
מלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר למעלה משנה, והאתגרים בהם נתקלים חיילי צה"ל ברצועה – גדלים. ג'ון ספנסר, ראש המחלקה ללימודי לוחמה עירונית במכון המלחמה המודרני, דיבר בראיון שהעניק לערוץ החדשות הקנדי 'The Hub' על האתגרים הייחודיים העומדים בפני ישראל. לדבריו, המערכה הנוכחית מייצגת מורכבות חסרת תקדים בהיסטוריה של לוחמה עירונית.
"המציאות המבצעית בעזה היא סבוכה בהרבה מלחימה במרחבים פתוחים", הסביר ספנסר. "הצפיפות העירונית והקושי להבחין בין מחבלים לאזרחים מן השורה מציבים בפני המפקדים בשטח דילמות מורכבות תחת לחץ מתמיד", לדבריו, האתגר גדל נוכח השימוש השיטתי שעושה ארגון הטרור חמאס במגנים אנושיים.
עוד באתר:
ספנסר מצביע על תופעה חדשה שהוא מכנה "גינוי מבוסס תוצאות" – במסגרתה הרשתות החברתיות הופכות לזירת קרב משנית, בה הביקורת נשמעת – בלא התחשבות בנסיבות. "תיעוד מיידי של הרס ופגיעה באזרחים מעצב את דעת הקהל העולמית, לעיתים ללא ההקשר המלא של השיקולים המבצעיים והמאמצים למזער פגיעה באזרחים", הוא מסביר.
המומחה האמריקאי מדגיש את האתגר הייחודי שמציב חמאס כארגון רב פנים. "מצד אחד, הם מפעילים מערכות שלטוניות כמו חינוך ורווחה, ומצד שני משלבים יכולות צבאיות קונבנציונליות עם טקטיקות גרילה". שילוב זה, יחד עם מערך המנהרות המתוחכם, מאפשר לארגון הטרור להפוך את רצועת עזה למבצר מורכב המשולב בתוך מרקם החיים האזרחי.
"העימות בעזה הוא הרבה יותר ממלחמה מקומית", מסכם ספנסר. "זוהי למעשה מעבדה חיה ללוחמה עירונית מודרנית, שתובנותיה רלוונטיות לצבאות בכל העולם". לדבריו, ההתמודדות עם האתגרים הללו דורשת שילוב של טכנולוגיה מתקדמת, מודיעין איכותי ויכולות קרקעיות מתקדמות, תוך התחשבות במורכבות הפוליטית והביקורת הבינלאומית.