
אלוף במיל' גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל שוחח הערב (רביעי) עם עורך הדין אבי בלום במהדורה המרכזית והסביר מדוע העסקה הנוכחית בעייתית בעיניו.
לדבריו, "בנסיבות שנוצרו בשל השגיאות הבלתי נסלחות מהצד הישראלי, אם הגענו למצב שזה או העסקה הזאת או שאין עסקה בכלל – עדיף ללכת לעסקה". עם זאת אמר, "העסקה שהיינו צריכים ללכת אליה היא השבת כל החטופים תמורת סיום המלחמה, אבל נתניהו לא רצה ללכת לעסקה כזאת כי הוא רצה לעשות רושם שהוא ממשיך להילחם. בפועל – המלחמה נגמרת דה פקטו ואנחנו מקבלים רק 33 חטופים".
עוד באתר:
היבט נוסף הציג האלוף ואמר: "העסקה לא מונעת מחמאס לשקם את כוחו. אם הוא יתאפק ולא יירה, הוא יוכל להמשיך להילחם ואנחנו לא נוכל לעשות כלום. זו תוצאה עגומה של אסטרטגיה מטופשת או יותר נכון היעדר אסטרטגיה".
אשר לוועדת חקירה, אמר איילנד, "המחדל של ה7 באוקטובר צריך להיחקר, אבל לא פחות חמור ממנו הוא מחדל ניהול המלחמה. הדבר הכי חשוב במלחמה הוא הנרטיב, ונתניהו בטיפשות רבה אמר ביום הראשון: חמאס הוא דאעש, והאמריקאים הסכימו, ולכן התחלנו להילחם כמו שנלחמו בדאעש. בפועל, אין דימיון – חמאס הוא מדינה, ובמלחמה מול מדינה – הזירה הצבאית היא רק חלק מהמלחמה".

"יש 3 דברים שהיו עשויים להלחיץ את חמאס – כמו כל דיקטטור: המון רעב וזועם שנמצא בסביבתו, שאת זה מנענו באמצעות הכנסת הסיוע ההומניטרי; קיומה של אלטרנטיבה שלטונית, שאת זה ישראל לא אפשרה; ולקיחת שטח, שגם זה לא קורה".
לדעת ראש המל"ל לשעבר, "נתניהו היה צריך להבהיר שהעניין היחיד שיש לישראל בעזה הוא ביטחונית, ואז היינו יכולים לדון עם מדינות רבות בשאלה מי יוכל לשלוט בעזה וגם לשמור עליה מפורזת. אם הם היו מציעים את הרשות הפלסטינית היינו אומרים שיש לנו ניסיון לא מוצלח איתם ואנחנו לא מסכימים".
"את 'תוכנית האלופים' הצגנו לצה"ל לפני 13 חודש, ישראל השלימה אז את כיתור צפון הרצועה, ומה שהיה צריך לעשות אז זה לאפשר לתושבים לצאת במסדרונות הומניטריים ולא להכניס שום אספקה לשטח, שהיה נופל לידינו כפרי בשל בלי עשרות חיילים הרוגים. ישראל הייתה צריכה להבהיר אז לחמאס: אם אתם לא מחזירים את החטופים כאן ועכשיו – לא תקבלו את השטח לעולם, זה היה מלחיץ אותם"
"המלחמה הסתיימה, ולא נכון לחדש אותה כי זה ירגיז את טראמפ. מה שישראל הייתה צריכה לבקש ממנו זה שלא יהיה שיקום של עזה – שלא מחובר לפירוז של עזה", סיכם האלוף.
האזינו לראיון המלא מתוך המהדורה המרכזית ב'קול חי':