
עורך הדין משה הר שמש, שמאי ומומחה במיסוי מקרקעין, התראיין בתוכנית 'שטח משפטי' בהגשת המשנה ליו"ר לשכת עורכי הדין, עורך הדין יוסי ויצמן והתייחס לנזקי הבתים בצפון ובדרום.
"מה צריכים לעשות בשביל לקבל פיצוי מהמדינה על נזקי בתים בצפון ובדרום?", שאל ויצמן והר שמש השיב: "כן. יש מנגנון חוקי שנקרא פיצוי נזקים לפי חוק מס רכוש וקרן פיצויים שמטפל מטעם במדינה בכמה נזקים טיפוסיים שיש לנו מהמצב הביטחוני. אני לא מדבר על פגיעות בנפש, חס וחלילה, שזה עניין של ביטוח לאומי. אנחנו מדברים על פגיעה ברכוש".
עוד באתר:
"נניח נפל טיל כעת על בית באנשהו בארץ והרס אותו ביום ראשון. ביום שני, אין להם מה לעשות בבית והם צריכים שמי יבוא מהמדינה ויראה מה הנזק. מה עושים בשלב הזה?", שאל עו"ד ויצמן.
"זה נקרא נזק ישיר", אומר עו"ד הר שמש המתמחה בתחום. "וכמובן, אם חס וחלילה נופל טיל, אז מדובר בנזק מלחמה מובהק. צוותי מס רכוש יודעים ושומעים על הנזקים מכלי התקשורת ומהמערכת הביטחון ובאים ביוזמתם. בדרך כלל, יכול להיות אפילו לפני או יחד עם המשטרה וכוחות הכיבוי, אבל הם באים בדרך כלל סמוך מאוד למועד שבו קורה הנזק, מצלמים את הנזק, מתעדים אותו ומסבירים למי שנמצא שיבוא להגיש הודעה ותביעה".
ויצמן שאל עוד: "אומר בעל הנכס, אדוני, הנזק הוא שני מיליון שקלים. איך הם מגיעים להסכמה?". הר שמש השיב ואמר: "בשלב של הדיון בתביעה, מס רכוש יציג בדרך כלל שמאות מטעמו לגבי מהי עלות הנזק, כאשר החוק קובע שבעצם היקף הנזק הוא בעצם עלות השיקום שלו. זאת אומרת, אם היה לי נכס, רכב, למשל שלפני הפגיעה היה שווה 100,000 שקל ואחרי הפגיעה שווה 30,000 שקל, אז מס רכוש לא יגיד שזה אובדן כללי וישלם לי 100,000 שקל, הוא ישלם 70,000 שקל שבעצם ההפרש בין הנכס במצבו אחרי הנזק לבין המצב לפני".
"גם כך בעניין נכס, אם הבית נהרס כליל, אז הוא יגיד כמה צריך להעלות לבנות אותו מחדש, תהיה לו הערכה שלו, אפשר כמובן להביא הערכה מטעם הניזוק עצמו. אם מגיעים להסכמה, טוב, ואם לא, יש הליך של ערער בפני ועדת ערער לעניין הזה. חברי הוועדה זה יושב ראש שהוא עורך דין ועוד שני נציגי ציבור".
האזינו לראיון המלא בתוכנית 'שטח משפטי' ברדיו 'קול חי':