
בג"ץ הכריע היום (חמישי) לפסול סעיף בחוק המסדיר את כפיפות משטרת ישראל לממשלה, שקובע כי לשר לביטחון לאומי תהיה סמכות לקבוע מדיניות חקירות משטרתית. עם זאת, בג"ץ לא התערב בסעיפים אחרים של החוק אך הדגיש כי על המשטרה לפעול באופן עצמאי, מקצועי ובלתי תלוי.
עקרונות העצמאות של המשטרה
עוד באתר:
בהחלטת השופטים נכתב כי החוק אינו משנה את מערכת היחסים בין הממשלה למשטרה ואינו פוגע בעצמאות המקצועית של המפכ"ל. כמו כן, נקבע כי הסמכות שניתנה לשר להתוות מדיניות היא כללית בלבד ואינה מאפשרת התערבות אופרטיבית בעבודת המשטרה.
התגובות במערכת הפוליטית
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, תקף את החלטת בג"ץ וכתב: "בג"ץ שוב הופך את עצמו לריבון, ודורס את רצון הבוחר. ההחלטה החמורה של בג"ץ לעקר את פקודת המשטרה נועדה לעקר את השר מסמכויותיו, ולנסות להקנות לפרקליטות והיועמ"שית שליטה במשטרה. במדינה דמוקרטית מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אבל את בג"ץ זה כמובן לא מעניין".
שר המשפטים וסגן ראש הממשלה, יריב לוין זועם גם הוא ותוקף בחריפות: "באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם. רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים", אמר השר.
לדברי שר האוצר ויו"ר 'הציונות הדתית' בצלאל סמוטריץ': "פסק הדין הזה שובר שיאים של אבסורד והוא עוד מסמר בארון הקבורה של הדיקטטורה השיפוטית בישראל. במדינה דמוקרטית נורמלית חמישה אנשים לא גוברים על חודו של קול על 64 מנדטים ועל מיליוני אזרחים שבחרו בהם".
עוד אמר: "השר בן גביר קידם חוק נכון וטוב שמכפיף את מדיניות המשטרה לדרג הנבחר ופסילתו היא מופרכת כפי שציינו שופטי דעת המיעוט. ככל שבית המשפט מעמיק את דורסנותו האנטי-דמוקרטית יותר ויותר אנשים בעם ישראל מבינים שאין מנוס מלבצע את התיקונים הנדרשים במערכת המשפט ואני מחזק את ידיו של שר המשפטים בהמשך הובלת המהלך ההכרחי הזה לביצורה של הדמוקרטיה הישראלית".
חברת הכנסת לימור סון הר מלך מ'עוצמה יהודית', הגיבה גם היא וכתבה: "בג”ץ הפך למדינה בתוך מדינה – 100% סמכות, 0% אחריות, והרבה מאוד יהירות. ההחלטה לעקר את פקודת המשטרה מסמכויות השר הממונה היא לא פחות מהתערבות בוטה ברצון הציבור. במדינה מתוקנת, מי שמתווה את המדיניות למשטרה הוא השר שנבחר על ידי הציבור, ולא קומץ שופטים שמנותקים מהמציאות ומהאחריות. בג”ץ מוכיח פעם אחר פעם שהוא אינו מגן הדמוקרטיה, אלא מי שמסכן אותה. פסק הדין מלמד שהרפורמה המשפטית היא חובה ולא פריבילגיה".
מה אומר החוק?
החוק מגדיר את כפיפות משטרת ישראל לממשלה ואת סמכות השר לביטחון לאומי לקבוע מדיניות כללית ועקרונות לפעילות המשטרה. החוק דורש כי החלטות מדיניות אלה יובאו לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אך קובע כי מדיניות השר לא תגרע מחובת המשטרה לבצע את תפקידה על פי דין.
עוד נקבע בחוק כי המפכ"ל יקבע את הוראות המשטרה בהתאם למדיניות השר, וכי הפקודות יפורסמו לציבור, למעט מקרים שבהם יוחלט אחרת באישור היועץ המשפטי לממשלה. בג"ץ הבהיר כי סעיפים אלה אינם פוגעים בממלכתיות ובעצמאות המשטרה, אך הם כפופים לפרשנות שתבטיח שמירה על עקרונות הדמוקרטיה.