
הערב בשעה 22:00 צפויה נקודת מפנה במלחמה המתמשכת בגבול הצפון. ככל הנראה, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ישא הצהרה מיוחדת, במקביל להכרזה רשמית של ארה"ב וצרפת על הסכם הפסקת אש בין ישראל לארגון הטרור חיזבאללה. על פי הדיווחים, הפסקת האש תכנס לתוקף בין 4 לפנות בוקר ל-10 בבוקר שעון ישראל.
מאחורי הקלעים של ההסכם המתגבש מתנהל מאבק פוליטי סוער. ראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון להביא את ההסכם לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני בלבד, צעד שמעורר ביקורת נוקבת מימין ומשמאל. גורמים המעורים בפרטים מגדירים את העסקה כ"שברירית" אך מדגישים כי מדובר ב"אינטרס ישראלי מובהק".
עוד באתר:
"אנחנו לא מדברים פה על סיום המלחמה", מסביר גורם בכיר המעורה בפרטים, "זה הסכם שייבחן מדי יום. זה יכול להיות יומיים, וזה גם יכול להיות שנתיים". לדבריו, המפתח להצלחת ההסכם טמון במסמך צד אמריקאי שיאפשר לישראל חופש פעולה מלא במקרה של הפרות מצד חיזבאללה, כולל ניסיונות התעצמות צבאית.
אולם מבקרי ההסכם מצביעים על חורים משמעותיים במתווה. "בולטים בהיעדרם הקמת רצועת ביטחון ומנגנון אכיפה מיידי שיטפל בהפרות של חיזבאללה", טוען מתן ג'רפי, מנכ"ל תנועת "אם תרצו". הוא פנה לנתניהו בדרישה להביא את ההסכם לאישור הממשלה והכנסת, תוך שהוא מזכיר את הביקורת החריפה שמתח נתניהו עצמו על הסכם הגז עם לבנון בתקופת ממשלת לפיד.
"לא יעלה על הדעת שהסכם הרה גורל לעתיד מדינת ישראל לא יאושר בממשלה ובכנסת", כתב ג'רפי במכתב דחוף לראש הממשלה. "לפני שנתיים ביקרנו ופעלנו נגד ההעברה האנטי דמוקרטית של הסכם הגז עם חיזבאללה שלא דרך הכנסת בתקופת ממשלת לפיד ובנט, כעת עליך כראש הממשלה להוכיח שאינך פועל לפי אותן נורמות פסולות".
גורמים רשמיים טוענים כי מדובר "בהסכם ביטחוני, ולא מדיני", ולכן אין צורך באישור הממשלה או הכנסת. בשעות הקרובות צפוי נתניהו לקיים שיחה עם ראשי הרשויות בצפון ולתת הצהרה לתקשורת. השאלה המרכזית שמעסיקה את תושבי הצפון היא האם הפעם ההסכם יחזיק מעמד ויביא לשקט ארוך טווח, או שמא מדובר בהפוגה זמנית בלבד. "מגיע לתושבי הצפון ביטחון מוחלט", מסכם ג'רפי, "אל לנו לחזור על טעויות העבר, אל לנו לחזור ל-6 באוקטובר".
בלבנון, ראש הממשלה נג'יב מיקאתי צפוי לפרסם הודעה המברכת על ההסכם, כאשר כל העיניים נשואות להכרזה הרשמית הערב, שתקבע את גורל המצב בגבול הצפון לחודשים הקרובים.