
לרגל יום הסרטן הבין-לאומי, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים מעודכנים, מחקרים מדעיים וסקר ישראלי חדש בנושא עמדות הציבור לגבי בריאותם מאז ה-7 באוקטובר.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, במהלך שנת 2024 אובחנו בישראל כ-33,570 נשים וגברים עם סרטן, שהם כ-92 חולים חדשים מדי יום וכ-12,000 ישראלים נפטרו מהמחלה.
עוד באתר:
על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2021 דווחו למאגר הרישום הלאומי לסרטן 33,145 מקרים חדשים. בשנת 2021 נפטרו כ-11,582 אנשים מסרטן.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית ב-50% את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. במקביל מזכירים כי גילוי מוקדם יכול להציל חיים באמצעות בדיקות המתבצעות בחינם בקופות החולים במסגרת סל הבריאות.
מסקר חדש שנערך בנושא עמדות הציבור בישראל ביחס לבריאותם מאז ה-7 באוקטובר עלו הממצאים הבאים: 62% דיווחו כי לא חל שינוי בגישתם ביחס לבריאות, 24% כן מייחסים יותר חשיבות לשמירה על אורח חיים בריא מאז המלחמה.
בסקר היו גם הבדלים בין אזורי הארץ: במחוז הצפון אחד מכל חמישה דיווחו כי שמירה על אורח חיים בריא פחות קריטית עבורם מאז תחילת המלחמה לעומת כ6-9% מתושבי מחוז תל אביב, מרכז ודרום.
מה אפשר לעשות כדי להפחית את הסיכון?
מחקר חדש מצביע על כך שהקפדה על תזונה ים תיכונית עשויה להפחית משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר. התזונה, המתמקדת במזון מן הצומח, דגים ושומנים בריאים, מפחיתה גורמי סיכון כמו פעילות דלקתית ולחץ חמצוני.
במחקר מטה-אנליזה שנערך על ידי חוקרים ממספר מדינות, נותחו נתונים מ-11 מחקרים שכללו מעל 15,000 משתתפים. התוצאות הראו כי הקפדה על תזונה ים תיכונית הפחיתה את הסיכון לסרטן ראש וצוואר ב-44%, כאשר צריכה גבוהה של פירות וירקות נמצאה כגורם מרכזי.
מחקר חדש שפורסם ב-British Journal of Sports Medicine בינואר 2025 מראה כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון להחמרה בסרטן או לתמותה מהמחלה, במיוחד לאורך זמן.
המחקר, שנערך בדרום אפריקה, כלל 28,248 משתתפים שאובחנו בשלב הראשון של הסרטן ותיעדו את פעילותם הגופנית בשנה שלפני האבחון. הם חולקו לשלוש קבוצות לפי רמת הפעילות: ללא פעילות, פעילות נמוכה (עד 60 דקות בשבוע) ופעילות מתונה עד גבוהה (מעל 60 דקות בשבוע).
התוצאות הראו כי בתוך שנתיים מהאבחון, שיעור הסיכון לתמותה או להחמרה עמד על 26% בקרב הלא פעילים, לעומת 22% בקבוצה הפעילה מעט ו-20% בקבוצה הפעילה ביותר. ההבדלים התעצמו לאורך זמן: חמש שנים לאחר האבחון, הסיכון עלה ל-34% בקרב הלא פעילים, לעומת 30% ו-28% בקבוצות הפעילות הנמוכה והגבוהה, בהתאמה.