
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב קיימה היום (שני) דיון מעקב במשבר הצהרונים בשל עליית המחירים בשנה זאת. בשנת הלימודים הנוכחית הוטל קיצוץ של 250 מיליון ש"ח על תקציב תכנית 'ניצנים' שהביא להפחתת השתתפות משרד החינוך בעלויות התכנית וזאת בשל השלכות המלחמה. ההודעה על הקיצוץ הגיעה לאחר הרישום וכך מצאו עצמם הורים ששילמו עד כה 500 ₪ לילד בשנה נדרשים לסכום של 1,300 ₪. נוכח השלכות הקיצוץ, דורשת הוועדה לעבור למודל סבסוד צהרונים לפי רמה סוציו אקונומית של ישוב (ולא של אשכול) או לפי הכנסה לנפש לכל משפחה, כמו שקיים במעונות היום.
תכנית 'ניצנים' היא תכנית ממשלתית להפעלת מסגרות משלימות לשעות אחר הצהרים, לאחר יום הלימודים של ילדים בגילאי 3-8. לתכנית נרשמו בשנת הלימודים תשפ"ה 375,000 תלמידים. נהלי התכנית קובעים את השתתפות ההורים בעלויות הצהרון בהתאם לאשכול החברתי-כלכלי של הרשות המקומית, ומשרד החינוך מסבסד את יתר עלות התכנית.
עוד באתר:
חוקרת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אתי וייסבלאי, הציגה מסמך המראה כי מספר הילדים שהשתתפו בפועל בצהרון נמוך ב- 80,000 ממספר הילדים שנרשמו בתחילת שנת הלימודים לתכנית. כל זה מתוך נתונים שעברו לוועדה מ-164 רשויות (מתוך 216). וייסבלאי: "רוב הרשויות דיווחו על ירידה במספר הילדים שהשתתפו בצהרונים. להערכתם זה קשור בעליית המחיר.
ברשויות מאשכולות חלשים (1-3) רק 69% מהילדים שנרשמו לצהרונים השתתפו בהם. רוב הרשויות שטרם העבירו לנו דיווח הן רשויות חלשות כך שניתן להסיק שהנתונים עגומים אף יותר. נתון נוסף מצביע על כך שב-23% מהמוסדות שאמור היה לפעול בהם צהרון (באשכולות 1-3) לפי הרישום, לא פעל כזה בעת הדיווח בנובמבר. נציגת משרד החינוך לילך ברקאי ביקשה לסייג את הנתונים כי "יש לנו עוד רשויות שחוזרות אחרי מצבי החירום ויש גם רשויות מפונות שנקלטו בערים אחרות. נתנו דיווחים לחודש נובמבר ויש רשויות שעדיין לא דיווחו."
בדיון הקודם של הוועדה בנושא, שנערך בסוף אוקטובר, ביקש יו"ר הוועדה ממשרד האוצר לבצע סימולציה שתעריך את החיסכון שדווקא היה עשוי להיות למשק באם לא היה מוטל הקיצוץ התקציבי המדובר. היום אמר בדיון נציג אגף התקציבים באוצר דן פיקמן כי טרם נערכה סימולציה: "זה מאד מורכב לעשות את זה." היו"ר טייב בתגובה: "לפגוע בחלשים זה הכי קל. אם תעשו סימולציה תראו שהכסף שחסכה המדינה עוקף כפל כפליים מ-250 מלש"ח האלה. יש השלכות רוחב לכך שצהרונים לא נפתחים ואז הורים לא יוצאים לעבודה והמשק נפגע. אני מבטיח שהסיפור הזה לא יירד מסדר היום."
לירן שפיגל ממשרד החינוך: "ב- 2022 פרסמנו טיוטת תקנות ולא התקדמנו עם זה. חילופי השלטון לא סייעו בענין. אנחנו עובדים על עדכון הטיוטה שקיבלנו הרבה הערות לגביה, בעיקר מהשלטון המקומי. עבודה על התקנות תיקח עוד זמן כי צריך גם למנות ממונה על הצהרונים." היו"ר טייב הזכיר שהחוק לפיקוח על הפעלת צהרונים עבר ב-2017 אולם עד כה לא הובאו לפתחה של הוועדה התקנות שאמורות לעסוק בתנאים פיזיים, בטיחותיים, וסביבתיים. היו"ר דרש ממשרד החינוך להביא את התקנות לאלתר.
דוד יפרח, ראש מועצת שדות דן: "צהרונים לא נפתחים כי להורים אין אפשרות לשלם. אצלי בקושי ב- 50% מהגנים מתנהלים צהרונים וגם שם אנחנו בדין ודברים מול הזכיינים כדי להוריד את מס' המינימום להרשמה על מנת שייפתחו עוד. "
חבר מליאת מועצה אזורית שדות דן, חיים ברוד אמר: "להורים בכפר חב"ד אין כסף לשלם לצהרונים, אז הילדים נשארים בבית. ילדה בת 8 שומרת על אחותה בת השלוש עד שהאימא חוזרת מהעבודה. אנחנו בכפר חב"ד לא יכולים להימדד באופן שווה עם ישובים אחרים במועצה. בשדות דן יש 2 זכיינים שנותנים שירות מעולה. הבעיה היא שלא יכולים להרשות את זה לעצמנו בגנים. בבתי הספר זה קיים ואני משלם לדירוג 6 למרות שהתושבים הם 5 ומטה."
מנהל תחום תקציב חינוך בלתי פורמאלי במשרד החינוך מורן כהן: "אנחנו מתקצבים לפי מדד סוציו אקונומי של הלמ"ס וכך נבנתה גם התכנית הזאת." היו"ר טייב ביקש להתייחס לרמה סוציו אקונומית של ישוב ולא של אשכול: "תבנו מתווה חדש. יש לזה השלכות כלפי ישובים מוחלשים בעיקר. הורים מפסיקים לעבוד במקרה הפחות טוב. ובמקרה הפחות טוב, נותנים לילד צעיר מאד לשמור על אח פעוט".
חבר מועצת שדות דן ונציג מושב אחיעזר מוטי עוזר טען לאפליה גזענית. היו"ר ח"כ טייב: "אין לי ספק שלא מדובר בהחלטה על רקע גזעני. אני בטוח שלקחו את ההחלטה בלי ללמוד לעומק ובלי להבין את השלכות הרוחב. האוצר מתעקש לא לעשות סימולציה כי הוא יודע שיגלה שלא רק שלא הפסידו 250 מלש"ח, אלא הפסידו 2 מיליארד ₪ בגלל החלטה שגויה".