
שבוע פוליטי סוער טלטל מדינות רבות בעולם. בארצות הברית, דונלד טראמפ חזר לקדנציה שנייה בבית הלבן; בישראל, ראש הממשלה נתניהו הדיח את שר הביטחון גלנט; ובגרמניה – קואליציית "הרמזור" של הקנצלר אולף שולץ התפרקה.
שולץ, ממפלגת הסוציאל-דמוקרטים (SPD), הדיח את שר האוצר כריסטיאן לינדנר ממפלגת מרכז-ימין הליברלית (FDP). בתגובה, הכריזה ה-FDP על פרישתה מהקואליציה, מה שהותיר אותה ללא רוב בפרלמנט.
עוד באתר:
בעקבות המשבר, הכריז שולץ על הצבעת אמון בפרלמנט שתתקיים ב-15 בינואר, עם אפשרות לבחירות חדשות כבר עד מרץ 2025. באופוזיציה דרשו לקיים את ההצבעה מיד, מבלי להמתין חודשיים נוספים. הקואליציה שהתפרקה, "קואליציית הרמזור", כונתה כך על שם צבעי המפלגות שהרכיבו אותה: אדום (SPD), צהוב (FDP), וירוק (הירוקים).
המשבר החל בפגישת חירום של ראשי הקואליציה בלשכת הקנצלר, שהתמקדה בשאלות כלכליות, ובעיקר ב"חור" תקציבי של מיליארד אירו שנוצר לתקציב 2025. השותפים ביקשו לפתור את המחלוקות ולמנוע את פירוק הממשלה, אך לינדנר הבהיר כי הפערים במדיניות הכלכלית והפיננסית אינם ניתנים לגישור.

לדבריו, טובתה של גרמניה דורשת חידוש יציבות הממשלה וכושר תפקודה, ולכן הציע ללכת לבחירות חדשות בתחילת 2025, על מנת לאפשר הקמת ממשלה חזקה ומאוחדת. הוא אף הציע כי מפלגתו תשתתף בממשלת מעבר עד הבחירות. שולץ דחה את ההצעה ופיטר את לינדנר, בטענה כי התנהלותו הפוליטית חסרת אחריות: "אנחנו זקוקים לממשלה המסוגלת לפעול ולקבל החלטות עבור המדינה. לינדנר חשב רק על טובת מפלגתו ושבר את האמון שלי שוב ושוב."
מקורות מעריכים כי לינדנר זיהה את ירידת ה-FDP בסקרים ואובדן הסיכוי לעבור את אחוז החסימה בבחירות הבאות, ולכן החליט להוביל את המשבר כדי למקד תשומת לב ציבורית בליברלים, לפני הבחירות הצפויות בעוד פחות משנה.