם הקמת מוסדות חדשים או לפתיחת כיתות נוספות. בעקבות המצוקה והפניות הרבות בכוונתנו לפתוח קרן מיוחדת שתסייע למוסדות המתקשים בכך, ולעשות הכול כדי שילדים מהחינוך החרדי יוכלו להתחיל את שנת הלימודים כיאות".

עוד באתר:
מנגד, ח"כ משה טור-פז (יש עתיד) רואה בחיוב את המהלך: "מבלי להיכנס לסכום המדויק, הנדרש לערבות, אני מברך על הקשחת התנאים שנקבעו להקמת מוסד חינוכי מוכר שאינו רשמי. אני נמצא תחת הרושם שבשנים האחרונות היה קל מדי להקים מוסדות כאלו. העובדה שדורשים ערבות תגרום לשמירה טובה יותר על זכויות המורים והצוות ודרכם על זכויות התלמידים. הקמת מוסד חינוכי דורשת איתנות פיננסית ואם מוסד רוצה לשמור על עצמאותו הכלכלית ולא להיות רשמי, הוא חייב להיות מסוגל לעמוד בכל התחייבויותיו החינוכיות והכלכליות".
הערב, התראיין חבר הכנסת טורפז ב'מהדורה המרכזית' ב'קול חי' וניסה לגונן על המהלך: "כשהייתי במנהל החינוך בירושלים ראינו מוסדות רבים בניהול כלכלי גרוע ובקריסה. כעת בתקנה החדשה משרד החינוך רוצה לוודא יעילות פיננסית. מדובר בסך הכל בדמי לימוד של 30 או 40 תלמידים, זה לא הרבה".
לשיחה הצטרף גם מנכ"ל איגוד הת"תים, משה אייכלר, שתקף, "חשוב מאד יציבות פיננסית, אבל חשוב לזכור שאם רוצים לתת יציבות צריך לתת תקציב גם למבנה, לשיפוצים ולשכירות ולא רק לילדים עצמם". ועל הנוהל החדש: "עד כה הסכום היה סביר, עכשיו זה קפץ באופן לא פרופוציונלי וגם בערבות בנקאית, דהיינו שצריך להפקיד את הכל מראש".
אייכלר הוסיף: "משרד החינוך עושה הכל שלא יוכלו להקים מוסדות חדשים. זו לא תחושה אלא נתון עובדתי. משרד החינוך מגמיש את כל הכללים כדי לאפשר את התהליך של מעבר לממ"ח".
האזינו לשיחה המלאה הערב ב'מהדורה המרכזית' בהגשת אבי מימרן ב'קול חי':