
מליאת הכנסת אישרה הערב (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 150), התשפ"ד–2024, שיזם ח"כ צביקה פוגל. ההצעה זכתה לתמיכת 25 חברי כנסת, בעוד 5 התנגדו ו-2 נמנעו. החוק החדש מרחיב את ההתייחסות המשפטית לעבירות תקיפה והפרעה לסוהרים, בדומה להתייחסות המוענקת כיום לשוטרים.
הצעת החוק מגדירה באופן פרטני עבירת תקיפה של סוהר, שהייתה עד כה מסווגת תחת הקטגוריה הכללית של תקיפת עובד ציבור. מעתה, עבירות תקיפה או הפרעה לסוהרים במסגרת תפקידם יזכו להתייחסות דומה לעבירות תקיפה של שוטרים, עם שינויים מסוימים שמותאמים לתפקידם הייחודי.
עוד באתר:
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין כי עבירות נגד שוטרים זכו עד כה להתייחסות מפורשת בחוק העונשין, אך עבירות נגד סוהרים נכללו בעבירות הכלליות של תקיפת עובדי ציבור. ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת המליצה על תיקון החוק בשל ריבוי מקרי אלימות ואיומים כלפי סוהרים, העובדים בסביבת אוכלוסייה עבריינית. מטרת התיקון היא להדגיש את החומרה המיוחדת של תקיפות כלפי סוהרים ולחזק את מעמד שירות בתי הסוהר במערכת אכיפת החוק.
ההצעה מציינת כי שירות בתי הסוהר ממלא תפקיד מרכזי במערכת אכיפת החוק, בדומה למשטרת ישראל. ההכרה בחשיבותם ובאתגרים הייחודיים שעומדים בפני הסוהרים הביאה להחלטה להחיל עליהם סעיפים דומים לאלו המגנים על שוטרים בחוק.
ח"כ צביקה פוגל, יוזם החוק, בירך על אישורו ואמר כי מדובר בצעד חשוב לחיזוק הביטחון של סוהרי ישראל. "החוק הזה נותן כלים חשובים להתמודדות עם מקרי אלימות כלפי סוהרים, שמבצעים עבודה קשה ומורכבת מול אוכלוסייה עבריינית," אמר.
מנגד, חלק מהמתנגדים הביעו חשש שהחוק עלול ליצור אפליה בין סוגי עובדי ציבור ולהשפיע על זכויותיהם של אסירים. החוק החדש מהווה הכרה רשמית בתפקידם הקריטי של סוהרים בשמירה על ביטחון הציבור והסדר בבתי הכלא בישראל.