
עם כניסת הפסקת האש לתוקף בגבול לבנון, מתמקדים בצה"ל בדיונים על תפיסת הביטחון החדשה לאורך הגבולות. תפיסה זו צפויה לכלול רכש אמצעי לחימה מתקדמים ושינוי מהותי בגישה המבצעית להגנה על הגבולות. התפיסה הקיימת קרסה ברצועת עזה ב-7 באוקטובר, והתבררה כבלתי מספקת גם בגבול הצפון.
אחת האפשרויות המרכזיות שנבחנות במערכת הביטחון היא רכישת פלטפורמה אווירית שתשמש להגנת גבולות. פלטפורמה זו צפויה להיות חמושה, מהירה, ותפעל בשיתוף פעולה הדוק עם כוחות הקרקע. על פי הערכות, הפלטפורמות האוויריות הנוכחיות של חיל האוויר אינן מספיקות להגנה הנדרשת, מה שמוביל לבחינה של כלי טיס שונים, בהם כטב"מים תוקפים, מטוסי עפרוני ומטוסי איירטרקטור, כך פורסם לראשונה ב"ישראל היום".
עוד באתר:
האופציה המרכזית שעלתה לדיון היא מסוק הבלק-הוק החמוש מתוצרת חברת סיקורסקי האמריקנית, השייכת ללוקהיד מרטין. מדובר בפלטפורמה קיימת בחיל האוויר הישראלי, המשמשת כעת בעיקר למשימות תובלת סער, פינוי וחילוץ. השדרוג למסוק חמוש ידרוש השקעה מינימלית יחסית, הודות לניסיון הרב של חיל האוויר בשימוש במערכת זו והזמינות של חלקי חילוף קיימים.
גרסה חמושה של בלק-הוק כבר קיימת בשירות כוחות מיוחדים של צבא ארה"ב מאז 1991, והיא הוכחה כיעילה במשימות קרביות. השימוש בגרסה זו יאפשר לחיל האוויר להוסיף כלי נשק מתקדמים למסוק, תוך שמירה על יכולותיו למשימות חילוץ ותובלה.
בעבר נבחנו אפשרויות לחמש את מסוקי הבלק-הוק הקיימים בישראל. חברת אלביט אף ביצעה ניסויים מוצלחים בתחום, אך הפרויקט לא יושם. כעת, לאור האתגרים הביטחוניים החדשים, מתחדשת ההתעניינות בפתרון זה.
במידה ויוחלט לרכוש מסוקי בלק-הוק חמושים, עומדות בפני ישראל שתי אפשרויות: רכישת מסוקים חדשים, שעליהם תותקן מערכת חימוש במפעלים בארה"ב באישור הממשל האמריקני, או רכישת מסוקים משומשים, שעליהם תותקן המערכת על ידי חברת אלביט הישראלית או לוקהיד מרטין. הבחירה תושפע בעיקר מהתקציב שיוקצה למהלך.
חשוב להדגיש כי הנושא עדיין בשלבי בחינה ראשוניים. מערכת הביטחון בוחנת במקביל כמה אפשרויות להגנה מהירה ויעילה על הגבולות ולהתמודדות עם אירועי חדירה, תוך מתן עדיפות למענה טכנולוגי מתקדם ומותאם לצורכי השטח.