
בואו נדבר על פלטפורמת 'פולימרקט', הטירוף החדש בשוק התחזיות וההימורים בכל הנוגע לבחירות בארה״ב, למלחמה במזרח התיכון ולעוד שלל נושאים, פלטפורמה שמתקרבת למסחר של מיליארד דולר בחודש (!). נגלה למה גופי החדשות, הסוקרים, ושלל המומחים מפספסים לגמרי את הסיבה שכללי המשחק השתנו, לתמיד.

אבל ראשית, הבהרה נדרשת:
עוד באתר:
פלטפורמת פולימרקט ואחרות הדומות לה, מוגדרות כהימורים, האסורים כמובן באופן מוחלט על פי ההלכה. חכמינו ז"ל התייחסו בחומרה רבה למהמרים, עד כדי פסילתם לעדות, כפי שמובא בתלמוד הבבלי (סנהדרין, דף כ"ד ע"ב). האיסור נובע משני טעמים עיקריים: ראשית, ההימור נחשב כמעין גזל, שכן המפסיד לא מוותר על כספו בלב שלם. שנית, עיסוק בהימורים כדרך חיים נתפס כפגיעה בהתנהלות התקינה של העולם. כך נפסק להלכה גם בשולחן ערוך (חושן משפט, סימן ש"ע).
מטרתה היחידה של כתבה זו הינה לסקור את התופעה, המקובלת בין העמים וצוברת תאוצה לאחרונה, ולבחון את הסיבות והמניעים הגורמים לה להיות כל כך מדויקת ומעוררת השתאות.

פולימרקט היא פלטפורמת שוק תחזיות שמאפשרת למשתמשים להמר על כל נושא שיש בו עניין, החל מנושאים רחבים ומשמעותיים כמו מי יהיה נשיא ארצות הברית הבא, וכלה באירועים איזוטריים כמו תחרות ספורט כלשהי בין שני מתחרים חובבים.

לאתר יש פיד ראשי עם התחזיות הטרנדיות, וגם חלוקה לקטגוריות. אבל, וכאן נכנס ההבדל הגדול משאר אתרי ההימורים והתחזיות, פולימרקט רצה על קריפטו. ההימורים מבוצעים באמצעות מטבעות וארנקים דיגיטליים. כמו שרואים בתמונה, ניתן להירשם באמצעות ארנקי מטהמאסק, קוינבייס, פאנטום ועוד, בצורה אנונימית, ולהמר בכל רגע נתון בכל מקום בעולם (כמעט).

ההנחה היא, שבשונה מהערכות ותחזיות, כשמישהו מוכן להפסיד על זה כסף, הוא באמת מאמין בהימור שלו. והוא יבדוק טוב ויחשוב על כל הפרמטרים שיכולים לגרום לו להרוויח או להפסיד, וככה כשעשרות אלפי אנשים מתאחדים לחקור, אז הדבר הכי קרוב לאמת יוצא לאור.
אבל פולימרקט היא צעד אחד קדימה. צעד ענק. פולימרקט היא פלטפורמה אנונימית. למה זה משמעותי?
כי כדי שפולימרקט תנגיש את המידע להמונים, ותעשה לידע בעתיד את מה שוויקיפדיה עשתה לידע בעבר, צריך לאפשר ליודעי דבר לספר מה קורה ויקרה בלי שהם יסתכנו ויפגעו.
לכן ההימורים נעשים מארנקים דיגיטליים אנונימיים וקשים למעקב ופיקוח. ההנחה כאן, שיש יודעי דבר שנמצאים במוקדי קבלת ההחלטות ויודעים לפני כולם.

