
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נפגש אמש בבית הלבן עם מלך ירדן עבדאללה השני, כשבמרכז הפגישה עמדה התוכנית האמריקנית להעברת פליטים פלסטינים מרצועת עזה לשטחי ירדן ומצרים.
"בירדן ובמצרים קיימים שטחים בהם יהיה ניתן לקלוט פלסטינים", אמר טראמפ בפגישה, תוך שהוא מזכיר את הסיוע הכספי המשמעותי שארצות הברית מעניקה לשתי המדינות. "אנו תורמים לכם כספים רבים", הבהיר הנשיא למלך הירדני, אם כי הדגיש כי ארה"ב "מעל לאיומים בנושא הזה".
עוד באתר:
המלך עבדאללה השיב בצורה דיפלומטית: "אעשה את מה שטוב למדינתי". למרות ההסתייגות, הושג בפגישה הסכם ראשוני לפיו ירדן תקלוט 2,000 ילדים פלסטינים חולים מעזה לצורך טיפול רפואי, מהלך שזכה לברכתו של טראמפ.
טראמפ טען כי ארצות הברית מתכננת "להשתלט על עזה" ולנהל אותה. "עזה תנוהל כהלכה", הבטיח הנשיא, אך הבהיר כי ארה"ב לא תרכוש את הרצועה. הוא הביע אופטימיות רבה לגבי סיכויי התוכנית, וציין כי להערכתו קיים סיכוי של 99% להשגת הסכם עם מצרים בנושא.
בהתייחסו לסוגיית החטופים והאולטימטום שהציב לחמאס לשחרורם עד השבת הקרובה, הביע טראמפ ספקנות ניכרת: "אני לא מצפה ליותר מדי מהאנשים האלה", אמר בגילוי לב, "אבל נראה מה יהיה". הערכתו הפסימית של הנשיא האמריקני מעלה שאלות לגבי הצעדים הבאים במשא ומתן המורכב.
שר החוץ הירדני, איימן א-ספדי, ניסה להפיג את המתח כשתיאר את הפגישה כחיובית וחמה במיוחד. לדבריו, התקיים דיאלוג כנה בין המנהיגים, והמלך עבדאללה הציג רעיונות המתבססים על העמדה המצרית והערבית הכוללת. א-ספדי הדגיש כי ירדן תומכת בתוכנית המצרית לשיקום עזה, אך מתנגדת נחרצות להוצאת תושבים מאדמתם.
במקביל לפגישה בוושינגטון, התגלע משבר דיפלומטי בין ארצות הברית למצרים סביב התוכנית. קהיר הביעה התנגדות נחרצת להקצאת שטחים לתושבי עזה, ועל רקע זה נדחה ביקורו המתוכנן של הנשיא המצרי א-סיסי בבית הלבן למועד לא ידוע. לפי דיווחים בתקשורת הערבית, המתיחות בין המדינות היא הגבוהה ביותר מזה שלושה עשורים.
המלך עבדאללה, בניסיון לגשר על הפערים, הבטיח כי מנהיגים ערבים נוספים יגיעו לוושינגטון לדון בתוכנית. "יש דרכים שונות להשיג שלום במזרח התיכון", אמר המלך, "ואתמוך בטראמפ להשגת מטרות אלה". טראמפ מצדו סיכם את הפגישה כ"נהדרת" והגדיר את המלך עבדאללה כ"איש דגול".
בשולי הפגישה, נשאל טראמפ על עמדתו ביחס לסיפוח שטחי יהודה ושומרון על ידי ישראל. תשובתו המעורפלת – "זה יסתדר" – מותירה פתח לפרשנויות רבות באשר לעמדת הממשל האמריקני בסוגיה זו.