
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון – הרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות) של חבר הכנסת אופיר כץ. 61 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 35 מתנגדים, והיא תועבר לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שתדון בהצעה.
הצעת חוק היסוד מרחיבה את האפשרות למנוע השתתפות של מועמדים ורשימות מועמדים בבחירות לכנסת. לפי ההצעה, ניתן יהיה למנוע את ההשתתפות בבחירות בשל תמיכה במאבק מזוין, גם אם התמיכה היא במאבק מזוין של מפגע בודד, להבדיל מהחוק הקיים שמאפשר זאת רק אם התמיכה היא במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור.
עוד באתר:
בנוסף, לפי ההצעה ניתן יהיה למנוע את ההשתתפות בבחירות גם אם התמיכה היא במאבק מזוין נגד אזרחים ישראלים, בשונה מהחוק הקיים שמאפשר זאת רק אם התמיכה היא במאבק כאמור נגד מדינת ישראל. עוד מוצע לקבוע במפורש בסעיף כי גילויי האהדה או התמיכה ייחשבו מספקים לצורך סעיף זה, גם אם לא נעשו באופן מתמשך. כמו-כן, מוצע לקבוע כי החלטת ועדת הבחירות המרכזית למנוע השתתפות מועמד בבחירות לא תהיה טעונה אישור מראש של בית המשפט העליון, אך ניתן יהיה לערער על החלטה כזו לאחר שהתקבלה.
ח"כ אופיר כץ אמר בדיון קודם להצבעה: "אנו רוצים לתקן פה את ההחלטות שמכשירות פעם אחר פעם תומכי טרור לשבת בכנסת ישראל. אין עוד אף מדינה בעולם שהייתה מאפשרת לתומכי טרור לשבת כחברי פרלמנט, זה קורה רק במדינת ישראל. האנשים האלה לא מוכנים להגיד על חמאס וחזבאללה ארגוני טרור. לא עוד תומכי טרור בכנסת ישראל".
ראש האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד עלה ותקף באומרו: "מה שמונח פה הוא לא חוק שקשור באיזושהי צורה לטרור. זה חוק שנועד למנוע מאתנו להקים ממשלה. זה חוק שאומר שנוריד מהמגרש הפוליטי 20 אחוז מאזרחי מדינת ישראל. זה חוק להבטחת הרוב של הקואליציה שלכם בכל מצב. תקראו לחוק הזה בשם האמיתי שלו – החוק לביטול האופוזיציה. יש עתיד תניח חוק שיגיד שאם מישהו תומך בטרור – הוא לא יכול להיות כאן. לא יעיפו את הרשימה שלו אבל יעיפו אותו. אתם רוצים להילחם ברעיון שיהיו פה בחירות דמוקרטיות ושאתם תפסידו".
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "דמוקרטיה חפצת חיים חייבת להגן על עצמה מאת מבקשי רעתה. העילה המאפשרת מניעת התמודדות של רשימה או מועמד בשל תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב (סעיף 7א(א)(3)) פורשה על ידי בית המשפט העליון באופן צר שאפשר לאלו המהללים ומשבחים מחבלים ומרגלים שפעלו נגד מדינת ישראל, לשבת בכנסת ישראל על אף תמיכתם.
הנוסח הנוכחי אף מותיר פתח מסוכן למפלגה הנמצאת בתוך רשימת מועמדים להתחמק מאפשרות של פסילת המפלגה, גם אם זו מביעה תמיכה מובהקת או משתמעת בטרור, בשל היותה חלק מרשימה הכוללת מספר מפלגות. במצב הקיים כיום, קיימת אפשרות שתומכי טרור ימצאו את כנסת ישראל כעיר מקלט, דבר שכאמור יוביל לפגיעה בשלטון החוק ובאמון הציבור במערכת הפוליטית.
הצעת החוק מבקשת למנוע מקרים אלו, להבהיר ולחדד את העילה האמורה כך שתהיה אפקטיבית יותר במניעת התמודדות של גורמים התומכים במאבק נגד ישראל. כמו כן, מאפשר פסילה של מועמדי מפלגה הנכללים ברשימת מועמדים משותפת".