
לקשרים בין אחים יש ייחודיות הנבנית על זיכרונות משותפים, מסורות משפחתיות ולעיתים גם ויכוחים. אחת השאלות הנפוצות כמעט בכל משפחה היא: מי מבין האחים הוא המועדף על ההורים? השאלה הזו מלווה רבים ומובילה ליריבות משעשעת אך משמעותית בין אחים.
מחקר חדש מאוניברסיטת BYU, שנערך על ידי פרופסור אלכס ינסן מבית הספר למדעי המשפחה, בחן את הנושא וחושף שהעדפת הורים עשויה להיות מושפעת מסדר הלידה, אישיות ומגדר. המחקר מצא כי האחים הצעירים זוכים ליחס חיובי יותר מצד ההורים, בעוד הבכורים נהנים מאוטונומיה רבה יותר ופיקוח מופחת ככל שהם מתבגרים.
עוד באתר:
תופעת "יחס הורי דיפרנציאלי" (PDT), בהורים המעדיפים ילד אחד על פני אחיו, נפוצה עד 65% מהמשפחות בארה"ב ונצפתה גם במדינות אחרות, כולל סין ומקסיקו. לפי מחקר משנת 2020 בהונג קונג, "ילדים שחשים שהם מקבלים יחס שונה מאחיהם עשויים לחוות תחרות או תחושת אי-צדק בין האחים, כאשר הן הילדים המועדפים והן אלה שאינם מועדפים מראים בריאות נפשית ירודה יותר".
מחקרים קודמים הגיעו לתוצאות דומות לגבי השפעת סדר הלידה והמגדר על העדפת הורים. למשל, מחקר מ-2003 מצא כי הורים נוטים להעדיף את ילדם הצעיר ביותר. מחקר אחר מ-2006 גילה כי אימהות לעיתים קרובות נוטות להעדיף את בנותיהן על פני בניהן.
ינסן הדגיש כי "לפעמים הורים כל כך מודאגים מלהתייחס לילדיהם באופן שווה שהם עלולים להתעלם מצרכים אינדיבידואליים". לדבריו, אין סיבה שהורים ירגישו אשמים, אלא עליהם לראות במחקר כלי לשיפור מערכות היחסים המשפחתיות מבלי להיגרר לקיצוניות. זיהוי הדפוסים הללו יכול לעזור להורים לטפח קשרים טובים יותר בין אחים ולשפר את הרווחה האישית של כל אחד מהם.
כדי לחזק את הקשרים המשפחתיים, ינסן מציע פתרון פשוט: "היו סבלניים עם עצמכם ועם ילדיכם. בלו זמן ביחד. עשו דברים ביחד שאתם אוהבים לעשות. עשו דברים ביחד שהילדים שלכם אוהבים לעשות. עבדו ביחד, עזרו לאחרים ביחד, התפללו ביחד. מערכות יחסים דורשות זמן וזמן ביחד בעשיית מגוון דברים יביא תועלות חיוביות רבות".