
1.
פרשת לך לך נקראת כך מפני שפותחת במילים: "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך". הפסוק בהחלט מרשים מאוד גם מנקודת המבט שלנו, אבל קצת קשה להבנה. קודם כל צריך להבין לשם מה הכפילות "לך לך"? וכן מה הצורך בפירוט המשולש – "מארצך", "ממולדתך", "מבית אביך"?
עוד באתר:
ולבסוף, מדוע הקב"ה מסתיר מאברם פרטים על נקודת סיום המסע? למה רק "אל הארץ אשר אראך", ולא אל ארץ כנען?
2.
מספרים על צייר מפורסם שביקש ללמד את תלמידיו את סוד האומנות. הוא לקח אותם למוזיאון, עבר על פני כל היצירות הגדולות, ואז הוביל אותם לחדר ריק.
"כאן," אמר הצייר לתלמידיו, "נמצאת היצירה הכי חשובה."
"אבל החדר ריק," תמהו בפניו.
"בדיוק," חייך המורה, "לפעמים צריך להתרחק מכל מה שמוכר לנו, מכל מה שלמדנו, כדי שנוכל ליצור משהו אמיתי משלנו."
3.
זהו הפירוש העמוק של "לך לך". במסגרת הניסיונות שהקב"ה ניסה את אברהם, הוא לא שלח אותו לסתם מסע גיאוגרפי – המסע של אברהם, אותו התחיל כ"אברם", היה לגילוי העצמי. "לך לך" בעברית העמוקה פירושו: לך אל עצמך, אל מי שאתה באמת.
בדרך זו נמשיך לבאר את המסע,
"מארצך וממולדתך ומבית אביך" – הן שלוש שכבות של זהות שאברהם נדרש להשתחרר מהן:
"מארצך" – מארץ נמרוד שחרתה על דגלה תרבות של עבודת גילולים.
"ממולדתך" – מהציפיות של הסביבה הקרובה, שינהג כמותם.
ו"מבית אביך" שהיא השכבה העמוקה ביותר: הדפוסים שהיו מושרשים מילדות על ידי האבא תרח ושאר בני המשפחה.
בורא עולם מייעד לאברהם דבר גדול בהרבה מכל השכבות הללו, התפקיד שלו בבריאה הוא עצום: אב המון גויים. והשחרור מהזהות הקודמת היא תנאי הכרחי לעמידה במשימה. רק לאחר שאברם ישתחרר מכל הזהויות המוכרות, הוא יקבל זהות חדשה לגמרי, כפי שאכן נאמר לו לקראת סוף הפרשה: "ולא יקרא עוד שמך אברם והיה שמך אברהם כי אב המון גויים נתתיך".
ואולי זהו הפירוש של "אשר אראך" – הייעוד האמיתי לא נאמר מראש. הוא מתגלה רק במהלך הדרך, דווקא כשמעזים לעזוב את הכל. רק אז ניתן לגלות מי אנחנו באמת.
הניסיונות שאברהם עובר: הרעב בארץ, הירידה למצרים, המלחמה עם המלכים, ברית בין הבתרים – כל ניסיון חושף עוד רובד בזהות, כל קושי מגלה עוד חלק בייעוד. "והיה ברכה" מתגלה רק אחרי "לך לך".
לאור זאת יש להוסיף ולחדד שהקב"ה אמנם לא חשף פרטים על נקודת הסיום בפני אברהם אבינו, אבל מאידך הוא לא הסתיר ממנו את הצורך בכל השליחות הזאת, מפני שבמקרה הזה עצם היציאה למסע שכולו על פי השם, היא היא המטרה.
ובמילים פשוטות יותר: אברהם לא ידע 'לאן' אבל הוא בהחלט ידע 'למה'.
4.
אולי גם אנחנו צריכים "לך לך" משלנו. להשתחרר מציפיות חברתיות, מדפוסי מחשבה ישנים, מהרגלים שכבר לא משרתים אותנו. כי בסופו של דבר, לפעמים צריך לאבד ולו לרגע אחד את מי שחשבנו שאנחנו כדי למצוא את מי שבאמת נועדנו להיות.
כל אחד מאיתנו צריך את ה"לך לך" שלו כדי לגלות את ה"אשר אראך" שבורא עולם תכנן בעבורו.