
יו"ר ארגון 'הצלה' אושי שלומוביץ, אח אחראי טיפול נמרץ ילדים בלניאדו, שוחח עם עורך הדין יוסי ויצמן בתוכנית 'שטח משפטי' ברדיו 'קול חי'.
ויצמן שאל תחילה מהי מסגרת הגבולות בלסייע למטופל ביום כיפור? "הנה דוגמה קלאסית, מגיעים לבחור בן 18, שהתעלף. השאלה, מה עושים איתו? האם לתת לו מים דרך הפה? האם להרכיב לו עירוי לתת לו נוזלים? צריך להבין, הרכבת עירוי זה דאורייתא, זה להוציא דם, חבלה. אז כל מקרה ומקרה, זה תלוי בגופו של עניין. זה בטוח בחור בן 18 שיצא והתעלף, אנחנו לאט לאט מתחילים, משכיבים אותו, מרמים לו רגליים, מחזירים לו את הנוזלים בלי לשבור את הצום, ואם אין ברירה, עושים את זה עם שיעורים. זאת אומרת, אם הוא נראה במצב של לחץ הדם שלו מאוד מאוד נמוך, והוא במצב של פיקוח נפש ממש, בטח שנפעל בהתאם".
עוד באתר:
עו"ד ויצמן הוסיף ושאל את שלומוביץ, "הגעת לסיטואציה, לא בחור צעיר, אדם מבוגר, ואתה מאבחן שהוא בסכנת חיים, אבל הוא אומר לך, "אני רוצה להמשיך את הצום". כלומר, שאתה יודע שההמשך של המילים האלה, זה, אני יכול לסיים את החיים שלי, ואתה בתור חובש, אך בטיפול נמרץ, אתה יודע שאם אתה לא עושה את זה, הוא בסכנת חיים. אתה משקה אותו בכוח?".

"לא", השיב אושי וסיפר, "לפני כמה שנים, הגעתי לבן אדם עם אירוע מוחי, הוא אומר, אני לא רוצה ללכת לבית חולים. או בן אדם שבאת עליו עם התקף לב, אני לא רוצה ללכת לבית חולים. לא צריך להיות יום כיפור, יכול להיות ביום רגיל. אז אתה צריך להזמין משטרה והכל. אם בן אדם בהכרה, המשטרה לא יכולה לקחת אותו בכוח. גם אם בן אדם יודע שהולך למות, אם הוא לא יעשה צנתור עכשיו, הוא החליט, אני לא רוצה לעשות צנתור, אף אחד לא יכול לחייב אותו".
לדברי האח שלומוביץ, מידי שנה: "כל שנה בים כיפור, יש מקרים חריגים ויש הרבה ראשי ישיבות, שמכירים את ההלכה הרבה-הרבה יותר טוב ממני, ואומרים, אני לא רוצה טיפול, רוצה לשמור את הצום, ואני אומר לו, אני עכשיו אומר לך את ההלכה, ההלכה היא שבגלל שיש לך רקע לבבי, ויש לך ברקע כך וכך, אתה צריך לקחת את הכדור שלך. הסוכר שלך כרגע 220, אתה חייב עכשיו לשבור את הצום, או יש לך רקע סוכרתי, והסוכר שלך נפל, אתה הורג את עצמך".
עם זאת הא מספר כי "בדרך כלל אנשים כן מבינים עניין, ולא מתעקשים, בעיקר כשמגיע אחד סמכותי ואחד שהוא בתחום הרפואה, הם כן שומעים לו, אבל אני אומר, אם אנחנו מדברים כאן, שאף אחד לא יפסוק לעצמו לבד בנושא של הלכות יום כיפור. יש, ברוך השם, יש בתי הוראה שלהם הרשות נתונה להכריע בסוגיות הללו".

"האם לאפוטרופוס יכול להיות אותו כח, כמו של הבן אדם עצמו או לא? אין ספק שזאת שאלה מורכבת, מהם גבולות הגזרה של אפוטרופוס?", שאל עו"ד ויצמן.
"אני אתן לך סיפור קטן", שיתף אושי שלומוביץ, "אני מטפל גם בהרבה ראשי ישיבות בבני ברק, לפני 15 שנה הגעתי למקרה של כאבים בחזה, הגענו, ראינו שם שני חברי הצלה, בבני ברק כשרואים אמבולנס, מתקבצים סקרנים לשמוע נייעס, מי המטופל, את מי מפנים. הבן אדם חווה התקף לב והיה צריך להגיע לצנתור מיידי, אבל הבן אדם אומר לי, "אני לא מתפנה לבית חולים, לא מעניין אותי, כולם למטה ידברו, אני לא מתפנה, אני מתבייש, תסתכל כמה אנשים עומדים למטה",
אמרתי לו, תשמע, יש לי רעיון, אני סגרתי עם המתנדב השני, אני יורד למטה, אתה אומר לי במכשיר קשר של הצלה, שיש טעות בכתובת והיא עוברת למקום אחר, ואני נכנס לאוטו, מפעיל רולר ונוסע לרחוב אחר, וכולם רצים אחריי. בינתיים פינו אותו לאמבולנס, והבן אדם עבר צינתור וחי עד היום".
האזינו לשיחה המלאה של אושי שלומוביץ עם עורך הדין יוסי ויצמן ברדיו 'קול חי':