אם זה מי יהיה סגן הנשיא הבא, אנשי הלשכה כבר ידעו שעות לפני הציבור. כך בדיוק גם כשמדובר על הורדת ריבית או תקיפה בלבנון. כאן למשל, מה קרה בבוקר של ה17 ביולי, 4 ימים לפני שיצאה הידיעה הרשמית על הפרישה של ביידן? מישהו ידע…
מידע הפנים הזה משפיע על הכלל. וככל שיתקבל מוקדם יותר, כך ידע הציבור לכלכל את צעדיו בהתאם.
לפני שניגע בסוגיות מסחר במידע פנים ואתיקה, שווה להקדיש רגע עבור הפער הזה בין המעמדות עליו פולימרקט מנסה לגשר. ביודעין או שלא.
למי שזוכר, בתחילת הדרך ויקיפדיה חטפה לא מעט על זכויות יוצרים, אמינות ואיכות התוכן, והיום, היא נחשבת לגוף הידע הגדול, המבוזר והחזק בעולם. הציבור צמא למידע ראשוני. בעולם תנודתי ורווי אירועים, כל פיסת מידע כזו יכולה להשפיע דרמטית על החיים שלך. מגיפות, מלחמות, ריביות, בחירות, ועוד.
פולימרקט מאפשרת זליגת מידע מהירה יותר, מדויקת יותר ונטולת רגולציה ובירוקרטיה. היא מקרבת בין ״הקליקה שיודעת״ להמונים. היא רוכבת על הצמא למידע עכשווי שרואים באתרי הסקופים, הפושים של חדשות מתפרצות, שידורים חיים, סקרים שאמורים לנבא תוצאות עתידיות, לרלרת ״מומחים״ באולפנים ועוד.

הכל שקוף בפולימרקט. כל פעולת הימור נרשמת על הבלוקצ׳יין, ומתועדת לנצח. ניתן לעקוב אחרי כל סוחר, ולנסות לפענח מהלכים. מנגד, האנונימיות מאפשרת ליודע-דבר להמר על אירוע על סמך המידע ברשותו, ו״לאותת״ לשוק מה הולך לקרות. לא סתם טרמינלי מסחר ואתרי חדשות הוסיפו את פולימרקט למאגר המידע.
מצד אחד, נדמה שפולימרקט מאפשרת מסחר במידע פנים שמן הסתם אסור ברוב העולם. מצד שני, פולימרקט מתוייגת כאתר הימורים לכל דבר, ומגדרת את עצמה בסוגי השווקים שניתן להמר עליהם. מצד שלישי, אולי פולימרקט היא בכלל גוף עיתונאי שחושף סקופים, סוג של whistleblower עולמי, לטובת הציבור הרחב
הפלטפורמה חסומה היום למסחר לתושבי ארה"ב, לאחר פשרה עם הרשות לסחר בסחורות עתידיות (CFTC), למרות שלאחרונה שופטת פדרלית אישרה מסחר בארה״ב בתוצאות הבחירות.
בינתיים זה לא משנה לאנליסטים, הפרשנים וגופי החדשות שם, כדי לצטט את התוצאות בפלטפורמה (רובם אינם מודעים בכלל שהיא על קריפטו).

גם ישראל די פופולארית בפולימרקט, ויש ברגע זה מספר שווקים על מועד התקיפה באיראן, הפסקות אש, כניסה ללבנון, ועוד.
קצת מספרים, פולימרקט ביצעה כ-10.8 מיליון עסקאות הימורים. בין 6 ל-8 באוקטובר, היא רשמה יותר מ-300,000 עסקאות ביום, בעקבות אירועים עולמיים כמו קונפליקטים בין מדינות (כולל ישראל) ובחירות הנשיאות בארצות הברית.
כ-25,000 ארנקים השתתפו עם יותר מ-50 עסקאות, בעוד כ-32,000 ארנקים ביצעו בין 20 ל-50 עסקאות בפולימרקט.
חשוב לציין שלא כל ארנקי הקריפטו מייצגים משתמשים בודדים. סוחרים עשויים להפעיל מספר ארנקים כדי להגדיל את סיכוייהם להרוויח.
לסיכום, פולימרקט היא לא עוד פלטפורמת הימורים ושוק תחזיות. היא לוקחת צעד קדימה על הציר בין התרחשות האירוע שידועה למתי מעט, לדיווח עליו להמונים. כל זה בזכות/בגלל קריפטו. לטוב ולרע. אם חיפשתם שימושיות כלל עולמית גורפת לטכנולוגיה הביזורית, הנה היא כאן.
מקורות: אבישי עובדיה שותף-מייסד בקרן ההון-סיכון "קוליידר", ו Cointelegraph.
יוסף מינצברג הוא מרצה ומנהל קהילות חרדיות על שוק ההון והבלוקצ׳יין.