
מה הדין לגבי טפילים שבדגים, מה מותר ומה אסור, והאם יש מה לחשוש מתולעים כשקונים קרפיון חי או סלמון טרי?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס:
עוד באתר:
"קרפיון שגדל בבריכות מסודרות, אין חשש בכלל לטפילים חיצוניים. כשיש כשרות מסודרת, אין מקום לדאגה. שמים חומרים שממיתים את הטפילים, או שבכלל לא ייווצרו, אין מקום לחשש.
בדגים שנתפסים לדוגמה בכינרת, מקומות שלא מפוקחים, אנחנו חוששים מאוד, יש טפיל שנקרא ארגולוס, הוא נמצא על עור הדג ולא חודר פנימה. לכן, את ראש הדג צריך להסיר לחלוטין, מאוד קשה לנקות אותו, רק אם חוצים אותו ומוצאים את הזימים, את הלשון, את כל החלקים הפנימיים.
את כל עור הדג צריך לגרד היטב עם סכין, אם רואים פצע ואדמימות, צריך להוריד בעומק של חצי סנטימטר, מכיוון שהתולעת חדרה".
בהמשך התוכנית, עלה בעל חנות דגים מזה 33 שנה, והדגיש כי בבריכות דגים מפוקחות אין לחשוש מטפילים בדגי הקרפיון, אולם בכינרת המצב בעייתי.
"לדגי הסלמון יש נגיעות", הוסיף בעל חנות הדגים, "כי רובם נמצאים בכלובים גדולים. אז יש כמו דגיגים קטנים, שנכנסים בין שני קשקשים, הם נתפסים בפנים והם נתפסים די חזק. מה שחייבים לעשות זה או להוריד את כל העור בשלמותו, או לקשקש אותו מאוד מאוד חזק. ברגע שמקשקשים את זה טוב, לא נשארים טפילים".
ומה לגבי הראש?
"הראש, אנחנו כל השנה לא משתמשים בזה. גם בראש השנה יש מספיק דגי בורי, קרפיון, פורלים, דניס, לברק, יש מבחר גדול. אם בפורים רוצים לתת משלוחי מנות עם דגים שלמים, אז צריך להקפיד לנקות בפנים חזק חזק, עם זרם מים חזק של צינור".
מתוך התוכנית 'דרך חיים' בקול חי, התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00.
האזינו לתשובה המלאה:
האזינו לדבריו של בעל חנות הדגים: