
ועדת חוץ וביטחון של הכנסת ממשיכה לדון בחוק הגיוס, כאשר הסוגיות המרכזיות שעל הפרק הן יעדי הגיוס, הסנקציות האישיות והמוסדיות והשלכות החוק על תקצוב הישיבות.
היועצת המשפטית של הוועדה ציינה כי "לא סיימנו עדיין את נושא היעדים, כעת נמשיך לעסוק בעניין הסנקציות. אנחנו עובדים על הבנת מערך התמיכות לישיבות."
עוד באתר:
במהלך הדיון, המשנה ליועמ"שית, גיל לימון, התייחס לעתירות התלויות ועומדות בבג"ץ בנושא שלילת ההנחות לחרדים בביטוח הלאומי ושלילת תקציבים לנוער נושר חרדי, ואמר כי "עדיין לא גיבשנו את עמדתנו בנושא, זה מורכב ולא מקרה מובהק כמו תקציבי הישיבות והמעונות שתמכנו בשלילתם."
יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין, הצהיר כי מבחינתו "חוק הגיוס יכלול גם סנקציות אישיות וגם מוסדיות. אני לא אומר את זה משנאה לחרדים."
נציג משרד האוצר בוועדה חשף כי מתוך 52 אלף תלמידי ישיבות, 45 אלף כבר אינם מקבלים תקציב בעקבות החלטת בג"ץ.
אדלשטיין מתח ביקורת על החוק שהביא בני גנץ בממשלה הקודמת: "אם הייתי בממשלה הקודמת, לא הייתי תומך בחוק הגיוס ההוא. גם היעדים מצחיקים וגם הסנקציות נמוכות. זה פשוט לא ייאמן."
בין אדלשטיין למשנה ליועמ"שית התפתח עימות, כאשר אדלשטיין טען: "לפני כמה שנים משרד המשפטים לא ראה בעיה בפטור לעשרות אלפי חרדים. עכשיו ברור שהנסיבות השתנו, אבל כאן בוועדה אתה מדבר פתאום על 'שוויון'."
גיל לימון השיב כי אם חוק הגיוס החדש ייכנס לתוקף, "אוטומטית הישיבות חוזרות לתקצוב מלא. בנוסף, לכל בחור יש אינטרס שהשני יתגייס ולא הוא, ולכן אנחנו מתנגדים לסנקציות מוסדיות ומציעים סנקציות אישיות שיקבעו כתובת ותאריך לקבלת הסנקציה."
מזכיר הממשלה תקף את המשנה ליועמ"שית: "עברתי על כל חוות הדעת שלכם מהעבר – מעולם לא טענתם ששיטת יעדי הגיוס היא 'חובת גיוס קהילתית'. זה דבר חדש שהבאת."
במהלך הדיון אמר רח"ט אכ"א תא"ל שי טייב: "7,000 צווי הגיוס בגל השני כבר יצאו כולם. מאות בודדות מתוכם התייצבו".
הדיונים על חוק הגיוס צפויים להימשך, כאשר במוקד המחלוקת עומדות השאלות האם להטיל סנקציות אישיות או מוסדיות, כיצד להגדיר את יעדי הגיוס ומה יהיה מעמדן של הישיבות מבחינת תקצוב ממשלתי.